EL REPTE INDEPENDENTISTA

El Govern català intenta retenir els comuns en la via unilateral

El Pacte Nacional pel Referèndum decidirà dimarts si avala la via rupturista

Munté reconeix que el bloc proconsulta es podria esquerdar

jgblanco38671920 barcelona 30 05 2017 reuni n de gobierno foto rub n moreno170530113344

jgblanco38671920 barcelona 30 05 2017 reuni n de gobierno foto rub n moreno170530113344 / Ruben Moreno Garcia

1
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

Fins a l’últim moment –fins i tot quan ja es facin passos cap a la via unilateral–, el Govern seguirà allargant la mà del diàleg i apel·lant als comuns

–partidaris només de la consulta pactada– perquè s’uneixin a la decisió de la Generalitat de tirar endavant al marge de la legalitat estatal.

Després de la reunió del Govern d’ahir, la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, va insistir: «Ens agradaria que l’espai dels comuns hagués estat present a la reunió [de partidaris del referèndum] d’ahir [dilluns]. No s’entén la seva absència (...), no entenem per què no hi van assistir (...) sabent que no era per fixar data i pregunta [de la consulta] sinó per escoltar-nos», va apuntar Munté. Hores després de les seves paraules es donava a conèixer una reunió del plenari del Pacte Nacional pel Referèndum (PNR) –la convocatòria del qual exigien els comuns– per dimarts que ve.

LA PRESÈNCIA DE FACHIN / «Són ells els que han de manifestar si volen seguir remant perquè la gent decideixi dipositar el seu vot en una urna», va insistir Munté, que va valorar «positivament» la presència de Podem a la reunió de dilluns, malgrat que el partit que lidera a Catalunya Albano Dante Fachin tampoc és favorable a una consulta unilateral. En tot cas, el Govern no veu imprescindible la presència dels comuns.

Notícies relacionades

La portaveu va confirmar que Puigdemont té intenció de mantenir més trobades per consensuar la data i la pregunta del referèndum, i va insistir a veure amb bons ulls la convocatòria del PNR. Una reunió en què els comuns –i potser altres actors integrants del PNR– podrien despenjar-se de la iniciativa d’un referèndum unilateral.

En aquest sentit, Munté va assegurar que el Govern serà respectuós amb les entitats del Pacte que es despengin d’una consulta unilateral (el manifest del PNR reivindica un referèndum pactat, reconegut per la comunitat internacional i el resultat del qual sigui «vinculant i efectiu»): «És legítima la predisposició d’algunes entitats a mantenir el compromís del referèndum, com és legítim veure-ho d’una altra manera».