El Govern de Rajoy augmenta el 'marcatge' sobre Junqueras a Miami

El cònsol espanyol controla els actes 'oficials' del vicepresident de la Generalitat, que obre la porta amb l'alcalde de Miami a la col·laboració d'empreses d'aigua, mèdiques i d'infraestructures

junkimiami2

junkimiami2

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En a penes 15 hores, el temps que fa que ha arribat a Miami, el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ja ha tastat l'augment de la pressió sobre l'acció catalana que ha emprès el Govern de Mariano Rajoy. I és que el cònsol general d'Espanya a Florida, Cándido Creis, excap de protocol de Joan Carles I, s'ha convertit en l'ombra del número dos de l'Executiu català. Un marcatge, això sí, gens tens i d'exquisides formes. Fins i tot quan distretament escoltava les declaracions a la premsa del dirigent republicà.

Creis ha exigit estar present aquest dilluns al matí en la trobada de Junqueras amb l'alcalde de Miami, Tomás Regalado, exercint el seu dret com a autoritat diplomàtica. Una reunió en què l'alcalde nord-americà i el vicepresident català han sondejat futures enteses en matèria de tractament mèdic, de medicina i infraestructures i que servirà de prèvia a l'acord que aquest dimarts es firmarà entre els ports de Barcelona i el de la ‘capital’ (l'oficial és Tallahassee) de Florida.

TRÀMITS IMMIGRATORIS

El ‘marcatge’ no ha tingut sempre una connotació negativa. El cònsol, per exemple, va esperar diumenge Junqueras a peu d'avió, com qui diu, i li va facilitar els tràmits immigratoris. El diplomàtic va advertir la seva presència dissabte a la tarda. Això sí, a penes va arribar Junqueras a l'hotel, i després de realitzar el pertinent 'check-in', va partir cap a un sopar privat del qual no han transcendit detalls.

Notícies relacionades

Després de veure's amb Regalado, el també líder d'ERC no ha volgut entrar a parlar de la presència de l'autoritat diplomàtica espanyola, però al ser preguntat ha respost que era “perfectament conscient de la realitat i dels marges de llibertat que ha de tenir qualsevol govern”. També ha llançat un cable solidari al president, Carles Puigdemont, que ha anul·lat la seva visita al Marroc, i ha assenyalat que “l'obligació de qualsevol Executiu és explicar-se. Sols volem la normalitat de què gaudeix qualsevol Govern”. La presència del cònsol no ha acovardit Junqueras, que ha explicat els plans referendístics catalans

El vicepresident també ha insistit que “tard o d'hora” el Govern tornarà a finançar-se a través dels mercats financers i ha asseverat que les agències de 'rating' no entenen com una economia que creix al 3,5% PIB anual i amb un dèficit del 0,9% no tingui accés a aquesta via. “Una cosa que sols s'explica per les diferències existents amb el Govern de l'Estat”.