LES PORTADES DE LA PREMSA

La independència crea un cisma a l'Església catalana, segons 'El Mundo'

Cinc dels 14 bisbes de Catalunya són ferms partidaris del referèndum i la separació d'Espanya

Junqueras assegura a 'La Vanguardia' que els consellers no es deixaran condicionar per les amenaces d'inhabilitació

portadaara2506

portadaara2506

4
Es llegeix en minuts
Andreu Farràs
Andreu Farràs

Periodista. Guionista d‘El 23-F desde dentro’ (premi Ondas 2001) i coautor d‘El 23-F a Catalunya’

ver +

El referèndum sobre la independència de Catalunya segueix sent un dels temes preferits dels diaris de Madrid per obrir les edicions dominicals, senyal inequívoc que l'assumpte deu interessar els seus lectors, encara que es trobin a milers de quilòmetres de la tan vituperada plaça de Sant Jaume i tot i que el hàmster del procés resulti a aquestes altures una mica pesat.

'El Mundo', acèrrim defensor de la unitat d'Espanya i de castigar amb duresa qualsevol indici de secessionisme, encapçala el número d'aquest diumenge amb la suposada divisió "irreconciliable" originada a l'Església catalana per la convocatòria d'un referèndum.

Cinc bisbes s'alineen amb la secessió i mantenen una postura molt distant amb els restants prelats, que, sempre segons el diari fundat per Pedro J. Ramírez, són més moderats encara que "en tot cas catalanistes".

Els bisbes independentistes, segons 'El Mundo', són Xavier Novell, bisbe de Solsona; Joan Enric Vives, arquebisbe d'Urgell; Jaume Pujol, arquebisbe de Tarragona; Francesc Pardo, bisbe de Girona, i Sebastià Taltavull, bisbe auxiliar de Barcelona. De totes maneres, ¿algú sap quina és la influència real de l'opinió de l'episcopat en una societat com la catalana que cada vegada és més descreguda, agnòstica o atea i menys catolicopracticant?

AVISOS I ÀNIMS  

A l'ombra de la consulta independentista, 'La Vanguardia' entrevista (i destaca a la seva portada) Oriol Junqueras, vicepresident de la Generalitat, i 'Ara' fa el mateix amb la consellera de Governació (i responsable de les urnes), Meritxell Borràs.

Junqueras avisa el Govern de Rajoy: "Les decisions que prenguin també van en contra d'un mateix". I adverteix als seus companys de Govern: "No estem aquí per protegir-nos d'inhabilitacions; no ens deixarem condicionar". Borràs remata: "Ens volen fer por perquè el que hem fet és perfectament legal".

TEMPERATURA A L'ALÇA I CANVI CLIMÀTIC

Parlant de meteorologia física i no política, 'El País' comparteix amb EL PERIÓDICO la seva preocupació per l'augment exagerat de les temperatures de les últimes setmanes. Si el diari barceloní ressalta que la nit de Sant Joan va ser la més calorosa en 100 anys, el rotatiu del grup Prisa es pregunta si l'actual "forn on es cou Espanya" obeeix al canvi climàtic, que Donald Trump, per cert, no té cap intenció de combatre sinó, en tot cas, alimentar amb les seves ordres executives antisostenibles i contaminants.

"LA MENTALITAT PODEMISTA"

Arran dels resultats de l'últim baròmetre municipal de Barcelona, en què el turisme apareix com la principal preocupació dels residents de la capital catalana, Joaquín Luna, columnista de 'La Vanguardia', opina: "Si Barcelona considera el turisme com el seu principal problema, o hi ha poques preocupacions de veritat, o ja tenim mentalitat podemista: agrada més gestionar la xavalla que pensar a com crear riquesa". L'obsessió d'alguns amb Podem i les seves confluències és senzillament malaltissa.    

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"El tratado con Canadá reaviva la pugna interna en el PSOE"; "España se cuece en un horno a temperatura creciente"; "Madrid, capital mundial de la diversidad"; "La mafia italiana hace caja con los fondos de ayudas a los inmigrantes"; "La recuperación económica encarece las vacaciones"; "La era de las mentes dispersas"; "Reinventar la seguridad privada".

EL MUNDO

"El apoyo ala independencia separa a la Iglesia catalana"; "Francotiradores de élite para proteger el WorldPride"; "El deshielo entre PSOE y Podemos reactiva la derogación de las leyes del PP"; "Sánchez defendió el CETA durante las primarias"; "Amnistía Internacional pide que se investiguen las torturas a Leopoldo López".

ABC

"La avalancha de pateras desborda el mediterráneo español"; "La oposición redobla las protestas tras la denuncia de torturas de Leopoldo López"; "Uribe denuncia un rebrote del terrorismo en Colombia tras la paz con las FARC"; "Desalojados 4.000 vecinos en Londres por temor a otro incendio como el de la torre Grenfell"; "Sánchez busca consolidar un liderazgo absoluto imponiéndose en Valencia y Aragón"; "El PP duda sobre su estrategia ante el acoso de la izquierda en el Congreso"; "La ciguatera, el 'nuevo anisakis', llega a Europa"; "El astrolabio: Venezuela: solo dos caminos".

LA RAZÓN

"Robles: 'No me puedo afiliar al PSOE porque soy juez'"; "La Reino Sofía sigue como la más valorada de la Familia Real"; "Leopoldo López denuncia torturas desde la cárcel".

LA VANGUARDIA

"'Hay que pensar en el día después del 1-0': Oriol Junqueras"; "La laxitud de Airbnb da alas al fraude de realquilar en Barcelona"; "Barcelona inicia su verano más turístico"; "El fútbol no afloja y crece el negocio de los fichajes".

ARA

"La dictadura de l'operació biquini"; "Entrevista amb Meritxell Borràs: "Ens volen fer por perquè el que hem fet és perfectament legal""; "Ser bomber a Portugal és lluitar en un polvorí sense cobrar res".

EL PUNT AVUI

"La roba, de l'hipermercat"; "Desallotjats pel risc d'incendi"; "El Govern insta Rajoy a escoltar 'The New Yiork Times'"; "Joan Llinares: "Del cas Palau només coneixem la superfície"; "La cotització deñ robots, debat obert"; "Marc Cortés: "La intel·ligència artificial és l'últim gran invent de la humanitat". 

EL PERIÓDICO

"'Si t'enxampen, jo no sé res'. Villarejo revela a Évole que la cúpula policial li va ordenar investigar els Pujol"; 'Repunt de l'edificació i els preus a la platja. La bombolla immobiliària torna a la costa espanyola"; "La revetlla més calenta. La nit de Sant Joan més calorosa en 100 anys va congregar gairebé 60.000 persones a les platges de BCN"; "Quan Guerra era catalanista"; "Els tallers tecnològics, tendència als casals d'estiu"; "El malson escolar dels nens superdotats".

Notícies relacionades

EL CORREO

"20 años después del final de la agonía: Ortega Lara"; "El viraje socialista eleva la cotización del PNV en Madrid"; "La infección de tres triatletas deja en el aire una prueba en la ría"; "Compromiso en la cantera de Bizkaia"; "Las playas con más riesgo de Bizkaia; "Las landas llora por Fandiño"; "Unicaja eIbercaja se miran en el espejo de Kutxabank".