LES PORTADES DE LA PREMSA

El jutge i la fiscal esbronquen els policies del 'cas Pujol' per barroers, segons 'El Mundo'

Els agents que van investigar la família de l'expresident' no aporten "proves acreditades"

L'exdirector de l'Oficina Antifrau de la Generalitat va contractar policies vinculats amb l'operació Catalunya, informa 'Ara'

31-1-portada

31-1-portada

3
Es llegeix en minuts
Andreu Farràs
Andreu Farràs

Periodista. Guionista d‘El 23-F desde dentro’ (premi Ondas 2001) i coautor d‘El 23-F a Catalunya’

ver +

La investigació policial del 'cas Pujol' mostra greus deficiències metodològiques que poden desembocar en la nul·litat de part de les diligències. El jutge i la fiscal encarregats d'instruir el sumari han esbroncat a crits policies encarregats d'investigar la família de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol per no acreditar prou les seves proves, algunes de les quals impliquen en la trama organitzada pel clan del fundador de Convergència Democràtica els testaferros del rei Joan Carles i Rodrigo Rato.

Així ho indica la informació més destacada de la portada d''El Mundo' d'aquest dimarts, que també és una de les que criden més l'atenció del quiosc de Madrid i Barcelona, juntament amb una altra del diari 'Ara' que assenyala que Daniel de Alfonso va contractar, quan dirigia l'Oficina Antifrau de la Generalitat, expolicies vinculats a l'operació Catalunya per buscar micròfons, càmeres i sistemes d'espionatge a les seves dependències.

De Alfonso, que va conspirar amb el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, per intentar trobar corrupteles que desacreditessin els dirigents independentistes catalans, va admetre a 'Ara' que no sap per què no va encarregar aquestes escombrades antiespionatge als Mossos d'Esquadra.

EL REI JOAN CARLES, ESQUITXAT

Sobre el 'cas Pujol' i la presumpta implicació de l'anterior cap de l'Estat espanyol en una suposada evasió de divises, 'El Mundo' insisteix en un editorial que "pueden existir sospechas, pero no hay ni la menor prueba de que el rey Juan Carlos sea uno de los titulares de una cuenta suiza, pero nos ha parecido relevante publicarlo".

'El Mundo' recorda que un informe policial firmat pel comissari José Manuel Villarejo, que acaba de jubilar-se després d'ostentar importants càrrecs a Interior, acusa el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) d'encobrir un hipotètic compte de l'actual rei emèrit a la Confederació Helvètica. I conclou el diari: "O Villarejo miente y hace un grave daño a las instituciones, o dice la verdad, con todas las consecuencias que ello comporta".

¿REFERÈNDUM ANTICIPAT?

Tant 'El País' com 'La Vanguardia' dediquen els seus titulars principals a la possibilitat que el Govern de Carles Puigdemont avanci el referèndum d'independència uns mesos, abans del setembre, que és la data anunciada. Joan Tapia, a la seva columna d'aquest mateix dimarts aporta una hipòtesi interessant: que Puigdemont faci coincidir el dia del referèndum amb el de les eleccions catalanes per intentar evitar així que el Govern de Mariano Rajoy impedeixi la col·locació de les urnes i prohibeixi convocar els electors.

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"

La generalitat precipita lso planes parra la independencia"; "Obama acusa a Trump de poner en peligro los valores mericanos"; "Canadá se reafirma en su diversidad tras el ataque de Quebec>"; "El poder de los lobis en España"; "Bankia devolverá de inmediato todas la cláusulas suelo".

EL MUNDO

"El juez y la fiscal abroncan a la Policía por no acreditar pruebas"; "El FMI pide abaratar aún más el despido y controlar a los parados"; "Junqueras dice que ya tiene los datos para asumir todos los impuestos"; "Feijóo y Moreno defienden que el PP regule la maternidad subrogada"; "Filon y su mujer declaran por separado por el 'Penelopegate'".

ABC

"El fuerte aumento del cáncer desafía a la sanidad española"; "La Guardia Civil ha pedido a Bono que renuncie a su vigilancia personal"; "El Rey insta a no batallar contra molinos de viento"; "La Jefatura de Policía investigará el caso del mosso descubierto en Madrid el sábado".

LA RAZÓN

"La fiscalía llamará a declara al juez Vidal por sus revelaciones"; "Obama llama a la rebelión: "Nuestros valores están en peligro"; "Mali planta a Puigdemont por reunirse ne Bruselas con un yihadista afín a Al Qaeda"; "Errejón lanza una página web paa postularse como candidato".

LA VANGUARDIA

"El Govern sospesa avançar el referèndum uns mesos"; "Colau vol apujar els impostos a l'activitat turística"; "Els decrets de Trump divideixen el Partit Republicà"; "Apareix un Dalí que no es veia des de feia 90 anys"; "Beques amb retard per a més de 150.000 catalans".

ARA

"De Alfonso va contractar expolicies vinculats a l'operació Catalunya"; "Trump no cedeix"; "Catalunya patirà més onades de calor pel canvi climàtic"; "'Dejà-vu' estival al 080".  

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO

"Repudi mundial: Trump rep crítiques a tot el planeta pel seu veto als musulmans"; "Sis morts en l'atac a una mesquita al Quebec"; "Crit d'auxili de la indústria catalana de ficció"; "El Govern modela les estructures d'Estat en secret".