EL PROCÉS INDEPENDENTISTA

Puigdemont, sobre el judici del 9-N: "Avui molts ens sentim jutjats"

El president de la Generalitat ha assegurat que Mas, Ortega i Rigau "defensaran la seva dignitat no agenollats sinó dempeus"

Carles Puigdemont: Avui molts ens sentim jutjats / EUROPA PRESS

1
Es llegeix en minuts
JÚLIA REGUÉ / BARCELONA

Puigdemont també se sent jutjat, encara que aquest dilluns qui s'asseu al banc dels acusats siguin MasOrtega Rigau. “Avui molts ens sentim jutjats”, ha assegurat en relació amb la consulta del 9 de novembre del 2014, just abans de formar part de la comitiva que ha acompanyat els tres acusats des del Palau de la Generalitat fins al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

En una breu declaració institucional, realitzada just una hora abans del judici, el president de la Generalitat ha assegurat que els tres acusats “defensaran la seva dignitat no agenollats sinó dempeus” i ha insistit que “són jutjats per una causa que no hauria d'haver arribat mai als tribunals”.

Notícies relacionades

Des de la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat, Puigdemont no ha escatimat crítiques a l'Estat, a qui ha acusat de “judicialitzar” assumptes polítics i de “cometre tota mena d'abusos per perseguir idees”. Davant d'això, ha advertit que “trobaran la resposta d'un poble que, amb totes les seves diferències, matisos i diversitats, vetlla per la seva dignitat”. En al·lusió implícita al PP, ha dit que "trobaran la mateixa resposta" que després de la campanya de recollida de firmes contra l'Estatut, unes iniciatives que han sigut “sovint convertides en firmes contra Catalunya”.

El president ha defensat les urnes i, amb una manifesta indignació, ha declarat que “un país capaç de fer el 9-N té una democràcia més sana que la d'un país que envia al banc dels acusats els dirigents que el van fer possible”. També ha recordat que la consulta va ser un “compromís” entre les institucions i la ciutadania catalanes, i mitjançant la qual Catalunya “va enviar un senyal” democràtic.