RELLEU després deL 'CAS DEL IAK-42'

Malestar en la diplomàcia pel substitut de Trillo a l'ambaixada del Regne Unit

Fonts diplomàtiques qüestionen l'elecció de Carlos Bastarreche, que procedeix d'Airbus

fcasals36871255 bastarreche170114153955

fcasals36871255 bastarreche170114153955 / CRISTINA BEJARANO

2
Es llegeix en minuts

El Govern ha elegit el diplomàtic Carlos Bastarreche, que el 2014 va fitxar per l'empresa aeronàutica Airbus, per substituir Federico Trillo com a ambaixador d'Espanya al Regne Unit, segons han confirmat fonts diplomàtiques a Europa Press. El Consell de Ministres va aprovar aquest divendres sol·licitar el corresponent plàcet per a Bastarreche a les autoritats britàniques que, després de analitzar el perfil del candidat proposat, previsiblement donaran el seu vistiplau al nomenament del diplomàtic en un termini no menor a dues o tres setmanes.

Bastarreche, de 67 anys, va ser ambaixador d'Espanya davant les institucions europees a Brussel·les durant vuit anys amb els governs de José María Aznar i José Luis Rodríguez Zapatero, i posteriorment ambaixador a París, un lloc que va abandonar el 2014 per fitxar com a director de Relacions Institucionals d'Airbus. Anteriorment va ocupar altres llocs relacionats amb la política comunitària, com és el cas del càrrec de secretari general d'Afers Europeus.

L'elecció de Bastarreche al capdavant de l'ambaixada a Londres ha generat "sorpresa i malestar" en un sector de la carrera diplomàtica, que qüestiona que un diplomàtic en excedència tingui el millor perfil per assumir una plaça tan important com la del Regne Unit en ple procés del 'brexit'. Aquestes fonts recorden a més que Bastarreche se suma a una llista d'ambaixadors que salten de la gestió pública a l'empresa, i viceversa, en països on les companyies amb què han col·laborat o van a col·laborar tenen interessos i sense que mediï un temps de transició entre una feina i l'altra.

ALTRES 'PORTES GIRATÒRIES'

Notícies relacionades

Altres casos de 'portes giratòries' en la carrera diplomàtica amb el Govern de Mariano Rajoy afecten, segons les mateixes fonts, l'ambaixador a França, Ramón de Miguel, que procedia d'Iberdrola i que actualment té entre les seves missions avançar en les interconnexions energètiques entre els dos països veïns. Però també l'ambaixador a la Xina, Manuel Valencia, que va accedir al càrrec en el gegant asiàtic després de 13 anys com a vicepresident de l'empresa d'enginyeria i construcció d'infraestructures Técnicas Reunidas, amb presència en el mercat asiàtic, entre molts altres.

Les fonts consultades fan referència també a dos casos més d'ambaixadors que van passar a l'empresa després de ser ambaixadors: Íñigo de Palacio, que va saltar de la missió diplomàtica a Xile a l'empresa tecnològica Indra (que té un 20% de capital públic), i Jesús Silva, que després de ser ambaixador a Panamà va ser nomenat president d'Ineco, companyia amb projectes d'infraestructures al país centreamericà, encara que en aquest cas es tracta d'una empresa pública que depèn del Ministeri de Foment.