CENTRE PENITENCIARI PER A FAMOSOS

Jordi Pujol Ferrusola i Ignacio González comparteixen presó 'VIP' a Soto del Real

Mario Conde és el bibliotecari de la presó del primogènit de l'expresident

La fama del centre va portar Alavedra i Prenafeta a preguntar per què no els feien el llit

1
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Jordi Pujol Ferrusola Ignacio González compartiran aquest dimecres presó a Soto del Real. El fill de l'expresident català i l'expresident madrileny són dos dels reclusos il·lustres d'una presó madrilenya en què també viuen l'exbanquer Mario Conde i Gerardo Díaz Ferrán, expresident de la CEOE.

El primogènit dels Pujol Ferrusola s'afegeix a la llista de presidiaris famosos d'aquest centre penitenciari. Sense anar més lluny n'és el bibliotecari Mario Conde. L'exbanquer va ser nomenat fa gairebé un any responsable de la biblioteca de la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED) del penal, on està intern des que el jutge Santiago Pedraz va decretar-ne el seu ingrés en prisión provisional el 13 d'abril del 2016. 

Conde és al mòdul 10, que és un dels pocs d'Espanya que mantenen les cel·les obertes durant tot el dia, tan sols es tanquen a la nit. A la majoria de presons, s'obren únicament per treure els presos al matí, ficar-los-hi una altra vegada a l'hora de la migdiada i treure'ls novament a la tarda. La resta de temps es mantenen tancades. Al mòdul 10 de Soto, en canvi, hi regna la confiança entre companys.

Un altre dels privilegis és que la pràctica totalitat dels reclusos del privilegiat mòdul dormen sols a la seva cel·la, ja que la majoria d'ells les utilitzen també per estudiar. En concret, el mòdul està compost per 72 habitacles i actualment compta amb poc més de 80 interns, expliquen fonts penitenciàries. Entre els companys de Conde hi ha Díaz Ferrán, que a diferència de l'exbanquer sí que ha passat per altres destins abans d'acabar al mòdul 10 de Soto del Real.

Notícies relacionades

Als reus que acaben d'arribar, com Pujol Ferrusola, se'ls destina a una de les 30 cel·les del mòdul d'ingressos, en què tenen dret a sortir al pati, però no a veure la televisió. Sí que podrà veure-la quan passi a un mòdul amb altres presoners nous o poc conflictius.

BÁRCENAS I ELS LÍDERS DE LA 'GÜRTEL'

Luis Bárcenas també va estar 19 mesos a la presó VIP, construïda el 1995. Els líders de la trama 'Gürtel', Pablo Crespo i Álvaro Pérez 'el Bigotes, van sol·licitar al febrer el trasllat a aquesta presó, ja que les seves instal·lacions són més modernes que les de Valdemoro. Tan gran és la fama d'hotel de luxe del centre, que durant la seva estada entre l'octubre i el novembre del 2009 els ex alts càrrecs de CiU Lluís Prenafeta i Macià Alavedra, dos dels principals acusats en el 'cas Pretòria', van preguntar per què no tenien fets els llits de la cel·la i per la falta de vi a la presó.