Carrizosa i Ruiz s'enfronten per la recreació de la guerra dels Segadors en una escola de Cambrils

El diputat de Ciutadans considera que es fomenta l'odi i la violència contra els espanyols

"La història és la que és i s'ha d'explicar com és i no com voldríem que fos", assegura la consellera d'Ensenyament

Juan Carlos Carrizosa (Ciutadans) pregunta a la consellera Meritxell Ruiz sobre una representació de la guerra dels Segadors en una escola de Cambrils. / FOTO: JULIO CARBÓ / VÍDEO: CIUTADANS

1
Es llegeix en minuts
JÚLIA REGUÉ / BARCELONA

El diputat de Ciutadans Carlos Carrizosa ha parlat aquest dimecres al Parlament d'un vídeo d'una obra teatral en una escola de Cambrils on els alumnes escenifiquen la guerra dels Segadors i en què, segons ell, es fa apologia de l'odi i la violència. En el seu torn de preguntes en la sessió de control al Govern, Carrizosa ha tret el seu telèfon, s'ha acostat al micròfon i ha pitjat el 'play' d'un vídeo gravat en una aula on apareixen els alumnes representant l'obra teatral i en què se senten frases com "hem de matar aquests espanyols". "¿Aquest és el seu model d'educació a Catalunya?", li ha llançat a la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz.

Ruiz li ha respost que "la història és la que és i s'ha d'explicar" i ha negat que a les escoles catalanes s'inciti a l'odi perquè "el que es pretén és conèixer la història per no tornar a caure en guerra, massacres i violència". Ha afegit que es tracta d'una representació del setge que va viure Cambrils el 1640 i que la recreació de batalles històriques és una activitat comuna a les escoles de tot Europa. Al mateix temps, li ha recriminat que exhibís imatges de menors i que usi aquesta activitat "que dura un minut" i que va ser realitzada fa dos anys per "treure-la de context".

Carrizosa, no d'acord amb la resposta, ha rebutjat que es facin activitats als centres educatius en què s'ensenya als alumnes "a jugar a matar" i on "s'escenifica que els espanyols traeixen i massacren els catalans". "A les nostres escoles ni s'ensenya a odiar, ni a matar ni a la guerra", li ha replicat la consellera, que ha volgut aclarir que a les aules "no es fomenta l'odi entre pobles". Ruiz ha lamentat que l'objectiu que persegueix Ciutadans sigui fer la sentència que "l'escola catalana adoctrina" i li ha demanat "més respecte" a la tasca dels docents.

CULTURA DE LA PAU

Notícies relacionades

El diputat de Ciutadans ha considerat que els nens de cinc i sis anys no són capaços de valorar aspectes històrics d'aquesta mena de recreacions i ha reivindicat que l'escola catalana hauria d'estar compromesa amb "la cultura de pau i no-violència". "Si aquestes obres no transmeten valors i tampoc principis d'història, llavors quin és el propòsit de fer jugar a la guerra, a l'odi i que espanyols massacrin catalans?", s'ha preguntat Carrizosa.

Ruiz ha acabat la discussió sentenciant: "La història és la que és i s'ha d'explicar com és i no com voldríem que fos".