DILIGÈNCIES JUDICIALS PEL 3%

Els investigadors assenyalen a l'extresorer de CDC com el 'conseguidor' amb l'Administració

La Guàrdia Civil va trobar al despatx de Viloca documents relacionats amb licitacions de contractes públics i part d'expedients administratius

Un empresari li va escriure dient que no havia tingut sort en els concursos i que aspiraven a tenir-ne més, demanant-li una entrevista

 

  / ACN / ROGER SEGURA

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Andreu Viloca, extresorer de l’extinta Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i de la fundació del partit, CatDem, acumulava al seu despatx de la seu del partit «multitud» de documents relacionats amb licitacions de contractes públics. Fins i tot tenia papers que podrien formar part d’expedients administratius, segons els informes de la Guàrdia Civil incorporats a les diligències del jutjat del Vendrell que investiga el cas 3% sobre presumpte pagament de comissions per part de companyies constructores. Els investigadors sostenen que l’exresponsable de finances convergent va ser l’intermediari o nexe d’unió entre el partit i les diferents administracions públiques. Les «evidències assenten de manera contundent el rol de mediador o aconseguidor» de Viloca, destaquen.

Als informes s’hi detalla que «encara revesteix més càrrega indiciària» el fet que les institucions o organismes públics que apareixen relacionats en aquells documents estiguin «controlats d’una manera o d’una altra per la federació de partits CiU», ja sigui pels vincles polítics de càrrecs electes que els presideixen o pels nomenaments de dirigents portats a terme per la Generalitat.

EL PERIÓDICO ha tingut accés als documents, que demostrarien que l’extresorer de CDC portava un control detallat de les empreses que accedien a l’obra pública i que donaven fons a les fundacions vinculades al partit. Un dels papers trobats al despatx de Viloca sobre la urbanització d’un polígon a Viladecans fa referència a una unió temporal d’empreses (UTE) i assenyala que «s’hauran de cobrir les despeses necessàries, amb un import de 3%, més un bonus a determinar per als treballs exposats».

ADJUDICACIONS I DONACIONS

La Guàrdia Civil ha aconseguit relacionar les adjudicacions amb les donacions a CatDem en diversos casos, comparant les agendes dels constructors investigats, la de Viloca, les dates de les adjudicacions i els fons rebuts. Una d’aquestes proves és l’anunci de la licitació per part del Consorci d’Educació de Barcelona d’unes obres de manteniment en centres escolars, servei que va ser adjudicat a les empreses Teyco i Grupo Soler. La Guàrdia Civil també va trobar un projecte a Barcelona, adjudicat a Copisa, i un altre sobre la contractació per part de la Diputació de Tarragona de la firma Balsells.

Totes aquestes mercantils han sigut donants de la fundació CatDem, incideixen els agents. A més a més, hi ha documents sobre obres a Sant Pere Pescador i l’Escala.

  

"ÉS NECESSARI QUE QUEDEM"

Una altra d’aquestes «evidències», segons es detalla a la causal, és una targeta de visita de Santiago Piñol Sanjaume, en representació de l’empresa Pisan, que deia en català: «Bon dia Andreu; et faig arribar els concursos que ens hem presentat i no hem tingut sort i els que aspirem a tenir més sort. Cal que quedem aviat». Aquesta anotació fa evident, segons asseguren els investigadors, el requeriment d’aquesta persona de la companyia Pisan a Viloca perquè mediï en licitacions públiques a favor de l’empresa.

Els investigadors han relacionat les adjudicacions d’obres públiques amb les donacions a la fundació CatDem comparant les agendes dels investigats, la de Viloca, les dates de les adjudicacions i els fons rebuts per l’entitat vinculada a CDC. 

També figuren en la causa manuscrits dels quals es desprèn, destaquen els agents del cas, que s’estan sol·licitant «favors» a Viloca perquè «utilitzi els seus contactes i ascendència dins de Convergència Democràtica amb la finalitat d’exercir pressió sobre funcionaris públics i així obtenir resolucions administratives favorables a unes empreses. Entre la documentació hi ha una llista titulada 'Donacions i llegats' en què apareixen les aportacions de diferents empreses a CDC i, algunes d’elles, sorprenentment, són de fora de Catalunya. Els investigadors consideren que podria ser una «argúcia» per disseminar les donacions a través d’empreses d’alguns hòldings situades en altres comunitats autònomes.

CONTROL SISTEMÀTIC

Notícies relacionades

Els investigadors sostenen que Viloca, sense que les seves atribucions al partit ho justifiquessin, portava un control «exhaustiu» de les licitacions i adjudicacions d’obra pública i serveis d’administracions sota l’esfera de CDC. I, en paral·lel, portava un control «sistemàtic» de les donacions que estava rebent el partit a través de les seves fundacions vinculades: Cat-Dem, Fòrum Barcelona i Nous Catalans. Han verificat, en definitiva, que determinades mercantils que rebien contractes entregaven una «gran quantitat de donacions».

D’especial rellevància és, segons s’apunta en la causa, que es trobessin documents triturats en una destructora de paper ubicada al despatx que Viloca tenia a CDC. S’han pogut reconstruir un total d’11 papers. La Fiscalia Anticorrupció considera que de la documentació confiscada se’n desprèn un anòmal seguiment per part de l’extresorer de CDC de les adjudicacions i la seva relació directa amb empresaris, amb reunions incloses. Els investigadors també vinculen el cas 3% amb obres a l’Ajuntament d’Olot i la construcció de l’estació de l’AVE de Barcelona-Frontera francesa a Girona (hi intervenen altres directius de CDC), entre altres.