LES PORTADES DE LA PREMSA

Grans fortunes espanyoles guarden 900 milions a Malta

L'illa mediterrània serveix de refugi fiscal a famílies acabalades, com els Botín, els Fierro, els Del Pino i els Hachuel, segons 'El Mundo'

Dos cosins del Rei, Carlos Sainz i Pere Guardiola, el germà de l'entrenador del City, aprofiten el generós sistema fiscal maltès

portadaavui2905

portadaavui2905

4
Es llegeix en minuts
Andreu Farràs
Andreu Farràs

Periodista. Guionista d‘El 23-F desde dentro’ (premi Ondas 2001) i coautor d‘El 23-F a Catalunya’

ver +

Famílies espanyoles que tenen grans fortunes, com els Fierro, els Botín, els Del Pino i els Hachuel, aprofiten la generosa fiscalitat de l'Estat de Malta per guardar en aquesta illa mediterrània més de 900 milions d'euros, segons els càlculs fets per un equip d'investigació del qual forma part el diari 'El Mundo'.

Dos cosins del rei Felip VI, el pilot Carlos Sainz i el representant de futbolistes Pere Guardiola, germà de l'entrenador del Manchester United, formen part d'aquesta elitista nòmina d'acabalats que guarden part del seu patrimoni en empreses i entitats d'aquest país integrant de la Unió Europea.

Aquesta és una de les notícies que criden més l'atenció de les portades dels diaris d'aquest dilluns, a més de l'enquesta de GESOP que publica EL PERIÓDICO sobre l'opinió dels barcelonins al voltant del seu actual govern municipal, ara que Ada Colau acaba de travessar l'equador del seu mandat. La majoria dels rotatius es fixen en la convocatòria de Carles Puigdemont als partits sobiranistes per abordar aquest mateix dilluns al Palau de la Generalitat el contingut de la pregunta i la data de la convocatòria del referèndum sobre la independència de Catalunya.

QUINZE SICAVS ESPANYOLES A MALTA

Segons 'El Mundo', les nòmines d'espanyols amb diners a Malta es perden entre nombrosos fons d'inversió, firmes de capital risc i societats d'inversió de capital variable (sicav) que, gestionades des d'Espanya, tenen el seu assentament a l'illa al sud d'Itàlia.

El març del 2016, unes 650 sicavs estrangeres a Malta acumulaven 6.717 milions d'euros. D'elles, 15 són espanyoles, encara que no hi ha cap registre del patrimoni i identitat dels seus propietaris.

La família Sainz de Vicuña, vinculada a la implantació de Coca-Cola a Espanya, que acumula 555,2 milions d'euros, és una de les que més diners guarden a Malta, juntament amb Carolina Botín Sanz de Sautuola O'Shea, germana d'Ana Botín, presidenta del Santander, que té invertits 161 milions en la societat Nova Azil, segons assegura el citat diari madrileny.

José Alberto Barreras, vinculat a PescanovaJacinto Rey, propietari de la constructora San José; la família Sáez Merino, propietària de les marques Lois Cimarrón, i la família Carrillo, fundadora de Mecalux, tenen interessos milionaris a l'illa.

ELS MOSSOS RETIRARAN LES URNES

'La Razón' obre la portada amb un dels seus temes preferits: el procés sobiranista català. El diari que dirigeix el comissari Francisco Marhuenda assegura que Mariano Rajoy recorrerà als Mossos d'Esquadra per retirar les urnes si Carles Puigdemont les treu per organitzar el referèndum sobre la independència. La fiscalia s'encarregarà d'ordenar a la policia autonòmica que precinti els col·legis electorals "per ordre judicial". "Tota la llei per frenar la secessió", ordena al seu editorial 'La Razón'.

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"Puigdemont cedeix davant els seus socis i accelera l'anunci de la consulta"; "Mónica Oltra, líder de Compromís: 'No estic d'acord amb una moció de censura inviable"; "L'Índia recorre a Europa a la recerca d'inversors per apuntalar el seu creixement"; "Els ciberatacs a centres estratègics es multipliquen a Espanya"; "La gestió de dades personals enfronta la premsa europea amb els gegants d'internet"; "Cannes premia la comèdia 'The Square"; "Indianapolis: Alonso trenca el motor".

EL MUNDO

"González sabia des de l'octubre que l'UCO l'escoltava"; "Puigdemont respon a Rajoy amb una reunió per fixar la data del referèndum"; "Malta Files, un refugi per a 900 milions de grans fortunes espanyoles"; "Un miratge de pau en plena devastació de la guerra de Síria"; "The Square', Palma d'Or a Cannes".

ABC

"Rajoy estabilitza la legislatura a l'aconseguir el vot 176 als pressupostos".

LA RAZÓN

"Rajoy recorrerà als Mossos per retirar les urnes si hi ha un altre 9-N"; "Sense aliats. Merkel alerta que Europa ja no pot confiar en els seus socis davant el 'brexit' i les fredes relacions amb Trump"; "Sánchez pactarà amb la gestora l'abstenció en la moció d'Iglesias"; "Nova Canària dona el 'sí' per tirar endavant els Pressupostos al Congrés"; "Tres dones assassinades per violència de gènere en 24 hores".

LA VANGUARDIA

"Puigdemont busca pactar data i pregunta amb el sobiranisme"; "Trump torna d'Europa sense recuperar el lideratge"; "El 'finire in bellezza' de Raimon"; "Metges i farmacèutiques protesten per la tributació dels congressos"; "Llum verda als nous accessos des del Sobirà a Baqueira"; "El passeig de Gràcia perd 60.000 metres quadrats d'oficines en cinc anys"; "Jornet sacseja l'alpinisme amb un nou Everest"; "La Palma de Cannes, per al suec Östlund".

EL PUNT AVUI

"I ara què?"; "Puigdemont cita els partits pro consulta al Palau"; "Raimon emociona en el seu comiat dels escenaris"; "Maddalen Iriarte (EH Bildu): 'Rajoy utilitza el PNB d'ariet contra Catalunya".

ARA

"JxSí i la CUP debaten separar el referèndum de la llei de desconnexió"; "L'últim de Raimon"; "El 45% de les jubilacions encara són anticipades"; "El negacionisme climàtic a les escoles dels Estats Units"; "Setmana d'or per a l'alpinisme català".

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO

"Baròmetre del Gesop a Barcelona. Colau s'aferma"; "La majoria defensa el turisme, però demana que s'hi posin límits"; "Puigdemont mesura els suports per a una consulta unilateral"; "Tres dones assassinades a Madrid i Múrcia el cap de setmana"; "L'adeu d'un tità"; "Via lliure als pressupostos de Rajoy amb el 'sí' de Nova Canàries".