LA LLUITA CONTRA LA CORRUPCIÓ

Arxivada la denúncia contra els fiscals del 'cas 3%' acusats de coaccions

Un advocat implicat en una trama de blanqueig de la màfia xinesa els va atribuir pressions perquè declarés contra Jordi Pujol

La Fiscalia Superior de Catalunya considera que no s'ha acreditat l'existència de cap delicte

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fiscalia Superior de Catalunya ha arxivat la denúncia presentada per l'advocat Rafael Pallardó Calatrava, investigat per blanquejar diners de la màfia xinesa de Gao Ping, contra els fiscals anticorrupció José Grinda i Fernando Bermejo, els dos fiscals del 'cas 3%' -de presumptes comissions de constructores a CDC-, i Juan José Rosa per possibles delictes de coaccions i contra l'Administració de Justícia. El lletrat, que havia treballat per a la Banca Privada d'Andorra, sostenia que els tres representants d'anticorrupció l'havien pressionat perquè declarés que Jordi Pujol i la seva dona, Marta Ferrusola, havien mogut diners a Andorra a través de l'entitat en què treballava, quan aquestes dades eren falses.

El fiscal Martín Rodríguez Sol, que ha investigat la denúncia presentada per Pallardó, ha acordat no procedir contra Grinda, Bermejo i Rosa, al considerar que no ha quedat acreditada l'existència de cap coacció. Aquesta decisió l'ha pres després de prendre declaració al mateix denunciant, que es va ratificar en les seves acusacions, i als seus advocats, que van intervenir en aquest assumpte i van negar pressions per part dels fiscals denunciats. No ha fet falta la declaració d'aquests fiscals per poder comprovar que els fets explicats per Pallardó no estan provats.

La denúncia va ser tramitada al març pel llavors fiscal en cap d'Anticorrupció, Manuel Moix, que va dimitir l'1 de juny, després de fer-se pública la seva participació com a copropietari en una societat radicada a Panamà i després que la seva feina al 'cas Lezo' (que ha suposat la presó per a l'expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González) fos reprovada pel Congrés. Els fiscals afectats van arribar a demanar empara al fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, amb el suport de tots els seus companys d'Anticorrupció, davant una denúncia que consideraven una ingerència en la seva feina. El consell fiscal, l'òrgan de representació de la carrera, va rebutjar aquesta petició, a l'estimar que aquesta figura no estava recollida en l'estatut que regeix el ministeri públic.

LA REUNIÓ

Notícies relacionades

Pallardó sostenia en la seva denúncia que en una reunió mantinguda amb Bermejo, Grinda i Rosa, el 12 de març del 2015 a Barcelona, i a la qual va assistir amb el seu advocat i un col·laborador del lletrat, els fiscals el van instar perquè els entregués una sèrie de correus electrònics emesos pel banc BPA, on s'instava que entreguessin unes determinades quantitats de diners a una persona que responia a les inicials J. P., J. P. M. i J. P. marta.

Segons aquest advocat, en aquesta entrevista li van preguntar si aquestes inicials corresponien a Jordi Pujol pare, al fill, o a la dona de l'expresident de la Generalitat. Pallardó explica que, davant la seva "resistència" a assentir sobre si les sigles corresponien a l'exmandatari i la seva família, cosa que no era certa, el van instar que li convenia col·laborar i que si no ho feia no se li facilitaran "avantatges processals". Fonts de la fiscalia han assegurat, no obstant, que l'advocat els va demanar diners a canvi d'informació. Els fiscals ofesos podrien ara posar una demanda a l'haver vist vilipendiat el seu honor.