Susana Díaz competeix en l'ombra

La presidenta andalusa no mou el seu full de ruta després de la irrupció de López i la reaparició de Sánchez

 

  / EFE / JULIO MUÑOZ

3
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

Amb paciència de formiga i feina callada, la presidenta andalusa Susana Díaz prossegueix el seu camí cap a la Secretaria general del PSOE. La irrupció de la candidatura de Patxi López i la reaparició, la setmana que ve, de l’exsecretari general del partit Pedro Sánchez, precisament en una trobada amb militants a Sevilla no han augmentat la pressió sobre ella, que manté els seus temps previstos inicialment. «La decisió encara no està presa, i la prendrà i la comunicarà quan es convoquin oficialment les primàries i el congrés», insisteixen des del seu entorn, intentant no donar ales a una oposició a Andalusia –que des de fa mesos li retreu una i altra vegada estar més pendent de Madrid que de la seva comunitat– i mostrant el seu escrupolós respecte pels processos del partit.

No obstant, els fets desmunten la primera part d’aquesta afirmació, en la mesura que Díaz està ficada en una gira per diferents agrupacions, les més distants ideològicament, per guanyar-se la militància i mesurar suports. «Té peticions des de diferents llocs des de fa molt temps, ja ha estat al País Basc, Balears, Canàries…de manera ques’hi ha de  donar la importància que té», assenyalen els pròxims a la baronessa andalusa. «Tenia, té i tindrà peticions» atenent al fet que és la dirigent d’una comunitat i una federació amb un enorme pes, tot i que no oculten que aquestes peticions de visita deixen clar que «hi ha suport i escalf» per tot el país.

Des de l’entorn de la presidenta reiteren que la decisió de fer el salt a Madrid necessita molta reflexió, ja que és la que més arrisca dels tres possibles candidats coneguts fins al moment al ser l’única amb poder orgànic i institucional i presidenta de la regió més poblada d’Espanya. Malgrat que reconeixen que «les circumstàncies i el conjunt de gent que hi ha al darrere ja deixen poc marge» perquè no es presenti. I ho justifiquen en el fet que «el moment polític actual requereix de decisions transcendents».

En aquest sentit, entenen que l’existència de dos contendents més no només legitima el procés, traient arguments als que promouen el seu «pànic» a les primàries, sinó que a més la beneficia en la mesura que divideix el sector més crític amb l’andalusa. I resten importància al fet que Sánchez reprengui la seva ruta per Sevilla, apuntant que part dels seus suports estan desapareguts, s’han passat al bàndol de López o ni són militants.

Situació complexa

Notícies relacionades

No obstant, Díaz no concorrerà en les millors circumstàncies. L’últim sondeig conegut a Andalusia desvela que el PSOE-A tornaria a guanyar les eleccions a la regió, però amb un important descens en intenció de vot, una tendència iniciada amb l’arribada de la mateixa Díaz. La situació és tan complexa que, segons aquesta enquesta de la Universitat de Granada, considerada una de les més fiables, els socialistes ja no en tinfdrien prou amb el suport de Ciutadans i es necessitarien almenys tres formacions per formar govern.

Aquest sondeig, el pitjor en anys per al PSOE-A, arriba en mal moment per a les aspiracions nacionals de Susana Díaz, que tampoc surt ben parada pel que fa a valoració per part dels ciutadans, encara que segueix sent la més coneguda. D’aquí ve que la qüestió andalusa sigui un dels elements que més pes tenen en la decisió de la presidenta autonòmica. Ningú dubta que, en cas que guanyés, la presidenta compatibilitzaria la Secretaria general i la Junta d’Andalusia, però «a mitjà termini s’hauria de produir un canvi», diuen els seus, que no està encara amarrat. «Més enllà de les especulacions periodístiques», continuen, «no està obert el meló de la successió», cosa que fa presagiar que el substitut seria un líder de transició fins que es resolgués el lideratge regional de la formació socialista, també per mitjà de primàries.