LES PORTADES DE LA PREMSA

Espanya és una democràcia plena; Catalunya, un règim totalitari, diu la Moncloa ('Abc')

'La Razón' aventura que Puigdemont fixarà el dimecres 7 de juny la pregunta i la data de la consulta després d'escoltar el dimarts 6 el Pacte Nacional pel Referèndum

L'escàndol que el fiscal anticorrupció, Manuel Moix, hagi ocultat que té una empresa a Panamà a penes té ressò a la premsa de la capital

portada-mundo-31-05-2017

portada-mundo-31-05-2017

5
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

Les portades de les primeres edicions dels diaris de Madrid Barcelona d'avui tenen com a fil conductor la vaga de taxistes i es confeccionen amb la decisió que Rajoy testifiqui en persona per la corrupció del 'cas Gürtel' i amb la denúncia que el flamant fiscal anticorrupció del Govern del PP, Moix, té el 25% d'una societat 'offshore' al refugi fiscal de Panamà, propietat d'origen familiar que va amagar a l'hora de declarar els seus béns de cara a optar al càrrec.

Aquests són els assumptes compartits més rellevants de les primeres pàgines, que es completen amb dues primícies de la caverna sobre la deriva de Catalunya.

'La Razón' prima que dimecres que ve, 7 de juny, un dia després d'haver escoltat el Pacte Nacional pel Referèndum, que reuneix la societat política i civil que reclama una consulta pactada i vinculant sobre la relació amb Espanya, Puigdemont fixarà la data i la pregunta del referèndum. La font és una crònica política de situació, amb els seus pros i contres, de Toni Bolaño.

CATALUNYA, TOTALITÀRIA

La de l''Abc' és més negativa. Potser per això només obre la seva falsa portada de la pàgina dos: "La qualitat democràtica de Catalunya, al nivell dels règims totalitaris", titula a tota castanya. La que ho diu és la Moncloa. O millor, un informe intern del Govern elaborat -diu el diari- amb les mateixes pautes amb què elabora el seu la unitat d'intel·ligència de 'The Economist', que maneja 60 indicadors de qualitat democràtica i que li dona al setmanari per catalogar els països en quatre categories: democràcies plenes, democràcies imperfectes, règims híbrids i règims autoritaris.

Total, que parlem de processos electorals, funcionament dels governs, de participació política, de cultura política i democràcia, de llibertats civils i de no-ingerències del poder... L''Abc', o sigui la Moncloa, recorda i proclama que 'The Economist' va valorar Espanya el 2015 com una democràcia plena. No obstant, per la Moncloa "les institucions catalanes estan avui al nivell dels règims totalitaris"; aquest és el titular de la primera informació a les pàgines interiors.

ELS JUTGES DE RAJOY I CATALÁ

Doncs la democràcia plena espanyola va esmorzar ahir amb la penúltima guinda del procés d'interferència del Rajoy i Catalá per controlar amb jutges i fiscals afins les causes de corrupció que ofeguen el PP. Pradera retuitejava un article d'Ignacio Escolar a 'El Diario':

José María Mena, exfiscal en cap de Catalunya, sostenia a 'El País' que davant la maniobra de Rajoy i Catalá no n'hi ha prou "amb reprovar un ministre i els seus fiscals. El Govern en ple mereix, de manera imperiosa i inajornable, una censura total i definitiva". (És aquí).

L'ÚLTIMA DE MOIX

I en aquestes 'InfoLibre' desvelava que "el fiscal Moix és des del 2012 propietari del 25% d'una empresa de Panamà que té un xalet a Espanya" (Aquí). I també que havia acabat enviant un burofax al fiscal anticorrrupció perquè els torejava i torpedinava donant la seva versió, més peculiar, a un altre digital, 'El Español' (Aquí). O que "la tresorera de l'empresa de Moix és una testaferro panamenya de 93 anys que figura en més de 17.000 societats" (Aquí).

Moix va passar el dia negant la major mentre Rajoy i el seu fiscal general, Maza, xiulaven per dissimular i l'oposició, a l'una, i no pocs fiscals reclamaven el cap polític del cap anticorrupció que va amagar que tenia una 'offshore' al refugi de Panamà, com precisava ahir a la nit 'El Diario': "Moix va amagar a l'òrgan que regula les incompatibilitats en la fiscalia la seva participació en la societat panamenya. L'Estatut dels fiscals prohibeix 'tota activitat mercantil amb exercici directe o mitjançant persona interposada', i els impedeix exercir funcions executives en societats i fins i tot ser soci col·lectiu" (Aquí).

XIULETS I APLAUDIMENTS PER AL TESTIMONI

L'escàndol en aquesta democràcia plena espanyola va tapar en part el malestar de Rajoy per haver de testificar en persona davant el tribunal de la 'Gürtel' per la corrupció del PP. Del primer no trobareu cap editorial. Sobre el segon, 'El País' aplaudeix la decisió: "És una pèssima notícia per a l'afectat, però molt bona per a la credibilitat i la confiança dels ciutadans en la independència de la justícia".

Però 'La Razón' critica que Rajoy hagi de comparèixer: és "innecessari", "improcedent", "no aclarirà res", hi havia molts dubtes que hagués de ser cridat com a testimoni... "La temptació -acaba- d'enfangar el terreny de joc polític està a l'abast de tothom. Esperem que la declaració de Rajoy (...) no es converteixi en el degradant espectacle polític que busquen alguns".         

          

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"Rajoy haurà de testificar en persona en el 'cas Gürtel"; "La UE admet que fan falta reformes per salvar l'euro"; "Trump agreuja la tensió amb Alemanya i amenaça amb prendre represàlies"; "L'oposició exigeix el cessament del fiscal en cap anticorrupció per la seva societat a Panamà".

EL MUNDO

"Moix: 'La societat de Panamà era un problema del meu pare"; "Els taxistes ocupen el carrer en protesta contra Uber i Cabify"; "Trump amenaça per Twitter Merkel amb una guerra comercial"; "La Seguretat Social va registrar a l'abril la recaptació més gran des de l'inici de la crisi".

ABC

"El sector del taxi es llança a una guerra llarga i implacable".

LA RAZÓN

"Puigdemont fixarà la pregunta i la data de la consulta el 7 de juny"; "El 'ciutadà' Rajoy haurà d'anar al judici de la Gürtel"; "Imputat l'històric líder miner d'UGT per desviar fons d'una residència"; "La fiscalia veu una 'qüestió privada' l'empresa de Moix a Panamà".

ARA

"Com s'afavoreix Barajas. Surt a la llum el memoràndum firmat el 2016 per delegacions d’Espanya i Rússia que impedeix els vols directes entre Barcelona i Tòquio"; "Moix, el fiscal d'Anticorrupció, te el 25% d'una empresa a Panamà"; "Rajoy haurà de declarar en persona al judici de Gürtel"; "CDC va fer servir el Palau com a 'canonada' amb Ferrovial. El fiscal assegura que Osàcar no va actuar sol i apunta a la cúpula". 

EL PUNT AVUI

"La justícia obliga Rajoy a donar la cara per la corrupció"; "Jornada sense taxis"; "Andorra investigarà l'operació Catalunya"; "L'escola primària no avaluarà amb xifres"; "Nova trobada del Pacte Nacional pel Referèndum"; "Joan Laporta: 'Bartomeu no plegarà perquè no té ni dignitat ni vergonya".

LA VANGUARDIA

"Una firma a Panamà fica en un embolic el fiscal anticorrupció"; "El Govern estudia una taxa per eliminar els peatges"; "Rajoy haurà de declarar en persona en el judici del 'cas Gürtel"; "El País Basc i les Canàries treuen avantatjosos beneficis del pressupost".

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO

"Pensions a la baixa. El Banc d'Espanya adverteix d'una forta caiguda de les prestacions d'aquí al 2060"; "Rebel·lió contra Uber i Cabify"; “Iniesta marca un gol al ‘bullying”; “La ‘canonada’ de CDC”; "Rajoy, obligat a testificar en persona".