L'ESTABILITAT DE L'EXECUTIU CATALÁN

Govern i CUP donen forma a l'acord pressupostari que debatran els anticapitalistes

L'Executiu de Junts pel Sí accedeix a alleugerir la jornada lectiva dels docents en una hora

Renda garantida, fiscalitat 'verda' i fons interdepartamentals, completaran l'oferta

1
Es llegeix en minuts

El Govern i la CUP (Candidatura d’Unitat Popular) van donant forma a l’oferta formal que l’Executiu català traslladarà als anticapitalistes dilluns i que serà el que es discutirà en les assemblees territorials de la força de l’esquerra independentista.

    Tal com va avançar aquest diari, blindada la possibilitat que el Govern fes una oferta en matèria fiscal sobre els tres grans impostos cedits, la negociació se centra en educació i renda garantida.

    A falta que es concreti sobre el paper, i segons diverses fonts, els anticapitalistes ja haurien aconseguit que l’Executiu accedís a treure una de les hores lectives de sobrecàrrega laboral que va sobrevenir als professors al llarg de la crisi i sota el govern de CiU.

    La proposta deixaria en 19 les hores lectives d’un professor de primària i en 24 els de secundària, encara que, això sí, quedaria a meitat de camí de les reivindicacions sindicals. La principal conseqüència que tindrà serà la contractació de més de 3.500 professors (un miler d’ells no directament vinculats a la reducció de jornada lectiva) que, sumats als 2.000 ja promesos donarien un contingent educatiu de més de 5.500 efectius.

VAGA I REUNIONS

Segons la CGT, el sindicat convocant de la vaga del dia 18 i, també, el més pròxim a la CUP, la Conselleria d’Ensenyament s’ha reunit aquesta setmana amb els principals agents socials del sector i els ha ofert un augment de la despesa de 140 milions. En aquesta partida s’inclourien també millores en les dotacions dels centres.

Notícies relacionades

    Pel que fa a la renda garantida, el Govern veu amb bons ulls la proposta de la CUP de crear un fons exclusivament per sufragar-la. No seria, segons fonts de la negociació, l’únic fons interdepartamental que s’oferirà, tot i que no seran els 10 que proposen els anticapita­listes.

    Així mateix, si bé l’Executiu de Junts pel Sí, malgrat les tibantors entre el PDECat i ERC, no accedeix a tocar ni l’impost sobre la renda (IRPF), ni el de successions ni el de patrimoni, sí que estaria disposat a modificar algun tribut ja existent en matèria mediambiental per ­adequar-lo a les exigències de la CUP.