BARÒMETRE DEL CENTRE D'ESTUDIS D'OPINIÓ

El 'no' a la independència avança i s'imposaria al 'sí' per quatre punts, segons el CEO

Les condemnes a Mas, Ortega i Rigau van coincidir amb el treball de camp de l'enquesta

1
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La inhabilitació d'Artur Mas per la consulta del 9-N no ha donat aire a l'independentisme. Segons el baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat, el 'no' a la independència agafa avantatge i s'imposaria al 'sí' per quatre punts en un hipotètic referèndum. El 48,5% dels catalans votarien avui en contra de la independència, mentre que el 44,3% hi votarien a favor. El treball de camp del sondeig va coincidir amb les condemnes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a l'expresident, l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera Irene Rigau. Malgrat això, el 'no' ha guanyat quatre punts en quatre mesos.

Notícies relacionades

L'enquesta, efectuada a partir de 1.500 entrevistes personals del 6 al 21 de març, també conclou que Junts pel Sí i la CUP perdrien gairebé amb tota seguretat la majoria absoluta en cas de celebrar-se ara eleccions catalanes. La suma de les dues forces oscil·laria entre els 66 i els 68 escons, amb 68 com a llistó de la majoria absoluta.

L'últim sondeig, del novembre passat, ja va mostrar una important punxada secessionista. Els detractors de la ruptura amb Espanya (45,1%) s'imposaven per dues dècimes als partidaris (44,9%), que havien caigut gairebé tres punts. A més, Junts pel Sí i la CUP veien perillar la majoria absoluta al Parlament. Les dues forces independentistes, que ara sumen 72 escons, es quedaven en una forquilla d'entre 66 i 70.