Els gihadistes detinguts tenien un vídeo amb encaputxats amb la Puerta del Sol de fons

La Policia investiga la gravació descoberta en un ordinador intervingut

Interior insisteix que no disposa de proves de plans per atemptar

zentauroepp36714075 gra043  madrid  28 12 2016   agentes de la polic a nacional 161228133307

zentauroepp36714075 gra043 madrid 28 12 2016 agentes de la polic a nacional 161228133307 / FERNANDO VILLAR

2
Es llegeix en minuts

La Policia ha trobat durant els registres arran de la detenció de dos presumptes gihadistes a Madrid aquest dimecres un vídeo en què dos individus amb la cara tapada apareixen en un local amb una imatge de la Puerta del Sol de fons, han informat a Europa Press fonts policials.

El vídeo va ser trobat durant el registre en una vivenda al barri madrileny de Moratalaz. Les citades fonts han explicat que els experts encara no han aconseguit desxifrar el missatge que transmeten en aquesta gravació que va ser descoberta en un ordinador incautat per la Policia Nacional.

En aquest mateix operatiu policial es va trobar un altre carregador per a fusell AK-47, gràcies a un veí que va alertar la Policia. Es tracta del cinquè carregador d'aquestes característiques que es troba des que es va iniciar l''operació Serkan' en què s'ha detingut dos presumptes gihadistes nascuts a Espanya i amb famílies a Gàmbia i el Marroc. També tenien una trentena de cartutxos, encara que no s'han trobat armes.

La Policia sospita que algú es va desfer d'aquest carregador llançant-lo al carrer durant els registres portats a terme pels agents, que van incloure una inspecció a fons en un solar conegut com La Cabaña, a uns 500 metres de la vivenda on ha aparegut el vídeo guardat en un ordinador, i que era freqüentat pels arrestats.

El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz pren aquest divendres declaració als dos arrestats a Madrid, als quals el Ministeri de l'Interior relaciona amb un delicte d'enaltiment del terrorisme.

SENSE INDICIS D'ATEMPTATS

Aquest dijous, el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha destacat que aquest Departament seguia sense disposar de cap prova que hi hagi algun pla concret per cometre un atemptat a Espanya després de les últimes operacions desenvolupades a Madrid, on van ser detinguts dos presumptes gihadistes, i a Turquia, on es va fer el mateix amb dues dones integrades a Daesh.

"No tenim cap indici concret que ens faci pensar que hi hagués un atemptat a Espanya", ha assegurat Zoido al visitar les instal·lacions a Madrid de Protecció Civil i Emergències. El titular de l'Interior ha demanat a la població tranquil·litat "sense triomfalismes", sobretot després dels rumors que han circulat en les xarxes socials i que ha condemnat "rotundament".

Evitant entrar en detalls per prudència, Zoido ha comentat que durant aquest Nadal s'està desplegant un "dispositiu molt complet" de policies i guàrdies civils per garantir la seguretat en espais on es preveuen aglomeracions com les campanades de la nit de Cap d'Any a la Puerta del Sol de Madrid, la cavalcada de Reis o fins i tot les carreres populars com la Sant Silvestre.

Notícies relacionades

Sobre l''operació Serkan' a Madrid, Zoido ha subratllat que "l'important és que hagin sigut interceptats" els dos presumptes gihadistes nascuts a Espanya que van ser detinguts per la Policia a Madrid, i que estaven en possessió de quatre carregadors de fusells AK-47 i diversa munició.

Zoido ha recordat que hi ha una amenaça a tot Europa pels atemptats de persones vinculades a l'Estat Islàmic (Daesh), que manté el nivell d'alerta alt -de 4 sobre 5- a Espanya des de juny de 2015. Des d'aleshores, les forces de seguretat han detingut 175 presumptes gihadistes.