Oriol Junqueras no és aquí

La sessió d'aquest dimecres en el judici del 9-N semblava en alguns moments un conclave de l'extinta CiU

Quatre convergents i dos 'ex' d'Unió ja han declarat com a testimonis

combociu

combociu

3
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

Que sí, que dilluns Oriol Junqueras va formar part de la comitiva que va acompanyar Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega fins al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Que sí, que hi havia molts més dirigents d’ERC i que sí, que Gabriel Rufián fins i tot va donar entrevistes a la tele en ple centre de la manifestació per recolzar els acusats. Però portes endins del Palau de Justícia –allà on Cayetana Álvarez de Toledo és l’única que ha aconseguit fer fotos perquè a ella els mossos no li van dir res com sí que van fer amb diversos periodistes–, només hi han entrat dirigents de CiU. Sí, de Convergència i d’Unió, encara que després algun renegués d’aquest últim partit.

  

 No és nou a l’antiga CDC aquest discurs, el de recriminar a Esquerra que s’omple la boca amb la desconnexió mentre són ells els que tenen càrrecs declarant als tribunals. La novetat és que el partit ara anomenat PDECat ha rebut més vitamines per poder esgrimir-ho després del judici del 9-N. Als acusats convergents Mas i Rigau s’hi ha de sumar que els seus correligionaris Elisabet Abad (senadora), Francesc Homs, Xavier Trias i Miquel Buch han comparegut com a testimonis en el judici. Per la mateixa raó, a l’exvicepresidenta Ortega s’hi han d’afegir antics companys a Unió com Núria de Gispert i Joan Rigol. I mentre al jutjat allò semblava ahir  un conclave de l’extinta federació nacionalista, Junqueras s’asseia al Parlament just al costat del president Carles Puigdemont, el mateix a qui segons els vaticinis de Jordi Pujol té molts números de succeir al capdavant de la Generalitat.

EL PROTAGONISTA

Pel seu rol de «màxim responsable de les decisions jurídiques» del Govern el 2014 estava clar que el protagonista de la tercera sessió seria Homs, conseller de Presidència en l’època, a qui a l’arribar al Palau de Justícia no l’esperava cap concentració amb estelades, encara que sí que va coincidir amb una manifestació en defensa del sistema públic de pensions i contra les retallades.

  

 A dins de la sala, molt a desgrat seu, Homs amb prou feines va estar responent durant mitja hora, declaració que va coronar amb un sarcàstic «quina llàstima» quan el fiscal va afirmar que no volia interrogar-lo donat que serà el Tribunal Suprem el que el jutjarà pel 9-N. Menys desafiador s’havia mostrat el diputat a Corts nacionalista quan, a preguntes de les defenses, havia insistit que el Govern sempre va complir la llei.

  

 Acabat el seu torn, l’exconseller es va asseure entre el públic per seguir la sessió. Primer, a la tercera fila. Després, a la primera, al costat de l’esposa de Mas, Helena Rakòsnik. Des d’allà va poder veure els gestos de complicitat que compartien alguns testimonis amb els tres acusats, com quan De Gispert donava ànims a Rigau després del seu interrogatori o com quan Trias recorria al cor al preguntar-li el president del tribunal quina relació té amb els processats: «Me’ls estimo molt a tots».

    

A Homs no l'esperava A Homs no l'esperava una manifestació sobiranista, encara que va coincidir amb una a favor del sistema públic de pensions i contra les retallades

Un cop al carrer, Homs prosseguia davant la premsa amb els atacs contra el fiscal per la seva «falta de valentia», però evitava el xoc amb la CUP al no respondre a les seves crítiques al Govern per no admetre que el 9-N va desobeir. Dins del jutjat, en canvi, algun dels presents sí que havien deixat anar amb ironia que, és clar, si haguessin estat aquí els cupaires o algun d’ERC segur que haurien desobeït negant-se a entrar a la sala o a respondre preguntes.

Notícies relacionades

  

 Altressí, que es diu en el món judicial: d’aquí unes setmanes se celebrarà el judici del 'cas Millet' i tampoc hi haurà ningú d’ERC, però aquest tema, ahir, no tocava.