De la Rosa fill assegura haver regularitzat les comissions que va cobrar amb Oleguer Pujol

El fill de l'empresari i els Villalonga defensen davant el jutge la seva intermediació amb el Santander

El petit dels Pujol declara aquest dijous per primera vegada a l'Audiència Nacional

zentauroepp36838998 madrid  11 01 2017  audiencia nacional  salida despu s de la170111134841

zentauroepp36838998 madrid 11 01 2017 audiencia nacional salida despu s de la170111134841 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

El fill de l'empresari Javier de la Rosa, Javier, ha assegurat aquest dimecres davant el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata que va cobrar 2,6 milions en concepte de comissió per la seva participació en l'operació de compravenda de 1.152 sucursals del Banco Santander, per la qual està imputat en el 'cas Pujol' per un delicte de blanqueig de capitals amb Oleguer Pujol, fill petit de l'expresident de la Generalitat. De la Rosa ha assegurat que havia regularitzat aquests guanys, punt en què ha coincidit amb els altres investigats citats aquest dimecres davant el jutge, José María Villalonga Bardella i el seu fill José María Villalonga Cabarrocas

Fonts jurídiques han assenyalat que la filla de De la Rosa, Gabriela de la Rosa, s'ha negat a declarar davant el jutge i que la seva citació com a imputada es devia al fet que figurava com a autoritzada en un compte de l'empresa del seu germà. Segons aquestes fonts, Javier de la Rosa ha intentat explicar davant el jutge que la comissió que va cobrar es devia a la feina d'intermediació que va realitzar per aconseguir comprador per a les sucursals del Santander que es van adquirir per 2.012 milions d'euros més 317 milions en concepte d'IVA.

CINC LOTS D'OPERACIONS

Els Villalonga feia més de 30 anys que treballaven amb el Santander i altres entitats bancàries i van rebre l'encàrrec de buscar interessats en cinc lots d'operacions del banc: una és la ciutat financera, que no fructifica, i l'altra és la de les oficines. Llavors es posen en contacte amb Javier de la Rosa, que havia treballat a Merrill Lynch a Londres, on va conèixer Oleguer Pujol i el seu cap a Morgan Stanley, Luis Iglesias, contra el qual no es dirigeix el procediment, ja que el delicte fiscal que se li imputa es va traslladar als jutjats madrilenys de Plaza de Castilla. 

Notícies relacionades

En aquest punt les versions difereixen. Mentre que les acusacions sostenen que cap dels tres imputats que han declarat avui davant el jutge van saber donar una versió creïble de per què van cobrar una comissió tan quantiosa, les defenses insisteixen que els treballs realitzats estan avalats amb multitud de contractes que consten en la causa.

En el que sí que coincideixen és que les comissions que van cobrar i van mirar d'ocultar al fisc a través de l'entramat empresarial creat a l'estranger pels holandesos Jacob Broers i John Willekes Macdonald és que tots ells van regularitzar els seus guanys el 2012 o el 2014. Oleguer Pujol ho va fer el novembre del 2012. Aquest dijous tindrà l'oportunitat de declarar davant el jutge per primera vegada des que va ser imputat el juny del 2015 pel jutge Santiago Pedraz per l'activitat que va desenvolupar a Drago Capital.