LES PORTADES DE LA PREMSA

El PP va ajudar a blanquejar el finançament dels populars de Madrid, segons 'El Mundo'

Génova demanava a grans donants que entreguessin fons a Bárcenas i Lapuerta en lloc de donar-los al gerent regional

Els quatre principals diaris catalans obren amb la investigació de la fiscalia dels preparatius del referèndum

portadavanguardia2503

portadavanguardia2503

4
Es llegeix en minuts
Andreu Farràs
Andreu Farràs

Periodista. Guionista d‘El 23-F desde dentro’ (premi Ondas 2001) i coautor d‘El 23-F a Catalunya’

ver +

Les informacions relacionades amb el procés independentista català i la corrupció dels partits polítics espanyols continuen pugnant cada dia per protagonitzar els grans titulars dels quioscos de Madrid Barcelona.

Aquest dissabte no és una excepció. 'El Mundo' aporta la notícia més destacada: la direcció nacional del PP va ajudar a blanquejar el finançament de l'organització regional del partit conservador. Els dirigents de Génova sol·licitaven als grans donants que entreguessin els fons als tresorers Luis Bárcenas i Álvaro Lapuerta en lloc de donar-los al gerent regional.

Segons el redactor Esteban Urreztieta, especialista a furgar en les clavegueres dels partits, els responsables de finances del partit que dirigeix ara amb pols ferm Mariano Rajoy van demanar el 2003 a la Confederació Empresarial Madrilenya (CEIM) que els empresaris d'aquesta comunitat autònoma ordenessin donacions a Fundescam, la fundació usada pel PP d'Esperanza Aguirre per finançar-se il·legalment.

¿TANT IMPORTA EL PROCÉS FORA DE CATALUNYA?

A més d'aquesta notícia rellevant, que compleix amb la quota diària d'informacions sobre les vergonyes que pesen sobre el finançament de la majoria dels grans partits, els diaris reparteixen els seus interessos en la investigació oberta per la fiscalia sobre la possible preparació del referèndum sobiranista a Catalunya i la commemoració del 60è aniversari del Tractat de Roma en un ambient d'absolut europessimisme.

A propòsit del procés, ¿s'han preguntat alguna vegada els directors de diaris amb seus centrals fora de Catalunya quant pot arribar a interessar el famós desafiament sobiranista als seus lectors de Vigo, Cadis, Cartagena i Logronyo? Pel relleu tipogràfic que cada dia concedeixen a tot el que passa a Barcelona en relació amb l'empat etern nacionalisme espanyol-nacionalisme català sembla que la resposta és afirmativa.

¿DISSIMULAR O FORÇAR ELS LÍMITS?

I que aquests directius estan convençuts que el que més els importa llegir mentre esmorzen les seves cada vegada més minvades audiències de Múrcia, Santander i Osca és si Carles Puigdemont organitza un referèndum o no. D'una altra manera, els diaris no catalans no hi donarien tanta rellevància cada dia. Fora que, seguint l'estratègia d'alguns partits, estiguin persuadits que, en algunes regions, l'anticatalanisme ven tants exemplars com atrau vots. 

En tot cas, sobre les últimes escaramusses de la Generalitat, Esther Vera, directora de l''Ara', escriu: "¿Quina és l'estratègia correcta? ¿Dissimular? ¿Intentar forçar els límits de la llei? ¿El desafiament directe? Ni l'una ni l'altra s'estalviaran l'acció dels jutges i potser desenes d'inhabilitacions: però el 2017 i en el marc de la UE res tampoc evitarà que les paperetes tinguin l'última paraula i que la dignitat s'expressi". Aviam.  

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"60 anys de progrés, una dècada de crisi. El tracte als refugiats, les retallades i el populisme enfosqueixen l'èxit de la UE en l'aniversari del Tractat de Roma"; "La vida del 'Guernica'. Una exposició al museu Reina Sofia busseja en el quadro, que compleix 80 anys"; "La fiscalia investiga els preparatius electorals a Catalunya"; "La presentació de Díaz reuneix rivals històrics al PSOE"; "Trump fracassa en l'intent d'aprovar la seva reforma sanitària".

EL MUNDO

"Génova va ajudar a blanquejar el finançament del PP de Madrid"; "Europa davant el Papa. El papa Francesc va reclamar ahir a Europa "solidaritat" com a "antídot contra el populisme"; "El PSOE s'avança a C's i presenta una moció a Múrcia"; "La fiscalia investiga Puigdemont per preparar el referèndum"; "Trump, obligat a retirar la seva reforma sanitària per falta de suport"; "Cada col·legi tindrà un professor dedicat només a evitar el 'bullying".

ABC

"El Papa fa una crida a Europa a combatre el populisme amb solidaritat. Davant els caps d'Estat i de Govern comunitaris, demana recuperar els ideals fundacionals. "Tot cos que perd el seu camí corre risc de morir", va advertir".

LA RAZÓN

"#Sacrificiocero. 'La Razón' impulsa una recollida de firmes que portarà al Congrés per sol·licitar una llei nacional que impedeixi acabar amb la vida dels animals de companyia"; "El PP estudia l'"automoció" de censura per salvar la presidència de Múrcia"; "La fiscalia investiga si la Generalitat ja prepara el referèndum"; "El Papa adverteix que la UE "corre el risc de morir" en el 60è aniversari del Tractat de Roma".

LA VANGUARDIA

"La fiscalia ja investiga el Govern català pel referèndum"; "El Papa reclama una UE solidària en el seu 60è aniversari"; "El terrorista de Londres va abraçar l'islam i es va radicalitzar a la presó"; "El Cercle d'Economia demana diàleg i respecte al marc legal"; "El PSOE pressiona C's amb la moció de censura a Múrcia"; "Primera gran derrota de Trump per la reforma sanitària".

EL PUNT AVUI

"Investigació preventiva"; "La diputada de Catalunya Sí que es Pot Àngels Martínez: "Aniria a votar en un referèndum unilateral"; "No deixarem de persistir"; "Celebració del 60è aniversari de la UE en ambient de crisi"; "Margallo nega la compra de voluntats amb diners"; "Unió atura les activitats i inicia la seva liquidació".

ARA

"La fiscalia investiga els preparatius del referèndum"; "El repte de rellançar la UE 60 anys després"; "Els últims pescadors de Barcelona".

EL PERIÓDICO

"El fiscal indaga si el Govern prepara el referèndum"; "Xavier Domènech, diputat dels comuns: "JxSí està desorientat per tant canvi de ruta"; "Solidaritat contra el populisme". Aquesta és la recepta que va dispensar ahir el Papa als 27 caps d'Estat i de govern de la UE al Vaticà, la vigília del 60è aniversari del Tractat de Roma"; "El terrorista anglès es va convertir a l'islam i es 'va rebatejar"; "Humiliant derrota de Trump al Congrés".

Notícies relacionades

EL CORREO

"El Papa: 'La UE corre el risc de morir'. Dur repàs de Francesc als líders d'una Europa "cansada" i "egoista""; "Nuclenor reconeix que la continuïtat de Garoña és inviable econòmicament"; "Tots els partits, excepte Bildu, coincideixen amb els bisbes a demanar a ETA que es dissolgui".