LES PORTADES DE LA PREMSA

C's s'uneix a PSOE i Podem contra la corrupció del PP, i 'El Mundo' ho critica

La confirmació que Catalunya en Comú, el partit de Colau, no avala el referèndum unilateral i sense garanties de Puigdemont és el primer assumpte del quiosc

'Abc' porta a portada que tres detinguts del 'cas Lezo' pel saqueig del Canal de Isabel II han mogut fons des de comptes en l'estranger estant a la presó

portada-punt-avui-07-06-2017

portada-punt-avui-07-06-2017

5
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

El futur de Catalunya i Espanya i la corrupció són els grans assumptes de la primera edició del quiosc de Madrid i de Barcelona d'avui. 'El País', 'La Razón' i EL PERIÓDICO obren amb els titulars que el partit de Colau va oficialitzar, com els sindicats, el seu rebuig a avalar la convocatòria del referèndum unilateral i sense garanties que propugnen Puigdemont i els independentistes davant la negativa del Govern de Rajoy a qualsevol alternativa mentre manté les seves polítiques recentralitzadores.

Aquest és el primer tema, que dona també per a altres enfocaments a la capital catalana, on 'El Punt Avui' i 'Ara' consignen que el Pacte Nacional pel Referèndum que reuneix el gruix de la societat civil, a més de partits, patronals i sindicats, en defensa del dret a decidir amb una consulta pactada, passa a la reserva, o entra en una altra fase.

CIUTADANS + PSOE + PODEM

L'altre gran assumpte són canvis rellevants en la legislatura espanyola a propòsit dels abusos de la corrupció del partit governamental i els de la policia política de Rajoy i Fernández Díaz. El primer obre 'El Mundo': Ciutadans -titula- s'uneix a PSOE i Units Podem perquè el Congrés investigui sense límits el finançament irregular del PP.

És tota una fita l'entesa d'aquestes tres forces. I això critica editorialment aquest mateix diari ("Una comisión que no debe ser una causa general contra el PP"), que titula així la seva informació interior: "PP y C's, en crisis por la comisión sobre la caja b".

LA BATALLA MEDIÀTICA, PERDUDA

També critica editorialment aquesta investigació 'Abc' ("Comisiones inútils"), on Curri Valenzuela escriu que a la Moncloa han assumit ja que la corrupció no escamparà de les primeres pàgines, que resulta en va l'actitud de Rajoy de rentar-se'n les mans i que per això el PP intentarà donar al Senat, on té majoria absoluta, a C's, PSOE i Podem la mateixa medecina que s'empassaran els populars al Congrés.

Aquest diari, en tot cas, sorprèn el respectable duent a portada que els detinguts del 'cas Lezo' van moure diners des dels seus comptes a l'estranger estant ja a la presó. Ho assegura una resolució judicial que assenyala l'expresident madrileny, Ignacio González, el seu germà Pablo i Edmundo Rodríguez, conseller delegat de 'La Razón'. Vés a saber si no obeeix a una revenja per haver sigut deixat de banda en el repartiment de subvencions institucionals madrilenyes que van regar copiosament a la seva competidora.      

SÁNCHEZ I LA POLICIA POLÍTICA

L'altre canvi rellevant per a la legislatura és que el retorn de Sánchez a la secretaria general del PSOE ha comportat que aquest partit rectifiqui i accepti que s'investigui els comissaris i policies implicats en les aventures de la brigada política que va actuar a l'ombra i sense mandat judicial en la guerra bruta contra els rivals del PP. Això surt a la portada d''El País' i a la d''El Punt Avui'.

ZOIDO DEMANA COMPTES

I a propòsit dels policies i guàrdies civils en tasques d'agents judicials, aquí teniu aquesta mena de purga d'esporuguiment que sembla haver emprès el successor de Fernández Díaz. Ho explica Pedro Águeda a 'El Diario', no ho veureu a la premsa de paper i no té desperdici, perquè la caverna tertuliana ja està escampant la bola:

Títol: "Ofensiva contra los funcionarios anticorrupción que investigan al PP". Subtítulos: "El ministro Zoido sostiene que los informes de la Guardia Civil sobre Cifuentes han dañado 'a una persona y a un partido'. Interior reacciona a la queja del marido de Cospedal contra la UDEF poniendo al director general de la Policía a 'estudiar' una carta de veinte líneas. Algunos medios airean ya una supuesta conspiración contra el Gobierno del PP e incluyen en ella a fiscales y guardias civiles bajo la batuta de Rubalcaba". (Aquí el teniu.)

PASTOR, RAJOY I COSTA

I també hi ha novetats sobre la moció de censura d'Iglesias a Rajoy per la corrupció i la instrumentalització partidista dels aparells de l'Estat per protegir-se de la corrupció que ofega el PP i que la presidenta del CongrésAna Pastor, va fixar per al dimarts 13, fent-la coincidir amb el debat dels Pressupostos en el Senat, amb la idea de despatxar-la en un dia -res a veure amb les dues anteriors, de tres i cinc dies, cap de setmana pel mig, clar- amb el pretext que s'haurà de celebrar el 40 aniversari de les primeres eleccions democràtiques.

'El País' assegura que "Rajoy està preparant a fons esa sessió" per més que els portaveus del seu partit la vagin menyspreant propagandísticament. Tant, que s'ha estudiat tot el programa electoral d'Units Podem, especialment la part econòmica, per subratllar la seva inviabilitat. I 'La Razón', per la seva part, assegura que Iglesias defensarà una política econòmica similar a la de l'exitosa coalició d'esquerres del socialista Costa que governa  Portugal. 

    

                                

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"

El partido de Colau se niega a respaldar la consulta ilegal"; "La comisión del Congreso que investiga a Interior citará a mandos policiales"; "Los españoles consideran la corrupción un problema cada vez más grave"; "Reino Unido vuelve mañana a las urnas bajo los efectos del terrorismo"; "Los sindicatos también piden más medios para la Agencia Tributaria"

EL MUNDO

"Cs se une a PSOE y Podemos para que se investigue al PP sin límites"; "May, contra las cuerdas por la gestión del 'sábado trágico"; "El Santander ultima una ampliación de capital para comprar el Popular"; "El Pacto por el Referéndum se aparta de Puigdemont y de su vía unilateral"

ABC

"Los detenidos del 'caso Lezo' han movido dinero estando en la cárcel"

LA RAZÓN

"Colau deja solo a Puigdemont con su referéndum unilateral"; "May, acorralada en vísperas de las elecciones: dos de los terroristas estaban fichados"; "La corrupción sube 12 puntos entre las preocupaciones de los españoles"; "El Santander prepara una ampliación de 5.000 millones para absorber el Banco Popular"

ARA

"Gordó desafia el PDECat"; "El Pacte Nacional passa a la reserva"; "El tercer terrorista de Londres estava fitxat"; "Vint-i-dos nens esperen un trasplantament a Catalunya"; "La universitat serà gratis a Andalusia per a qui ho aprovi tot" 

EL PUNT AVUI

"Punt i a part del Pacte Nacional pel Referèndum"; "El PSOE rectifica i permetrà citar la policia patriòtica"; "Gordó marxa del PDeCAT però s'aferra a l'escó"; "Crítiques a l'espionatge britànic pel control dels terroristes"

LA VANGUARDIA

"El Govern surt al pas de la inquietud dels funcionaris"; "Itàlia va prevenir Londres sobre un dels terroristes, que va ser detingut"; "Gordó deixa el PDECat, però s'aferra a l'escó fora de Junts pel Sí"; "El Santander es prepara per fer una oferta pel Popular"

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO

"El Govern avança en la via unilateral sense Colau"; "El PSOE s'obre a anar més enllà en la reforma de la Constitució"; "L'últim regat de Gordó. Deixa el PDECat i JxSí, però no renuncia a l'escó"; "El Santander estudia la compra del Banco Popular"; "Les altres viudes"; "Els Clooney ja són pares"