Bronca dels lletrats del Parlament a JxSí per la comissió del 'cas Vidal'

jjubierre34756492 mesa parlament160720162602

jjubierre34756492 mesa parlament160720162602 / FERRAN SENDRA

1
Es llegeix en minuts
XABI BARRENA / BARCELONA

Un informe dels serveis jurídics del Parlament, firmat ni més ni menys pel que va ser exconseller en el tripartit Joan Ridao (ERC), esmena la plana a la majoria independentista a la Cambra a compte de la comissió d'investigació del ‘cas Vidal’. Segons el relat de l'oposició, que va ser qui va demanar aquesta comissió al sortir a la llum les declaracions que l'exjutge anava deixant anar en els seus ‘tours’ per diferents poblacions catalanes en què detallava els presumptes plans de l'Executiu català, JxSí i la CUP han intentat ‘matar’ la investigació.

Així, els 72 vots equivalents que dominen els independentistes (en virtut del vot ponderat) van impedir que s'aprovés cap pla de treball (és a dir, llistes de compareixents) dels que va presentar l'oposició (Ciutadans, PSC, Catalunya Sí que es Pot i PP). Vist el panorama, el president de la comissió, Jean Castel (Ciutadans) va dimitir.

L'informe afirma que “relegar l'aprovació del pla de treball”, quan no se n'ha aprovat cap, i “tancar els treballs de la comissió” amb els seus debats, en comissió, i després al ple “xoca” amb el reglament del Parlament. Que estableix, de manera “imperativa”, que “les comissions d'investigació, abans d'iniciar les seves actuacions, han d'elaborar i aprovar un pla de treball”.

L'ESTRATÈGIA SECESSIONISTA

Notícies relacionades

Així mateix, Ridao “constata” que l'estratègia “dels diputats de la majoria parlamentària d'impossibilitar amb els seus vots l'aprovació del pla de treball i, per tant, la continuïtat dels treballs de la comissió és una decisió que, encara que legítima, comporta el bloqueig de fet de la seva activitat, especialment en cas que persisteixi en la seva determinació”.

Per últim, l'escrit recorda que la comissió no té més caducitat que la de la legislatura mateixa, de manera que exhorta a nomenar un nou president de la comissió, tenint en compte la dimissió de Castel.