Els lletrats del Parlament plantegen observacions a la reforma del reglament

Els serveis jurídics avisen que es poden comprometre els drets de les minories

zentauroepp36223202 barcelona  09 11 2016 ple del parlament  sesion de control a161117191202

zentauroepp36223202 barcelona 09 11 2016 ple del parlament sesion de control a161117191202 / FERRAN SENDRA

1
Es llegeix en minuts

Els lletrats del Parlament han presentat un informe jurídic en què plantegen observacions a la reforma del reglament de la Cambra catalana, impulsada per Junts pel Sí  i la CUP per fer possible l'aprovació exprés de les anomenades "lleis de desconnexió".

L'informe, amb el títol 'Observacions i propostes jurídiques i tècniques a la Reforma del Reglament', presentat davant la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els grups parlamentaris que formen part de la ponència que aborda la reforma, planteja la necessitat de protegir les minories parlamentàries.

Concretament, els lletrats incideixen en les modificacions que plantegen els grups independentistes per fer possible l'aprovació per la via ràpida, en lectura única, de la llei amb la qual JxSí i la CUP preveuen emparar el referèndum anunciat per a l'1 d'octubre i una eventual declaració unilateral d'independència a través d'una llei de transitorietat jurídica.

UNA NOVA REDACCIÓ

D'una banda, els lletrats adverteixen que modificar l'ordre del dia d'un ple amb una majoria poc reforçada pot comprometre els drets dels diputats de les minories parlamentàries.

De l'altra, sobre el mecanisme que pretenen introduir JxSí i la CUP per facilitar l'aprovació de lleis per lectura única, els lletrats proposen una nova redacció per garantir a tots els diputats "la màxima projecció i eficàcia".

CRÍTIQUES DE JxSÍ

Notícies relacionades

JxSí considera "estrany" que els lletrats hagin emès aquest informe en el tram final de la seva tramitació, tot i que no veu "cap problema" a atendre les seves recomanacions.

"Sorprèn que l'informe s'emeti ara, quan no és el moment processal que tocaria, ja que si l'haguéssim tingut abans de tancar la ponència l'hauríem pogut integrar en la proposta final, però creiem que les consideracions tècniques que es realitzen són oportunes i JxSí les tindrà en compte", ha assegurat el portaveu adjunt del grup, Roger Torrent.