La corresponsal de TV-3 a València, candidata a dirigir la nova RTVV

Empar Marco és una dels 20 aspirants a comandar l'ens que succeirà Canal 9

La Generalitat valenciana reclama que l'ERO aplicat pel PP sigui considerat improcedent però no nul, cosa que ha irritat els extreballadors perquè no serien readmesos

rjulve25696320 valencia 17 4 14  television libro cierre rtvv  las periodis170114190839

rjulve25696320 valencia 17 4 14 television libro cierre rtvv las periodis170114190839

3
Es llegeix en minuts
NACHO HERRERO / VALÈNCIA

L'actual corresponsal de TV-3 al País Valencià, Empar Marco, i un dels seus antecessors, Juli Esteve, són dos dels 20 aspirants que han presentat la seva candidatura a la direcció general de la nova radiotelevisió pública valenciana. Aquest concurs obert per elegir el màxim responsable executiu és una de les grans novetats de l'ens que s'ha creat per succeir l'antiga RTVV.

Entre els candidats, la majoria periodistes, hi ha 16 homes i només quatre dones. A més de Marco s'han presentat Mar Adrián, exdirectora d'IB3, i l'expresentadora de Canal 9 Clara Castelló. De fet, 15 dels 20 candidats van treballar en algun moment a Canal 9 o Ràdio 9, com és el cas d'Esteve, Adrián i Castelló i d'altres com Salvador Enguix, actual delegat de 'La Vanguardia' al País Valencià; Vicent Climent, excap d'informatius de TVV; Artur BalaguerXavier Garcia del ValleBenjamín Marín i Josep Ramon Lluch.

De manera immediata, els integrants del consell d'aquesta nova Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació començaran a avaluar la idoneïtat de les candidatures segons els criteris que es demanaven en la convocatòria, entre els quals destaquen la possessió d'una llicenciatura universitària o un títol equivalent i acreditar el coneixement tant del valencià com del castellà. Entre els mèrits que també es tindran en compte hi ha el coneixement d'altres idiomes, l'experiència en el sector audiovisual o coneixements en matèria d'igualtat de gènere.

Descartades les propostes que no s'ajustin, es començarà a avaluar els candidats finalistes segons un barem que tindrà en compte tant el projecte presentat com el currículum. La idea és seleccionar els tres més idonis i, després d'una entrevista personal, culminar l'elecció amb una votació en què es necessitaran sis dels nou vots dels membres de la corporació.

EL JUDICI PER L'ERO

En menys de 20 dies, el llarg conflicte laboral de Ràdio Televisió Valenciana hauria de tenir una sentència. Aquest dimecres es va celebrar a l'Audiència Nacional el judici contra l'ERO d'extinció que va aprovar el Partit Popular per tancar els mitjans públics i l'Advocacia de la Generalitat va demanar que, en tot cas, sigui considerat improcedent i no nul (per la qual cosa no s'hauria de readmetre els treballadors). Algunes desenes d'extreballadors es van concentrar a les portes del tribunal i van acusar de traïció el PSPV i Compromís, ara al govern, per aquesta posició.

Notícies relacionades

La demanda inicial la va presentar la CGT, l'únic sindicat que es va oposar a l'acord final, encara que altres sindicats s'hi han anat sumant. Tots ells van demanar la nul·litat de l'expedient, cosa que suposaria el retorn dels mil sis-cents extreballadors, que haurien de tornar les seves indemnitzacions i cobrarien els salaris de tramitació. Segons la CGT, suposaria una despesa de prop de 150 milions. El seu advocat va al·legar que la creació d'una llei ‘ad hoc’ per al tancament no pot ser causa objectiva d'acomiadament i que no existia tampoc causa econòmica o força major. També es va qüestionar la constitucionalitat d'aquesta llei, encara que el fiscal va posar en dubte aquests arguments, i es va assegurar que tot va ser un “acte de rebel·lia” del govern del popular Alberto Fabra per no acatar la sentència del TSJCV que va declarar nul un ERO anterior.

POSSIBLE SUCCESSIÓ D'EMPRESES

Però, a més, es va jutjar també si existeix successió d'empreses entre l'antiga RTVV i la nova Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, que ja prepara l'obertura de nous mitjans públics. L'advocat d'aquest nou ens va argumentar que ja han passat més de tres anys des del tancament i que tots els contractes de l'antiga societat s'han extingit. Els sindicats van subratllar que, a més de compartir propietari i usar les instal·lacions i els mitjans de l'antiga empresa, tot aquest temps s'ha seguit emetent en el senyal de Canal 9, encara que fossin barres, i que de fet en els últims dies s'han projectat les sigles de la nova corporació.