EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA

El sanedrí del procés

L'alt comandament independentista es reuneix en secret regularment al Palau de la Generalitat per decidir els passos a seguir

combo-sanedrin-referendum

combo-sanedrin-referendum

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / XABI BARRENA / BARCELONA

El Sanedrí era la cort suprema de la llei jueva i ostentava la representació de la població jueva davant l'invasor romà. El formaven 71 membres provinents de l'església i de les famílies notables jueves. ‘Sanedrí’ és com es coneix les reunions de l'alt comandament estratègic que es reuneix al Palau de la Generalitat, encara que no siguin 71 ni siguin fixos els seus participants. És a dir, no són un verdader sanedrí.

Només hi ha dues places ocupades de manera fixa, les que ocupen el president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras. La resta d'integrants depèn de la qüestió que s'hagi de tractar i és rotatori. Aquest diari ha pogut contrastar que alguna vegada, com a mínim, hi han assistit Jordi TurullMarta Rovira (aquests dos bastantes vegades) i David Bonvehí, per part de Junts pel Sí, és a dir, d'ERC i el PDECat.

També els presidents de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. El que va ser un dels caps de campanya de Junts pel Sí i empresari Oriol Soler. L'exconseller en temps del tripartit Xavier Vendrell (ERC). També l'expresident Artur Mas i l'exdiputat al Congrés Francesc Homs, inhabilitat per la consulta del 9-N.

Segons les fonts consultades, Mas no hi assisteix totes les vegades que és convocat, mentre que Homs hi ha deixat d'anar per causes que es desconeixen. L'agència Efe, fa unes setmanes, va aportar al sanedrí els noms de Joan Puigcercós, exlíder d'ERC, i de David Madí, exsecretari de comunicació i estratègia de CDC i antiga mà dreta de Mas.

SEGON NIVELL

Notícies relacionades

Però no és l'únic comitè de direcció. Així, per exemple, el dia que es va comunicar la data i la pregunta del referèndum, abans de comparèixer davant la premsa, Junqueras va convocar el consell tècnic que reuneix tots els secretaris generals de les conselleries. Polítics amb firma i pes en les decisions sobre la consulta. Aquell breu conclave es va tancar amb una ovació per part dels números dos dels departaments. A més, a aquests comitès cal sumar-hi el d'enllaç, el que reuneix el Govern amb la CUP i que es caracteritza per la seva irregularitat a l'hora de ser convocat.

¿I de què es parla en el comitè d'alt nivell? Per exemple, dimarts passat, de la cobertura legal del referèndum. I, en una altra ocasió, sobre les mobilitzacions i la conveniència, per exemple, de promoure una acampada per protegir el Parlament, és a dir, els càrrecs electes d'una eventual acció repressiva de l'Estat. Això sí, en aquesta qüestió, com dimarts i el paraigua al referèndum, no es va prendre cap decisió en ferm.