EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

L'enquesta del CEO preguntarà si és important complir les lleis

"¿Fins a quin punt és important obeir sempre les lleis i les normes?", interrogarà als enquestats

També preguntarà als catalans si estan disposats a allistar-se a l'exèrcit en cas de necessitat

 

  / EFE / MARTA PÉREZ

2
Es llegeix en minuts

El Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), l’òrgan de la Generalitat encarregat de fer enquestes, prepara un sondeig en què preguntarà als catalans «fins a quin punt és important obeir sempre les lleis i les normes» i si estan disposats a allistar-se a l’Exèrcit en cas de necessitat, entre altres qüestions. Així figura en el contracte que el CEO ha posat en licitació recollit per Europa Press, i que té un valor de 56.785,30 euros --IVA inclòs-- per a la companyia que l’aconsegueixi. 

La pregunta és rellevant per l’actual moment polític que viu Catalunya, on s’ha instal·lat el debat permanent sobre el compliment de les lleis i sobre si el procés sobiranista pot completar-se d’acord amb la legalitat vigent. Les més de 1.900 persones que hauran de respondre l’enquesta, segons fixa el contracte, hauran de valorar de l’1 al 7 si consideren «gens important» (1) obeir sempre les lleis o si els sembla «molt important» (7).

El debat sobre el compliment de les lleis va tornar a la primera plana la setmana passada quan el diputat de Junts pel Sí Lluís Llach va assegurar que el Govern «sancionarà» els funcionaris que no vulguin aplicar les lleis de desconnexió.  Una altra de les preguntes del qüestionari també és inusual: el Govern vol saber d’una escala de l’1 (gens important) al 7 (molt important) «fins a quin punt és important estar disposat a servir a l’Exèrcit en temps de necessitat». Fonts del CEO consultades per Europa Press argumenten que es tracta de dues preguntes –entre altres– encarregades al CEO per la Direcció General de Joventut de la Generalitat, interessada a conèixer la percepció dels joves sobre aquest tema.

Notícies relacionades

PRECEDENT / Segons figura en el contracte, l’univers de l’enquesta ha de ser a 1.900 persones: 1.100 a joves de 16 a 29 anys i la resta, persones de 30 o més anys. El CEO destaca que no és la primera vegada que es pregunta sobre el compliment de les lleis i l’Exèrcit, i recorden que la mateixa pregunta figurava en un sondeig que va realitzar el 2011.

En aquella enquesta, el 45% va considerar «molt important» obeir sempre les lleis (7); el 20,1% hi donava un 6; el 16,2%, un 5; el 7,6%, un 4; el 5,3%, un 3; l’1,9%, un 2, i el 2,9%, un 1. En la pregunta sobre l’Exèrcit, el 34,1% considerava «gens important» allistar-se en temps de necessitat (1)-; el 7,8% optava per un 2; el 8,2%, per un 3; el 10,3%, per un 4; el 14,2%, per un 5; el 6,9%, per un 6, i el 15,2% ho considerava molt important (7).