LES PORTADES DE LA PREMSA

"Un forat de 8.000 milions després d'aprovar els tests d'estrès", titula 'El Mundo'

El quiosc aplaudeix el rescat exprés del Banco Popular i la venda per un euro al Santander, però qüestiona el paper de les autoritats i els reguladors espanyols

portada-elperiodico-08-06-2017

portada-elperiodico-08-06-2017

4
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

La venda del Banco Popular, intervingut per Europa davant l'amenaça de fallida per falta de liquiditat i un forat de 7.000 milions d'euros, al Banco Santander per un euro és el tema. És el fil conductor de les portades dels vuit diaris de Madrid i Barcelona d'avui i manaa en cinc. El quiosc aplaudeix la celeritat de l'operació nocturna i el salvament d'un altre negoci bancari ruïnós, però també posa el focus en la fallada dels controls i en el paper de les autoritats espanyoles i els òrgans reguladors.  

Els altres assumptes rellevants són la inexplicable tardança de les autoritats britàniques a confirmar la mort d'Ignacio Echeverría en l'atemptat gihadista de dissabte a Londres, el tancament de la presó Model de Barcelona i el compte enrere independentista per convocar unilateralment un referèndum sobre el futur de Catalunya.  

7.000 MILIONS I UN EURO  

'El Mundo' denuncia que el Popular passés fa un any amb comoditat els tests d'estrès europeus i ara presenti un dèficit de provisions d'entre 2.000 i 8.000 milions, que és pel que el Santander ampliarà capital en 7.000 milions. Segons aquest diari, Brussel·les va encarregar dissabte al Govern de Rajoy que busqués un comprador amb urgència i la falta de liquiditat va precipitar l'operació. L'editorial es titula "Rescat amb èxit del Popular després d'una gestió molt deficient. La crisi s'ha salvat sense afectar el risc sobirà ni la resta dels bancs".

'Abc' destaca que "els reguladors van deixar tocar fons al Popular abans del rescat del Santander"; així com que "300.000 accionistes perden les seves inversions i anticipen una allau de demandes". L'editorial denuncia "el deficient paper dels reguladors", tant pels exàmens d'estrès europeus com perquè el Ministeri d'Economia de Guindos, el Banc d'Espanya de Linde i la CNMV "haurien d'haver actuat amb més eficàcia", "custodiant millor la lenta agonia del banc" i evitant que s'arribés a aquest extrem.

'La Razón' només té afalacs editorials per a la "lliçó financera d'Ana Botín".

I 'El País' es felicita de la "salvació per via d'urgència", encara que dona per fet que l'operació portarà molts litigis, i reclama explicacions per l'absència de concurs públic en aquest rescat, per la gestió del Popular en els últims mesos i per com el banc caigut havia esquivat el rescat bancari.

Unes pàgines més enllà, Xavier Vidal-Folch lamenta que el ministre Guindos mentís -ho va fer el 2012 a l'assegurar que els contribuents no pagarien ni un euro del rescat bancari i el passat 10 d'abril al proclamar que "el Popular era solvent"- a més de denunciar que en cinc anys les autoritats espanyoles s'haguessin limitat a marejar la perdiu amb l'avui enfonsada sisena entitat creditícia del regne.                

LES NOVETATS DEL PSOE

Dels altres assumptes, el que crida més l'atenció són les novetats del PSOE, en què Sánchez reivindica que és un partit d'esquerra una altra vegada i l'única alternativa al PP de cara al 39è congrés de la setmana vinent -al qual Felipe González no assistirà- en què, segons diversos digitals, vol comptar en l'executiva amb les exministres de Rodríguez Zapatero Cristina Narbona, Carmen Calvo i Beatriz Corredor.

A més, segons 'El Mundo', Sánchez organitzarà el 2018 una conferència política per reformar els estatuts del partit perquè en "el nou PSOE" decideixin els militants. Segons aquesta informació, la setmana que ve només s'aprovaran uns primers canvis en aquest sentit.

I DE LA MOCIÓ DE CENSURA

De la moció de censura d'Iglesias a Rajoy de dimarts que ve, 'El País' destaca que el PSOE s'abstindrà. I ho complementa amb el col·lectiu Actua, que promou la unitat de l'esquerra -aconseguir un programa de mínims per fer fora el PP del Govern- sense descartar fer el salt electoral, i que reuneix Gaspar Llamazares, Baltasar Garzón, Teresa Aranguren, Mayor Zaragoza, Cristina Almeida i Martín Pallín, entre altres. La informació es titula: "Intel·lectuals i exdirigents d'esquerra critiquen la moció de censura de Podem".

Potser us interessa aquest article de Bonifacio de la Cuadra al digital 'Contexto': "La moció de censura contra Rajoy, eina democràtica. El Govern del PP ha d'agafar exemple del precedent d'Adolfo Suárez". (Aquí el teniu).

    

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"La falta de liquidez del Popular aceleró su venta al Santander"; "El Estado Islámico ataca los principales símbolos políticos y religiosos de Irán"; "Londres ratifica la muerte de Echeverría, el héroe de Borough Market"; "El PSOE decide abstenerse en la moción de censura de Podemos"

EL MUNDO

"Un agujero de 8.000 millones tras aprobar los test de estrés"; "La presión de España acorta 'la agonía' por Ignacio Echeverría"; "El IS desafía a Irán con los ataques al Parlamento y al Mausoleo de Jomeini"; "Sánchez planea refundar el PSOE en un año para dar poder a la militancia"

ABC

"Los reguladores dejaron tocar fondo al Popular antes del rescate del Santander. La entidad de Botín se queda con el sexto banco por 1 euro y sin ayudas públicas, pero 300.000 accionistas pierden sus inversiones y anticipan una avalancha de demandas"

LA RAZÓN

"Reino Unido confirma cuatro días después que Ignacio Echeverría es una de las ocho víctimas de los atentados de Londres"; "La falta de liquidez precipitó la venta del Popular al Santander por un euro"; "Puigdemont pone un tope de 20 euros por urna para la consulta que anunciará mañana"

ARA 

"Compte enrere per a la via unilateral"; "El Santander s'empassa el Popular"; "Els britànics voten avui sota l'ombra dels atemptats i del Brexit"; "Descobert al Marroc

el sàpiens més antic"

EL PUNT AVUI

"La Model ja és història"; "La data i la pregunta, demà"; "Estat Islàmic ataca els símbols de l'Iran"; "Els britànics voten sota l'ombra del terrorisme"; "El Santander rescata el Popular per 1 euro"

LA VANGUARDIA

"El Santander es queda amb el Popular, intervingut per la UE"; "L'EI irromp a l'Iran amb atacs al Parlament i la tomba de Khomeini"; "Echeverría, l'heroi que va atacar els gihadistes amb un monopatí"; "Trobats fòssils dels primers 'Homo sapiens' al Marroc"

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO

"El Santander es queda el Popular"; "La Model tanca després de 114 anys d'història convulsa"; "Echeverría va morir després d'enfrontar-se als terroristes"; "Trobat a Marràqueix el primer 'homo sapiens".