EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

El Govern central activa la vigilància als ajuntaments contra el referèndum unilateral

La secretaria per a les Administracions Territorials demana per carta la "col·laboració" de secretaris i interventors per garantir el "respecte a la legalitat"

Ofereix "suport" davant "els eventuals dubtes o incerteses" que puguin sorgir

 

  / EFE / BALLESTEROS

3
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / BARCELONA

L'estratègia del Govern de JxSí d'intentar estendre el compromís amb el referèndum unilateral més enllà de l'Executiu de la Generalitat amb la implicació dels ajuntaments sobiranistes s'ha trobat amb una ràpida rèplica per part del Gabinet de Mariano Rajoy. El secretari d'Estat per a les Administracions TerritorialsRoberto Bermúdez de Castro, ha enviat aquest dimarts més de 1.500 cartes als funcionaris que estan al seu càrrec a les 993 entitats locals de Catalunya, unes missives en què els demana "col·laboració" per garantir "el respecte a la legalitat" davant de qualsevol intent de les corporacions municipals o supramunicipals d'impulsar accions que permetessin celebrar el plebiscit de l'1-O. 

El text, al qual ha tingut accés aquest diari, va adreçat als 947 ajuntaments, les quatre diputacions provincials i els 42 consells comarcals de Catalunya. Més concretament, els destinataris són tant els secretaris (que han de garantir el compliment de la llei en el terreny jurídic) com els interventors (encarregats de vigilar la normativa econòmica i financera), encara que en el cas dels municipis de menys de 500 habitants aquestes dues figures recauen en la mateixa persona.

"L'ADEQUAT DESTÍ DELS FONS PÚBLICS"

En l'escrit, Bermúdez de Castro subratlla que la convocatòria d'un referèndum d'independència per part del president Carles Puigdemont "atempta" contra la Constitució i l'Estatut, com "ho ha assenyalat el Tribunal Constitucional", que "ha prohibit expressament la continuació del denominat procés constituent a Catalunya i de qualsevol acte preparatori d'aquest referèndum". Basant-se en això i reiterant als destinataris el seu estatus de funcionaris de l'Estat, el secretari per a les Administracions Territorials recorda als secretaris i interventors la seva obligació de "respectar la legalitat constitucional i estatutària" i d'actuar perquè es compleixi. "Requerim la seva col·laboració per assegurar aquest compliment a l'entitat local en què vostè presta els seus serveis, així com preservar l'adequat destí dels fons públics", afirma.

Així mateix, Bermúdez de Castro brinda als destinataris "tota la col·laboració i suport [de l'Administració General de l'Estat] davant els eventuals dubtes o incerteses que li poden sorgir en l'execució de les seves funcions per tal d'evitar qualsevol actuació de la corporació municipal que pugui suposar una contravenció d'aquests pronunciaments o un incompliment de les advertències del mateix Tribunal Constitucional".

La formació del cens de possibles votants, l'exposició de llistes de consulta, la determinació de meses electorals, la dotació de mitjans a les juntes de zona, la reserva de llocs públics per a actes de campanya, la designació de locals electorals, l'emmagatzematge i distribució electoral... La carta detalla les diferents actuacions que podrien portar a terme els ens locals i davant les quals haurien d'estar atents els funcionaris, tenint en compte que "la Generalitat vol descarregar en els ajuntaments gran part de la seva responsabilitat en l'organització d'aquest referèndum", sosté Bermúdez de Castro.

TAMBÉ LA DELEGACIÓ DEL GOVERN

Notícies relacionades

L'escrit segueix la línia de la Delegació del Govern a Catalunya, que ja va informar la setmana passada que emprendrà mesures contra els ajuntaments que cedeixin locals per a l'1-O a través de demandes judicials o amb l'obertura de procediments contenciós administratius.

En un altre front, i a part dels interrogatoris que ha efectuat la Guàrdia Civil a un funcionari, al responsable de xarxes socials del Govern i a un treballador extern a la Generalitat en relació amb la web del Pacte Nacional pel Referèndum, s'ha obert una investigació sobre la campanya institucional que anima els catalans residents a l'estranger a apuntar-se al cens per votar l'1-O. I a més, la Fiscalia de l'Audiència Nacional va enviar el 28 de desembre passat un ofici al Servei d'Informació dels Mossos d'Esquadra en què els recordava la seva obligació d'actuar contra delictes com la "sedició" d'acord amb un document anterior, del novembre del 2015, en què se'ls donaven les instruccions a seguir.