L'expresident de Múrcia Alberto Garre deixa el PP per la "innacció" de Rajoy davant la corrupció

Recorda que ja el va avisar del que podia passar amb Pedro Antonio Sánchez i critica l'actitud dels ministres d'Interior i de Justícia

En una carta, assegura que se’n va per la passivitat de Rajoy davant la corrupció. / ATLAS VÍDEO

3
Es llegeix en minuts

L'expresident de la Regió de Múrcia Alberto Garre ha demanat ser donat de baixa com militant del PP en una dura carta dirigida al president del partit, Mariano Rajoy, en què l'acusa d'"inacció davant la corrupció".

Garre, que ja havia demanat públicament la dimissió del seu successor al Govern regional, Pedro Antonio Sánchez, investigat en el 'cas Auditori', acusa el PP de "menysprear l'exemplaritat exigible als polítics i l'assumpció de responsabilitat política" que, segons diu, van defensar durant molts anys.

A la carta, difosa pel diari regional 'La Verdad', admet que la responsabilitat judicial la decideix el jutge, però afegeix: "Políticament, qui ha negat fins a tres vegades, pel que s'ha dit, escrit i votat en seu parlamentària, que renunciaria al càrrec si era imputat (investigat), i no ho compleix, mereix el retret de qualsevol partit democràtic".

"Faltar a la paraula donada no sé si és corrupció política, però, per descomptat, corromp qualsevol relació humana, també la política", afegeix Garre, que pregunta a Rajoy "què més ha de passar al partit" perquè "aprengui a distingir entre la responsabilitat política i penal".

Garre critica especialment que, malgrat estar investigat, Sánchez hagi tornat a ser elegit president del PP regional -"fins aquí hem arribat", diu-. I, en al·lusió al Congrés Nacional del partit, afirma que el PP ha "sepultat sota les alfombres de la Caja Mágica madrilenya les immundícies de la corrupció política, dient que són coses del passat".

"D'aquesta inacció davant la corrupció vostè n'és el principal responsable. I per això me'n vaig, perquè aquest clima és irrespirable", diu a Rajoy en la seva missiva.

PRESIDENT PER UN ANY

L'avui expresident de Múrcia va succeir Ramón Luis Valcárcel quan aquest se'n va anar al Parlament Europeu el 2014 però, un any després, el candidat a les eleccions autonòmiques no va ser ell, sinó Pedro Antonio Sánchez. Ara, Garre recorda que ell va informar Rajoy "del que podia passar i ha passat".

L'expresident murcià ja estava distanciat de Rajoy i el març del 2016, davant la impossibilitat de formar govern, va arribar a demanar-li que fes "un pas enrere" per desbloquejar la situació.

Segons diu, només pot entendre què està passant amb Sánchez quan assisteix "atònit" a "les declaracions d'un ministre de Justícia qüestionant les resolucions judicials o els informes de la Fiscalia" o al d'Interior "sembrant dubtes sobre els informes de la Guàrdia Civil". També recorda que el mateix Sánchez "va revelar anticipadament i imprudentment" el que corresponia dir als tribunals en el 'cas Púnica' -en relació amb l'arxivament de la seva causa-.

FENT GALA DE "FOSSILITZACIÓ"

A més de la seva denúncia d'inacció davant la corrupció, Garre acusa Rajoy de practicar una "fossilització" del partit com a "constant previsible de la qual presumeix". "No fer res, regeneració zero, quan no fer de les 'llenties' que vostè cuina les idees del partit", afegeix.

De passada, retreu al president del Govern inacció sobre el Corredor Mediterrani, un "finançament injust", un "AVE que no s'acaba mai" i un aeroport sobre el qual "el seu Govern i AENA no acaben de definir-se".

Notícies relacionades

I li retreu, a més, que ara estigui "prohibit parlar de transvasaments en uns territoris que, fins i tot sense aigua, per la seva climatologia i per tenir els millors agricultors del món, són capaços d'inundar de fruites i hortalisses tots els mercats internacionals i, no obstant, són ara criminalitzats com a únics responsables del desastre per contaminació del mar Menor sense que l'Administració competent proveís el que era previsible i evitable".

Garre recalca que els Congressos del partit s'han celebrat a Espanya i a la seva regió sense que ningú hagi donat "explicació de les causes d'haver perdut milions de vots, 45 diputats i la majoria absoluta al Congrés dels Diputats, i 147.000 vots, 11 diputats i la majoria absoluta a l'Assemblea Regional de Múrcia".