LES PORTADES DE LA PREMSA

El referèndum català parteix el quiosc en dos

'El Punt Avui' assegura que, si l'actuació del Govern contra la consulta és violenta, "Espanya serà expulsada de la UE"

'La Vanguardia' es pregunta què farà la Generalitat quan el Tribunal Constitucional prohibeixi la convocatòria de l'1 d'octubre

portadamundo1006

portadamundo1006

5
Es llegeix en minuts
Andreu Farràs
Andreu Farràs

Periodista. Guionista d‘El 23-F desde dentro’ (premi Ondas 2001) i coautor d‘El 23-F a Catalunya’

ver +

L'anunci per part de Carles Puigdemont de la data i la pregunta del referèndum sobre la independència de Catalunya parteix en dos el quiosc aquest dissabte. La notícia sobre la consulta catalana és l'única que, a la majoria dels diaris, precedeix en relleu tipogràfic el fiasco de la primera ministra conservadora britànica, Theresa May, que ha perdut la majoria absoluta a la Cambra dels comuns i posa en un compromís les negociacions del 'brexit'.

Els diaris de Madrid Barcelona no només destaquen la notícia de la pregunta que té la intenció de fer la Generalitat als catalans l'1 d'octubre, sinó que també editorialitzen sobre l'acte celebrat divendres al Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat pel Govern i els diputats de Junts pel Sí i la CUP.

VIOLÈNCIA IMPOSSIBLE

'El Punt Avui', favorable a la independència, expressa a l'editorial el seu convenciment que l'actuació del Govern espanyol contra el referèndum "no serà violenta... fora que Espanya aspiri a ser expulsada de la Unió Europea". El diari que dirigeix Xevi Xirgo afegeix: "La porta està oberta, encara. Però el PP sap que qualsevol gest cap a Catalunya que es pugui interpretar com una cessió causarà una revolta interna. Passa quan es confon l'interès de vol gallinaci del partit amb el de l'Estat".

PEL RIGOR, LA TRANSPARÈNCIA I LA PLURALITAT

El també sobiranista 'Ara' indica que "l'immobilisme de l'Estat i la seva incapacitat per dialogar han portat a plantejar un referèndum no pactat" i considera que per carregar-se de legitimitat el Govern de Puigdemont hauria de treballar perquè la cita de l'1 d'octubre tingui les màximes garanties.

"Ha de perseverar escrupolosament -afegeix el diari pilotat per Esther Vera- en el respecte dels procediments democràtics i cívics que han caracteritzat el moviment independentista català. Hi ha d'haver garanties i una campanya informada, transparent i plural. Només així la demanda i la legitimitat d'un referèndum, àmpliament compartida, podrà vèncer les resistències d'un Estat sord i sense projecte".

"MASSA PREGUNTES EN L'AIRE"

'La Vanguardia' opina que l'acte d'ahir al Pati dels Tarongers deixa "massa preguntes en l'aire". La llista de dubtes del diari del Grupo Godó és la següent: ¿com es protegirà els funcionaris cridats a participar en el referèndum?, ¿quin cens s'utilitzarà?, ¿on es compraran les urnes?, ¿en quins locals es col·locaran?, ¿com es farà la campanya institucional de foment del vot?, ¿quin és el contingut de la llei de desconnexió, que, malgrat la seva transcendència, s'amaga als ciutadans i es pretén aprovar sense donar marge de maniobra a l'oposició?, ¿què farà la Generalitat si, una vegada convocat el referèndum, el Tribunal Constitucional l'anul·la? "Per sort -acaba esperançat l'editorial de 'La Vanguardia'- encara queda temps per a una sortida pactada".

"NO ES PORTARÀ A TERME"

'El Mundo', sempre oposat a la celebració d'un referèndum a Catalunya, fins i tot encara que fos pactat amb el Govern central, considera que l'acte del Pati dels Tarongers i la manifestació sobiranista prevista per diumenge "no són més que signes de la debilitat del procés".

"La indecisió de Puigdemont per convocar de veritat la consulta, el rebuig creixent entre els funcionaris que serien els encarregats de fer-la possible, les discrepàncies entre els partits del dret a decidir i la fermesa del Govern i les formacions constitucionalistes porten a concloure que el referèndum il·legal no es portarà a terme. El menys important és que hi hagi una data i una pregunta". 

MORAL DE VICTÒRIA 

En la seva crònica de l'acte del Pati dels Tarongers, David Miró, subdirector de l''Ara', escriu: "Abans de ser engolit, ja fora de Palau, per la riuada de turistes, penso que a la plaça de Sant Jaume s'ha llançat una petita bomba els efectes de la qual seran més i més grans cada dia que passi. 'Si jo fos ells intentaria aturar-ho abans de l'estiu', comenta algú. 'No podran', respon un alt dirigent amb una estranya lluïssor als ulls".

Xevi Xirgo, director d''El Punt Avui', no es queda enrere en l'expressió de la eufòria. "L'1-O és la data del referèndum, però podria ser molt bé el resultat d'un partit, i del gol que els vam marcar ahir".

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"Puigdemont consuma el repte: referèndum il·legal a l'octubre. Història d'un desafiament en cinc actes"; "Amics i parents, el millor currículum. Quatre de cada 10 joves troben feina gràcies a la seva xarxa de contactes"; "May promet complir amb el 'brexit' malgrat la seva debilitat després del vot"; "L'Executiu elogia Montoro i descarta la seva destitució".

EL MUNDO

"El Govern desdenya l'anunci del referèndum de Puigdemont. En un acte sense transcendència jurídica, el president fixa verbalment l'1 d'octubre com a data per a la consulta"; "El desafiament fallit de May. La primera ministra britànica, tocada en les eleccions que va convocar per sortir-ne reforçada"; "Hisenda titlla de 'llauna política' la sentència del TC que anul·la l'amnistia fiscal"; "La factura de les vagues a l'estiba: 12 milions al dia"; "Trump contradiu el seu ministre d'Exteriors i exigeix més mà dura contra Qatar".

ABC

"El Regne Unit nega a Theresa May carta blanca per negociar el 'brexit'. La pèrdua de la majoria absoluta confirma el greu error estratègic de la primera ministra, debilitada tant en el seu partit com al Govern -que mantindrà gràcies als unionistes-, com en el seu pols amb Europa".

LA RAZÓN

"1/10/17: el dia del no referèndum. Puigdemont anuncia la pregunta: '¿Vol que Catalunya sigui un Estat independent en forma de república?'; "May, el fracàs de la vencedora. Guanya les eleccions al Regne Unit però perd la majoria absoluta i augura una caòtica negociació del 'brexit"; "Rajoy aguanta Montoro davant les crítiques internes que demanen 'gestos"; "Álvarez-Pallete es compromet a una política de dividends sostenible a Telefónica".

LA VANGUARDIA

"Puigdemont anuncia l'1-O i Rajoy espera els fets. El Govern escenifica la unitat independentista i la decisió de seguir amb el referèndum unilateral"; "El PSOE demanarà la reprovació de Montoro"; "May intentarà governar amb els unionistes de l'Ulster després del fiasco electoral"; "La UE alerta del risc d'un 'brexit' descontrolat".

EL PUNT AVUI

"1 d'octubre. Falten 113 dies"; editorial: "La legitimitat es guanyarà amb la participació".

ARA

"¿Voleu que Catalunya sigui un Estat independent en forma de república"; editorial: "Un referèndum digne del país que volem".

EL PERIÓDICO

"La papereta de Puigdemont. 1 d'octubre: el president marca un referèndum ple d'incerteses. El Govern respon: 'Cada vegada són menys. Ja només hi ha els més radicals"; "La patacada electoral afebleix May per negociar el 'brexit"; "Front de ciutats per poder acollir refugiats"; "Nadal arriba a la seva desena final a Roland Garros".

Notícies relacionades

EL CORREO

"Puigdemont fixa l'1 d'octubre per al referèndum per la 'república catalana"; "Els crítics del PP guanyen a Biscaia"; "May busca suport dels unionistes per governar un país desconcertat"; "Montoro es posa al punt de mira de tota l'oposició després del fiasco de la seva amnistia fiscal".