LES PORTADES DE LA PREMSA

Només l''Abc' i 'La Razón' recolzen Rajoy, Catalá i els seus fiscals en cap per la corrupció del PP

En lloc de denunciar les ingerències i l'oprobi que es persegueixi abans la premsa que els corruptes, els dos diaris afins a la Moncloa argüeixen un assetjament de l'oposició

portada-pais-11-05-2017

portada-pais-11-05-2017

5
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

La plaga de la corrupció i la insistència de Rajoy, els seus ministres de Justícia i Interior, Catalá i Zoido, i els seus fiscals en cap, Maza i Moix, a fer pinya, defugir tota responsabilitat, no aclarir les irregularitats revelades i les maniobres per encobrir i dificultar la investigació dels escàndols -en especial el 'cas Lezo'- és el gran assumpte informatiu i editorial de la primera edició dels diaris de Madrid i Barcelona d'avui. 

Ho és malgrat que el preacord per instaurar a la tardor la renda garantida de ciutadania a Catalunya és el gran tema de la premsa barcelonina. Aquí ho teniu. Igual que el Reial Madrid és la gran foto de les quatre portades madrilenyes, és clar que només la caverna anteposa la classificació del club blanc per jugar la seva 15a final en la màxima competició futbolística europea a l'ofensiva de l'oposició contra el PP per la corrupció i les seves ingerències en la fiscalia i la judicatura. 

ASSETJAMENT A LA FISCALIA

Això últim és tan obvi com que l'editorial noble de l''Abc' es titula "Assetjament oportunista a la fiscalia". Subtítol: "Sigui o no intencionada, hi ha coincidència entre els enfrontaments interns de la fiscalia i les ofensives polítiques contra el Govern i els màxims responsables del Ministeri Públic".

I fa doblet amb el de 'La Razón', que porta aquest títol: "Assetjament a la independència fiscal". Ja ho veieu: Rajoy -que ja ha assumit, segons aquest diari, que serà el primer testimoni que haurà de comparèixer a la comissió Bárcenas del Congrés- només és la víctima.

D'OMBRES, CORRUPTES I MITJANS  

Just el contrari sostenen els editorials de 'La Vanguardia' i 'El Mundo'. El primer es titula "Ombres sobre la fiscalia" i acaba denunciant un tòpic: "És una veritat òbvia, però la gran eina institucional per lluitar contra la corrupció no la pot passar per alt. Mai".

El del segon es titula: "El fiscal general de l'Estat vol matar el missatger. Maza -afegeix el subtítol- pretén controlar la premsa davant el descrèdit de la fiscalia". Aquest editorial s'acaba així: "En lloc d'aclarir tots [els] assumptes i depurar responsabilitats, Maza va preferir ahir acovardir els mitjans de comunicació, un comportament que hauria requerit una immediata exigència de rectificació per part del ministre de Justícia. És un oprobi que la prioritat del fiscal general no sigui investigar els corruptes, sinó laminar els mitjans".

EL FILTRADOR MOIX

Al quiosc digital, els diaris més seguits obrien ahir a la nit les seves portades amb la corrupció. Trobareu aquest article d'Ignacio Escolar a 'Eldiario.es': "El filtrador Moix. El mateix fiscal en cap anticorrupció que critica que les filtracions 'soscaven l'Estat de dret' s'ha saltat a la torera el secret de sumari". És aquí. I us pot interessar l'anterior del mateix periodista: "A Moix li preocupen les filtracions, però no les xivatades". És aquí.

MAZA TÉ UNA DENÚNCIA 

Carlos Enrique Bayo ('Publico.es') us explica això: "Maza té una denúncia contra Moix per no investigar González en el 'cas espionatge". Subtítol: "Imputats en el procés per l'espionatge entre dirigents del PP a la Comunitat de Madrid denuncien al fiscal general de l'Estat que l'actual fiscal anticorrupció va encobrir el llavors vicepresident d'Aguirre a l'ometre el seu deure d'investigar els responsables de la Direcció General de Seguretat de la CAM, que haurien conduït a González".

LEZO, MACROCAUSA JA

A més, el 'cas Lezo', el del saqueig de Canal de Isabel II per gent del PP, agafa volum de macrocausa. Així ho explica 'Elconfidencial.es': "El jutge dividirà la trama Lezo en sis peces davant la dimensió de la xarxa de González".

VENEÇUELA I EL PP

I teniu el vídeo de Pablo Bustinduy, portaveu de Podem, desemmascarant en cinc minuts des de la tribuna del Congrés la tàctica del PP de treure a col·lació la Veneçuela de Maduro cada vegada que l'esquitxen problemes de corrupció. Ho porta 'Publico.es'.

MARHUENDA I 'CIFU'

Ah, el digital de Pedro J. Ramírez ('Elespañol.es') no perd l'ocasió de retratar el director de 'La Razón'. Aquesta és l'última. Títol: "Marhuenda: 'Li hem fet una putada a 'Cifu' posant-la davant de Soraya. La mataran les altres". Subtítol: "El director de 'La Razón' es va jactar d'haver publicat una enquesta diferent de totes les altres: 'Aquesta idea no és meva, és de Mauricio, m'agradaria ser tan llest. Collons, se li va acudir ahir". Aquí teniu la peça de Carlota Guindal, Daniel Montero i Alejandro Requeiro.      

                          

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"El director de l'FBI destituït avançava en la pista russa"; "Rajoy ignora les sospites sobre el fiscal Anticorrupció"; "Imputada la delegada del Govern pel 'cas Mercamadrid"; "Jaime Ortega, arquebisbe emèrit de l'Havana: 'Els cubans volen un canvi econòmic".

EL MUNDO

"El fiscal general recolza Moix i exigeix controlar la premsa"; "Luis Suárez va desviar a Panamà durant 8 anys els seus drets d'imatge"; "La UE eleva la seva previsió sobre Espanya però no creu que compleixi el dèficit"; "El cap de l'FBI va demanar més diners per investigar Trump abans de ser acomiadat"; "El Madrid sobreviu al Calderón i buscarà un doblet històric".

ABC:

"Ple al 15 per a un Reial Madrid abonat a Europa".

LA RAZÓN

"La dotzena espera a Cardiff"; "El PSOE busca envoltar Rajoy per la corrupció: demana que obri la 'comissió Bárcenas"; "Maza defensa la independència fiscal i reclama controlar les filtracions a la premsa"; "Concepción Dancausa, delegada del Govern a Madrid, investigada per un delicte societari".

ARA 

"Llum verda a la renda garantida de ciutadania"; "Somriures russos a la Casa Blanca"; "El PP tanca files amb la fiscalia i ignora l'oposició"; "Els catalans, els que més poder adquisitiu perden".  

EL PUNT AVUI

"Acord per a la renda garantida"; "Assetjats per la corrupció"; "La CUP torna a exigir al govern concreció en el referèndum"; "El TC anul·la ara la llei de consultes del tripartit"; "Luca Parmitano: 'Pensar que estem sols a l'univers és pretensiós"; "El PS estudia expulsar Valls, rebutjat per Macron".  

LA VANGUARDIA

"El Govern central rep una allau de crítiques per la corrupció"; "L'escàndol del PP de Madrid arriba a la delegada a la Comunitat"; "Un centenar d'hotelers porten l'Ajuntament de Barcelona als tribunals"; "El TC anul·la la llei de consultes que va impulsar el tripartit"; "El Govern llançarà una renda mínima garantida de 564 €"; "La foto que Trump no volia ensenyar".

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO

"Acord a Catalunya per donar una paga social"; "Trump revifa les sospites de la seva connexió russa"; "Rajoy i Catalá defensen el fiscal Moix en ple escàndol pel 'cas Lezo"; "Localitzada la motxilla del català desaparegut al Brasil"; "L'Atlètic pressiona, però el Madrid disputarà la Champions"; "El Turó Park, sense gossos".