NOU REVÉS PER AL GOVERN

El PP es regira per la seva derrota amb la 'llei mordassa' i renya C's

L'oposició s'alinea i aprova derogar la controvertida norma de seguretat ciutadana

El PSOE adverteix a Rajoy que no tolerarà que amenaci amb eleccions per la seva derrota parlamentària

jjubierre37763065 madrid  21 03 2017   pablo iglesias  podemos y xavier domene170321195338

jjubierre37763065 madrid 21 03 2017 pablo iglesias podemos y xavier domene170321195338 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

El Partit Popular es regira davant les seves últimes derrotes parlamentàries i crida el seu «soci preferent», Ciutadans, a alinear-se amb el Govern i no amb l’oposició quan el vertigen de l’ajustada aprovació dels Pressupostos està a punt de tenir lloc. La reprimenda irritada va arribar ahir a causa del nou revés que el Congrés va infligir als populars a l’aprovar la presa en consideració de dues proposicions de llei (PSOE i PNB) per derogar la controvertida 'llei mordassa'. El revés és important perquè implicarà un canvi legislatiu, però també pel seu poder simbòlic: els nacionalistes bascos i el partit taronja, amb els quals Mariano Rajoy espera aprovar els comptes, van per lliure. Rajoy no va acudir a veure el resultat de la votació.

El partit d’Albert Rivera es va abstenir davant el text socialista i va votar a favor del PNB, cosa que va permetre a la Cambra assestar un cop al president del Govern, que se suma al que ja va rebre dijous passat, quan els grups van tombar el polèmic decret de l’estiba. El portaveu popular, Rafael Hernando, va retreure a Ciutadans la seva sintonia amb el PSOE i Podem en iniciatives com la llei de seguretat ciutadana, l’estiba, o la creació d’una comissió d’investigació de la caixa b del Partit Popular. «Hi ha persones que no estan entenent aquestes posicions», va advertir, i tot seguit va demanar als taronges que encarrilin la seva posició al Congrés.

El Govern  s'emporta una nova garrotada dels partits amb qui confia aprovar els pressupostos 

Els de Rivera, visiblement molestos amb el toc d’atenció, van respondre en una intervenció especialment dura a l’hemicicle durant el debat de la 'llei mordassa' i van acusar el Govern d’inacció. «Si és que la culpa la tenen vostès, si és que no han treballat, és que s’ha de venir a treballar de veritat», va retreure el diputat Miguel Ángel Gutiérrez durant la seva intervenció en el ple, que va demanar una llei «més respectuosa amb la Carta Magna».

Si Ciutadans volia demostrar al Partit Popular que no el tindrà com a suport sempre, el PSOE va treure brillantor a la seva victòria per marcar distàncies i enviar un avís a Rajoy. Li va recordar que la majoria minoritària del PP a l’hemicicle no pot ser complementada amb un plus d’«amenaces» des del Govern i va advertir que no tolerarà que amenci amb convocar noves eleccions –com el president va fer el cap de setmana passat– quan surti derrotat al Congrés. «Espero que perdre dues vegades aquesta tarda no li serveixi per tenir una rebequeria i amenaçar una altra vegada amb un avançament electoral», va retreure el portaveu socialista, Antonio Hernando.

Tot i que el Partit Popular reclama a Ciutadans més estabilitat en els seus suports, l’activitat al Congrés demostra que els equilibris de forces variaran segons el caràcter espinós dels temes –el PSOE i C’s van votar en contra de la iniciativa de llei d’eutanàsia d’Units Podem– i d’altres interessos orgànics.

Notícies relacionades

Més enllà de la geometria variable, la derogació de la 'llei mordassa' s’engega al Parlament, amb 177 vots a favor i 131 en contra (els del PP), un tràmit que es prolongarà fins a final d’any. Les dues proposicions aprovades passaran ara a comissió, on els grups hauran d’acordar un text refós, una tasca gens senzilla perquè les propostes del PSOE i el PNB són sensiblement diferents. Per al PP, aquesta diferència suposarà un «xoc absolut» i fa que el que es va aprovar ahir sigui un «disbarat». El tràmit ha de ser validat posteriorment al Senat.

LA ‘LLEI CORCUERA’

Els socialistes demanen «derogar» els articles que consideren «lesius», que ja van recórrer davant el Tribunal Constitucional. El portaveu Antonio Trevín va qualificar l’actual llei de «pura paranoia autoritària» reformada per un partit amb «mania persecutòria». Units Podem, que va votar a favor, va anunciar que introduirà esmenes. En el 'mentrestant' de la modificació parlamentària, com que no hi pot haver una situació de buit legal, proposen tornar a la norma anterior, la 'llei Corcuera', polèmica per la «puntada de peu a la porta». Les iniciatives aprovades pretenen posar fre a les devolucions d’immigrants a la frontera i eliminar determinades sancions.