Javier Fernández crida a la unitat i demana al PSOE que abandoni el "meliquisme"

Els socialistes aproven celebrar el congrés a mitjans de juny i les primàries al maig

Susana Díaz i Patxi López apareixen com els principals favorits per liderar el partit

Imatges de la reunió del comitè federal del PSOE / VÍDEO: EUROPA PRESS

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Javier Fernández ha obert aquest dissabte el comitè federal del PSOE que aprovarà el seu calendari orgànic (congrés el 17 i 18 de juny i primàries per elegir el nou líder tres setmanes abans) amb una duríssima càrrega contra Pedro Sánchez i els seus aliats. El president de la gestora que pilota el partit ha demanat als socialistes que abandonin l'“endogàmia” i el “meliquisme”, que deixin de parlar de si mateixos i se centrin en els “problemes” dels ciutadans, però abans ha acusat l'exsecretari general i els seus afins de “no ser lleial” al PSOE, orquestrar una campanya d'“intimidació” a les xarxes contra la traumàtica abstenció davant Mariano Rajoy i “renunciar al passat” del PSOE.

“Soc dels que pensen que la majoria de la gent contempla l'escenari de pugna que vivim amb una barreja de preocupació i d'enuig. Els problemes polítics es divideixen en dos: els que ens preocupen a nosaltres i els que preocupen la gent”, ha començat dient el també president asturià durant un discurs en què no ha llegit en cap moment.

Poc després, s'ha detingut en la decisió de facilitar la continuïtat del PP al Govern central per evitar eleccions. “L'abstenció era la menys dolenta de les solucions. Però hi va haver qui va construir un ànim d'intimidació agressiva, sobretot a les xarxes socials”, ha dit Fernández, que també ha demanat que s'accepti d'una vegada, per “lleialtat” a les sigles, la decisió adoptada fa dos mesos i mig. “Ser lleial al partit és respectar les decisions democràtiques que es prenen en els òrgans. Ser lleial al partit no és convertir una decisió democràtica en una traïció”, ha explicat.

ABORDAR EL NOU PROJECTE

Davant els crítics amb la gestora, que continuen carregant contra l'abstenció, acusen la direcció provisional d'“extralimitar-se” de les seves funcions i reclamen unes primàries com més aviat millor perquè les bases elegeixin el nou secretari general, el mandatari autonòmic ha demanat “aprofitar” el temps que falta fins al nomenament de la pròxima direcció per “reflexionar sobre assumptes essencials per a Espanya”. El dirigent asturià vol que els dirigents abandonin l'etern debat sobre dates i candidats (“els ciutadans no saben de què discutim els socialistes, el que saben és que no té res a veure amb ells”, ha argumentat) i se centrin en la creació d'un nou projecte polític, ja que l'anterior, aprovat fa una mica més de tres anys, ha quedat caduc. “El 2013 no creixíem al 3%, no havia nascut Podem, no s'havia fet explícit un procés de secessió, no hi havia hagut el 'brexit'”, ha explicat.

El comitè federal d'aquest dissabte, que després del discurs de Fernández transcorre a porta tancada, s'anticipa menys tens i explosiu que els dos anteriors, que van acabar amb la sortida de Sánchez i l'aprovació de l'abstenció. Els crítics amb la gestora no estan d'acord amb el calendari proposat per aquesta, però són minoria en aquest organisme, que té prop de 300 membres. Una trentena d'ells (de Susana Díaz Josep Borrell, passant per Miquel Iceta) han demanat prendre la paraula.  

EL PSC ENTRA A LA GESTORA

Amb el paper dels socialistes catalans en els processos orgànics del PSOE en plena discussió, Iceta ha assenyalat que el seu partit vol “participar activament” en les primàries i el congrés. El primer secretari del PSC, que va ser un dels principals suports de Sánchez, de qui ara s'ha distanciat, també s'ha mostrat d'acord en la proposta de calendari de la gestora. En un nou símptoma que vol recompondre com més aviat millor els vincles amb la direcció actual del PSOE, Iceta, segons fonts presents en la reunió, ha anunciat que un representant dels socialistes catalans entrarà ben aviat a la gestora ocupant un lloc que fins ara estava vacant. En principi, com va avançar aquest diari al novembre, l'elegida serà l'exdiputada Teresa Cunillera.

La presidenta andalusa també ha recolzat les dates proposades per Fernández per celebrar el congrés. “El PSOE ha d'estar a l'altura del que Espanya necessita i espera. Hem de ser l'alternativa a la dreta i per a això hem de recuperar la confiança dels ciutadans”, ha dit Díaz, que ha advocat per un “projecte integrador” i també “desacomplexat”, en referència a la deriva cap a Podem que, segons ella, va aplicar Sánchez com a secretari general.

Notícies relacionades

Al ser preguntada si es presentarà a les primàries, cosa que tot el PSOE dona per segur, l'andalusa ha dit que aquest no era “avui” l'assumpte a tractar. “Estaré on diguin els companys”, ha continuat. La frase suposa una preparació per a la seva futura candidatura. Són molts els dirigents que li demanen que faci un pas endavant. No només els principals barons socialistes (tots els presidents autonòmics excepte la balear Francina Armengol) sinó també Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero, els dos caps de l'Executiu que ha tingut el PSOE. Segons fonts del seu entorn, Díaz no es postularà fins que les primàries no hagin sigut formalment convocades, cosa que passarà en un pròxim comitè federal que, en principi, se celebrarà al març.

Sánchez, mentrestant, continua gairebé desaparegut, al contrari que Patxi López. L''exlehendakari', que a diferència de Díaz sempre ha estat en contra de l'abstenció i podria abanderar el vot dels crítics, ja ha començat a moure's per calibrar els seus suports interns.