El PP estreny llaços amb el PNB amb el seu aval als pressupostos bascos

Els nacionalistes creuen que a canvi els populars busquen el seu suport al Congrés

Penabistes i PSE asseguren no haver trobat voluntat de diàleg en EH Bildu i Podem

1
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

El Govern basc, conformat pel PNB i el PSE, ha optat pel PP per aprovar els pressupostos d’aquest any. El conseller d’Hisenda, Pedro Azpiazu, va explicar ahir, després de tancar la segona ronda de contactes amb tots els partits, que havia mantingut una reunió amb el 'lehendakari', Iñigo Urkullu, en la qual  havien decidit que els populars eren «l’alternativa més raonable». L’Executiu va explicar que no havia detectat disposició per negociar en EH Bildu i Elkarrekin Podem.

    

L’acord amb els populars per recolzar els comptes bascos, en què encara queden per negociar les partides concretes, coincideix amb els intents del president Mariano Rajoy per tirar endavant els Pressupostos Generals de l’Estat. Sobre aquest punt, el portaveu parlamentari del PNB, Joseba Egibar, va opinar que el PP està «jugant una partida» i la seva decisió de col·laborar amb el Govern basc és una «inversió barata».

  

Egibar va recordar que els populars han aconseguit passar de ser la cinquena força parlamentària «a estar al centre de la pista» i parlar «de tu a tu amb el PNB». Sobre les intencions del seu partit, va considerar que aquest salt ja suposa un benefici per al PP, fins i tot en el supòsit, «gens improbable, que el PNB voti no als comptes de l’Estat».

    

Notícies relacionades

En tot cas, el conseller d’Hisenda va voler remarcar que la negociació dels comptes bascos «ha sigut independent de la que es pugui produir en relació amb els Pressupostos de l’Estat», i és per això que va negar que «hi hagi hagut taules paral·leles», com ha denunciat EH Bildu.

CRÍTIQUES A EH BILDU

El president del PNB, Andoni Ortuzar, va acusar EH Bildu de doblegar-se «al xantatge» del sindicat nacionalista ELA. Segons la versió penabista, la coalició independentista estava a punt de recolzar els comptes bascos fins que els responsables d’ELA van titllar el projecte de «neoliberal» i van acusar PNB, PSE i PP d’«empobrir els que ho estan passant pitjor». Aquestes afirmacions van ser replicades per Arnaldo Otegi. En al·lusió al costum de la cúpula penabista de disfressar-se cada Carnaval, Otegi va afirmar a Twitter que «Ortuzar ha estrenat el vestit de Pinotxo».