LES PORTADES DE LA PREMSA

Rajoy salva la moció de censura d'Iglesias, proclama el quiosc, més o menys

Els diaris madrilenys afins al PP donen el líder de Podem per literalment tombat; per 'El País', 'La Vanguardia' i EL PERIÓDICO el pols és més igualat i acabarà en taules

portada-abc-14-06-2017

portada-abc-14-06-2017

10
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

La moció de censura d'Iglesias Rajoy per la corrupció del PP i per Catalunya acapara els focus del quiosc. No obre les vuit portades de la premsa de Madrid i Barcelona d'avui. Però fo fa en sis. Mana a les dels tres diaris que demanen el vot per al gran partit de la dreta a la capital del regne ('El Mundo', 'Abc' i 'La Razón' titulen com 'hooligans' que el líder de la dreta tomba el de l'esquerra del 15-M). També obre tres diaris més els titulars dels quals apunten a taules o a victòria als punts de Rajoy ('El País', 'La Vanguardia' i EL PERIÓDICO). La moció només és, no obstant, segona notícia en els sobiranistes 'El Punt Avui' i 'Ara', que anteposen que la fiscalia insta els jutges a actuar contra el referèndum de Puigdemont Junqueras.

D'ATUTXA A CRISTIANO RONALDO  

Aquests mateixos diaris destaquen en portada la condemna de la justícia europea a l'espanyola per haver negat un judici just a l'expresident del Parlament basc, Atuxta, condemnat el 2008 a inhabilitació per no acatar una ordre judicial pel magistrat Marchena, considerat l'actual estrateg de les operacions de Catalá en la judicatura. I això, que dona per a un editorial d'‘Ara’ apuntant que “la sentència europea reforça la idea de l'ús instrumental que l'Estat fa dels tribunals per frenar el procés”, no ho veureu a les altres sis primeres pàgines.

D'altra banda, els quatre rotatius barcelonins donen pena de portada al defraudador Cristiano Ronaldo, cosa que s'estalvia la caverna. 'El País' ho resol amb un sumari amb foto a primera, mentre que calça la portada d''El Mundo', presentat així: "La fiscala acusa a Ronaldo de defraudar 'de manera consciente' 14,7 millones. El Ministerio Público confirma la investigación de El Mundo/Football Leaks y afirma que el jugador preparó, seis meses antes y cuando ya sabía que ficharía por el Madrid, un esquema 'off shore' 'para obtener un beneficio ilícito al llegar a España'". 

D'INDIGÈNCIA I DE RUBOR

Tornem al Congrés, als pronunciaments editorials i a alguns articulistes. 'La Razón' i 'Abc' coincideixen a titular amb la idea que Rajoy converteix la moció en una censura a Iglesias. L'editorial del primer es diu així: "Moción de Rajoy a Iglesias" i conclou que només valen els vots "y las urnas no son favorables a Iglesias". Per José María Marco ("En defensa de la democracia") Iglesias no és un candidat seriós i ni tan sols ho vol ser. I per Abel Hernández, l'aspirant va fer "Un Hernández Mancha".

L'editorial d''Abc' es titula "Iglesias va a por los socialistas". Acaba així: "Ayer fue evidente que la estrategia de Iglesias es drenar al PSOE de votos y apoyos sociales. Rajoy no fue más que la excusa táctica de Podemos en su plan de liderar la izquierda española, enfrentada a una guerra de liderazgo en la que el PSOE vuelve a jugarse su identidad. Para el Gobierno, la dureza de las intervenciones de Iglesias contra Rajoy deben ponerle en alerta de una reactivación de la izquierda, sobre todo porque la economía está mejorando. Sólo con datos y estadísticas puede no ser suficiente para que el Gobierno responda y gane el desafío que ayer formalizó la izquierda en el Congreso".

I el director, Bieto Rubido, es desfoga a "Rubor parlamentario" atribuint a Iglesias "indigència intel·lectual" i escrivint: "Una parte significativa de la sociedad se echó a temblar al comprobar su sectarismo destilado, profundamente antidemocrático, y la traición protagonizada por un político que aspirara a gobernar a base de entenderse con los golpistas separatistas".

CANTONALISME GASTAT

'El Mundo' titula en portada "Rajoy atrapa a Iglesias en el referéndum de Catalunya". I aquest és el quid de l'editorial ("Iglesias en su cantón"), en què es llegeix: "Su discurso sobre la nación es más propio del cantonalismo trasnochado de la Primera República. Iglesias fue especialmente abstruso en sus propuestas sobre la «plurinacionalidad». Quizá por lo farragoso de su primera intervención, que fue un constante bucle de contenidos, no articuló un planteamiento coherente sobre la unidad de la nación, con un discurso que tergiversó la historia de España. Iglesias defendió el derecho a decidir en Catalunya y en el resto de las comunidades históricas, «sin miedo a la democracia». Rajoy le reprochó su «ambigüedad calculada» y le preguntó hasta tres veces con toda la intención si estaba dispuesto a defender la unidad de España. Iglesias quedó atrapado en su discurso al no ser capaz de dar una respuesta clara. Como decíamos ayer, un aspirante a presidente del Gobierno no debe tener la más mínima duda en la defensa del artículo 2 de la Constitución".

Al mateix diari, Lucía Méndez ("La moción sí era algo serio. El golpe de efecto no lo dio Iglesias, sino el presidente del Gobierno") firma una altra reflexió: "El debate acabó siendo un intenso e interesante cara a cara de seis horas entre Rajoy e Iglesias, dos liderazgos distintos, dos formas de entender la política y la vida, dos Españas que viven en el mismo suelo, aunque no lo parezca". (...) "El cara a cara evidenció que ambos son políticos de nivel, cada uno a su manera". Acaba: "El Congreso acogió un auténtico debate político, sin circos, ni shows, ni interrupciones, ni provocaciones. La censura acabó siendo un ejercicio positivo de democracia no empañado siquiera por la duración de los discursos".

MOCIÓ DE CONFIANÇA

'El País', per la seva part, entén que Rajoy va entrar a sac per donar protagonisme a Iglesias i canviar la moció de censura en una moció de confiança. Aquest és el títol de l'editorial. I aquí va el gruix del text: "Iglesias

buscaba un triple objetivo: desgastar a Rajoy y a su Gobierno, presentarse ante los votantes de izquierda como la principal fuerza de oposición al PP y relegar a los socialistas a un segundo plano".

"De esos tres objetivos, el primero fracasó ante un Rajoy que lejos de rehuir el enfrentamiento, aceptó batirse con Iglesias en un intenso duelo verbal en el que la habilidad retórica del presidente le permitió imponerse con claridad. Con su intervención, Rajoy convirtió la moción de censura en una moción de confianza, intentó ocupar el centro político y se postuló como última barrera democrática e institucional frente a un Podemos al que, tras igualarlo con el extremismo del Frente Nacional de Le Pen, dibujó como una fuerza populista situada fuera del consenso constitucional y europeísta".

"Iglesias sí logro, sin embargo, los otros dos objetivos, especialmente el de fortalecerse ante el electorado de izquierdas y cortocircuitar a un PSOE en horas bajas que lucha por recuperarse. De ahí que el resultado del primer día de debates fuera que los dos grandes protagonistas que se enfrentaron en el hemiciclo, Iglesias y Rajoy, se afianzaran ante sus respectivos seguidores y consiguieran un rédito importante".

(...)

"El duelo (...) dejó en evidencia el estrecho espacio en el que se ha recluido el PSOE. El silencio de Sánchez ante la moción de censura, aunque espere a su confirmación como secretario general el próximo fin de semana en el congreso del PSOE, es poco comprensible ante una ocasión de debate político como la que transcurre en el Parlamento. Y la decisión de abstenerse le deja desdibujado y sin argumentos claros frente a unos y otros. En política, los vacíos no existen, son rápidamente ocupados por otros".

"Los votantes han podido contemplar una interesante foto de la situación política en España en el escenario donde debe tener lugar, que es en el Parlamento. El tiempo dirá si Podemos ha logrado frenar su caída en las encuestas y disputar al PSOE el liderazgo de la oposición frente a un Gobierno que, a pesar de los enormes casos de corrupción que le sacuden desde los tribunales, mantiene la confianza de la Cámara. Para gobernar, como sabemos por fortuna desde hace 40 años, solo hay que ganar elecciones".

D'ALT VOLTATGE

L'editorial de 'La Vanguardia' ("Debat d'alt voltatge") acaba així: "La sessió d'ahir va ser, doncs, ja que no el pòrtic d'un canvi de govern, sí una ocasió perquè Podem es reivindiqués, al mateix temps que la convertia en un treballat espot promocional. (...) No la va desaprofitar. Així, doncs, és probable que els ciutadans es preguntin quins són els fruits que va donar la moció de censura. Sent positius, podríem respondre dient que Montero es va revelar, en el que es podria considerar la seva alternativa parlamentària, com una oradora capaç i combativa. Que Iglesias no la va superar en to i ritme però sí que va saber adoptar, per contrast, una actitud de més compostura, més presidencial, allargant mans al PSOE, al PDECat i al PNB. Que Rajoy va recórrer a les seves ben conegudes arts parlamentàries per contenir els ferotges atacs rebuts. I que el debat polític va guanyar en intensitat. Avui seguirà la moció, en la qual s'espera amb interès la intervenció del nou PSOE".

SENSE OPOSICIÓ FERMA, EN TAULES

I aquí teniu el paràgraf final de l'editorial d'EL PERIÓDICO ("Sense sorpreses. El debat de l'intent de substituir Rajoy per Iglesias evidencia que el president no té una oposició ferma"):

"Qui es postula per a la Moncloa, Pablo Iglesias, no va aportar –retòrica al marge– cap novetat al que ja se sabia. Ho hauria sigut que hagués ofert un pacte amb el PSOE i Ciutadans per forçar la caiguda de Rajoy, però el líder de Podem continua abjurant de tot acord que inclogui el grup taronja. La seva col·laboració amb el PP, per contra, gaudeix d’estabilitat, tot i que els populars han incomplert diversos dels compromisos adquirits.  Aquest suport i la incapacitat de Podem de sumar aliats fan que el resultat de la moció estigui cantat. Això no vol dir, de cap manera, que no hi hagi motius per presentar-la. Ben al contrari: el Govern del PP no té cap altre projecte que deixar passar els mesos a l’espera que la millora de l’economia s’estengui, la justícia substanciï (o arxivi) els casos de corrupció i el problema català es resolgui per art de màgia i sense coratge. De motius n’hi ha, però aquesta moció acabarà políticament en taules".

          

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"

Rajoy entra al duelo de protagonismo con Iglesias"; "Los jueces impiden que la Generalitat pueda acceder a sus datos"; "La UE expedienta a tres países por negarse a acoger refugiados"; "La fiscalía denuncia a Cristiano por fraude fiscal de 14,7 millones"

EL MUNDO

"Rajoy atrapa a Iglesias en el referéndum de Cataluña"; "La fiscal acusa a Ronaldo de defraudar "de manera consciente" 14,7 millones"; "La Tigresa sale de prisión sin cumplir ni un año por cada uno de sus 23 asesinatos"; "Primera condena por delito de odio ideológico en Cataluña"

ABC

"Rajoy convierte la moción en una dura censura a Iglesias. Pese a que Podemos empleó ayer más de cinco horas en atacar al Gobierno, el presidente controló un interminable debate que había preparado a fondo para descolocar a los populistas"

LA RAZÓN

"Censura a Iglesias. Rajoy irrumpe en el debate y deja en evidencia la falta de programa de su adversario: "No puede ser presidente"; "La Fiscalía denuncia al TSJC la fecha y la pregunta de la consulta ilegal"; "Macron deja la "puerta abierta" a Reino Unido para seguir en la UE"

ARA

"La fiscalia intervé contra l'anunci de la data i la pregunta"; "El referèndum concentra les enganxades entre Rajoy i Iglesias"; "Dur revés europeu a la justícia espanyola pel cas Atutxa"; "Ronaldo, acusat de defraudar 15 milions de euros"; "Elsa Peretti, musa i mecenes"

EL PUNT AVUI

"La fiscalia alerta el TSJC que el referèndum avança"; "Iglesias incomoda Rajoy"; "Condemna a Espanya per la inhabilitació d'Atutxa"; "Selectivitat fàcil malgrat els canvis"; "Ronaldo, acusat de defraudar 14,7 milions"

LA VANGUARDIA

"Rajoy planta cara a la dura reprovació de Podem"; "La Fiscalia envia Cristiano davant el jutge per quatre delictes contra Hisenda"; "Iglesias nega la via unilateral, però es presenta com a aliat de Catalunya"; "El fiscal té por que la querella per les urnes encalli"

EL PERIÓDICO

"Iglesias xoca amb la muralla de Rajoy"; "Un promotor confessa una estafa piramidal de 200 milions"; "Concert blindat d'Ariana Grande a Barcelona"; "Cristiano va defraudar gairebé 15 milions, denuncia la fiscalia"

Notícies relacionades

EL CORREO

"Rajoy s'imposa a Iglesias, incapaç de presentar una alternativa de Govern"; "Primera imatge de 'La Tigresa' en llibertat"; "Estrasburg condemna a Espanya per privar a Atutxa del dret de defensa"