LES PORTADES DE LA PREMSA

El judici del 9-N, entre l'èpica, la incertesa i el desafiament intolerable

'El Mundo' exigeix al Govern i als jutges que acabin amb una "situació insostenible" i "massa duradora"

'Ara' destaca la frase dels acusats: "Ens volien agenollats i ens trobaran dempeus"

portadacorreo0602

portadacorreo0602

4
Es llegeix en minuts
Andreu Farràs
Andreu Farràs

Periodista. Guionista d‘El 23-F desde dentro’ (premi Ondas 2001) i coautor d‘El 23-F a Catalunya’

ver +

Per causes polítiques i judicials diferents, dos polítics distants, Artur Mas i Marine Le Pen, van coincidir diumenge a parlar de genolls. "Ens volien agenollats i ens trobaran dempeus", va dir l'expresident' en l'acte de preescalfament del judici pel 9-N. "Serem un baluard contra la globalització i l'islamisme, que volen posar França de genolls", va prometre la candidata del Front Nacional a la presidència de la República Francesa en un multitudinari míting a Lió.

Les dues proclames nacionalistes són recollides en algunes portades dels principals diaris de Barcelona Madrid. No tots parlen de Le Pen a les primeres pàgines, però la majoria sí que dediquen un espai significatiu a l'inici de la vista oral del procés contra Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau per la celebració de la consulta del 9 de novembre del 2014. 

Uns titulars s'inclinen per l'èpica -"Ens volien agenollats etcètera"- ('Ara'), altres parlen dels "incerts efectes" que pot originar la "inèdita" compareixença de tres membres d'un Govern democràtic per convocar la ciutadania a les urnes ('La Vanguardia'), i els de més enllà -de l'Ebre- consideren que l'actitud de Mas és "un desafiament intolerable a l'Estat de dret" ('El Mundo').

En un editorial, aquest diari anima les autoritats de l'Estat davant "la greu ofensiva" de l'expresident i les dues exconselleres. "Tant el tribunal que els jutja com el Govern, que ha anunciat l'adopció de «mesures dràstiques» dins del marc legal contra el desafiament sobiranista, han de mantenir-se ferms i acabar amb una situació insostenible que ja fa massa mesos que dura", exigeix 'El Mundo'.

EXHIBICIÓ DE FORÇA

'El País' interpreta que l'independentisme confia a fer avui una "exhibició de força" a les portes del Palau de Justícia de Barcelona en la concentració de solidaritat amb Mas, Ortega i Rigau que han organitzat diferents organitzacions sobiranistes. Lluís Bassets, director adjunt del diari del grup Prisa, considera que, si el referèndum "no és legal, no és democràtic".

LES PRÒSPERES EMPRESES DEL 3%

'La Razón' no concedeix tanta importància tipogràfica a les declaracions de l'expresident abans d'asseure's davant el jutge com a les noves dades sobre l'anomenat cas del 3%. El diari que dirigeix el comissari honorari Francisco Marhuenda assegura que una de les empreses que suposadament va pagar comissions a Convergència a canvi de concessions d'obres públiques de la Generalitat "va multiplicar per 81 la seva facturació" durant l'etapa de l'ara reu Mas. La companyia Oproler, el president de la qual va ser detingut, va pujar 239 llocs en el rànquing d'adjudicacions en aquella època.

IMPOST ALS ESTRANGERS

El míting de Marine Le Pen a Lió és recollit a les portades d'EL PERIÓDICO, 'El País', 'La Razón' i 'El Mundo'. La candidata presidencial del Front Nacional va prometre diumenge que fixarà un impost als estrangers que treballin a França i, inspirada sens dubte en el rampant Donald Trump, va proclamar que si arriba a l'Elisi s'erigiran en un baluard "contra la globalització i l'islamisme, que volen posar França de genolls". D'aquí a aquell llegendari "abans morir dempeus que viure de genolls" només hi ha un pas. Frase èpica la paternitat de la qual comparteixen, segons els experts que es consultin, Dolores Ibárruri 'la Pasionaria', 'Che' Guevara i Benito Juárez García, que va ser president de Mèxic al segle XIX. Encara que qui sap si algun heroi grec o un cabdill rebel de la Roma imperial ja l'havia pronunciat abans. Els genolls són molt antics.

ELS TITULARS DE PREMSA

EL PAÍS

"Mas intenta usar su juicio para impulsar el independentismo"; "Le Pen entra en campaña con la promesa de un impuesto a los extranjeros"; "La disputa por el veto migratorio de Trump se encamina al Supremo"; "La pensión de los nuevos jubilados sufre su primera caída desde 2005"; "Iglesias dimitirá si no controla Podemos por completo".

EL MUNDO

"Lo volveríamos a hacer". Mas reta al tribunal que le juzga desde hoy y se presenta como un "defensor de la democracia, que es una causa universal"; "Génova asume ya que Rajoy mantendrá al frente a Cospedal"; "Le Pen invoca el 'Frexit' en el arranque de su campaña al Elíseo"; "Un testaferro de Pujol cobró de Zandi por la operación en Sudán del Sur".

ABC

"El FMI pone el foco sobre el derroche autonómico. El organismo internacional critica a los gobiernos regionales por disparar el déficit en elecciones y pide al Ejecutivo que aplique la Ley de Estabilidad con mayor rigor y de Estabilidad con mayor rigor".

LA RAZÓN

"Una empresa del 3% multiplicó 81 veces su facturación en la etapa de Mas"; "Le Pen promete liberar a los franceses de Europa y mano dura contra la inmigración y el terrorismo islamista"; "Feijóo: "Mi opinión sobre la Secretaría General es accesoria. No influyo en Rajoy"; "PP y Cs preparan un balance de los cien días de Gobierno".

LA VANGUARDIA

"El judici del 9-N obre una etapa d'efectes incerts"; "Mas: "Ens volien agenollats i ens trobaran dempeus"; "Trump no aconsegueix imposar el seu criteri excloent la justícia"; "El Govern estudia com afrontar l'envelliment de la població"; "Balañá es nega a cedir la Monumental per celebrar-hi una corrida".

ARA

"Ens volien agenollats i ens trobaran dempeus"; "L'últim reducte sense urbanitzar"; "Dos ferits greus a Salou i centenars de retards al Prat pel fort vent"; "La CUP fa perdre més d'un miler d'esmenes al Govern"; "El rebut de la llum baixa un 15% en pocs dies pel temporal".

EL PERIÓDICO

"El judici a Mas pel 9-N accelera al sobiranisme"; "Le Pen enarbora el populisme de Trump"; "Una britànica exhibeix al món la seva lluita contra l'anorèxia"; "El carrer de Pere IV, un Detroit en plena Barcelona"; "Vendaval cruel. Un matrimoni, ferit greu al caure-li a sobre un arbre a Salou". 

EL CORREO

Notícies relacionades

"Iñaki Garcinuño, presidente de la patronal CEBEK: "El Gobierno nos pide que subamos los sueldos y nosotros que nos compren más"; "Mas confía en que su juicio por la consulta del 9-N servirá para acelerar la secesión"; "La natalidad toca fondo en Bizkaia. E el único territorio vasco que perdió población el año pasado".