LES PORTADES DE LA PREMSA

De Berlín, d'Ankara i del títol "Junqueras exerceix de Pujol a Madrid" de 'La Razón'

La dreta mediàtica madrilenya tracta d'evitar que el PSOE i el PNB revoquin les facultats de multar i inhabilitar que el PP va atorgar al Tribunal Constitucional

portada-abc-20-12-2016

portada-abc-20-12-2016

4
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

L'atemptat d'ahir en un mercat nadalenc de Berlín emulant la matança del 14 de juliol a Niça mana a les portades de les primeres edicions dels diaris de Madrid Barcelona d'avui encadenat a l'assassinat a Ankara de l'ambaixador rus a Turquia, Andrei Karlov, en venjança per la infàmia del martiri infligit a Alep, la segona ciutat de Síria.

El quiosc gairebé no té ulls per a res més que aquestes dues accions de factura gihadista malgrat que la matança de la capital d'Alemanya encara presentava a mitjanit caps per lligar. L'excepció a la regla d'una psicosi davant una possible terrorista a Europa la posa 'El Punt Avui', que anteposa als dos actes de guerra la nova escaramussa del Tribunal Constitucional contra la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell.

DEL TC I LA 'LLEI MORDASSA'

La premsa de la capital del regne consigna que el PNB i el PSOE derogaran les insòlites facultats sancionadores -'Spain is different', ja se sap- que el Govern de Mariano Rajoy va atorgar al Constitucional per multar i inhabilitar tants polítics sobiranistes catalans com convingui a l'Espanya una i imperial. D'això es queixa l''Abc', que acusa en un editorial el PSOE de caure en la trampa secessionista si fa "aquest perillós pas enrere en el compliment complet de les normes de l'Estat de dret".

'Sensu contrario', el PP ofereix al PSOE suavitzar la 'llei mordassa' que va impulsar l'exministre Fernández Díaz si els socialistes no la tomben sencera. I aquí i allà s'apunta que la Moncloa i el PP remouran cel i terra en la judicatura i el TC per intentar mantenir incòlume la molt dretana obra legislativa del primer mandat de Rajoy.

EL NOU PUJOL

'La Razón', sense esmentar l'enquesta d'EL PERIÓDICO de dilluns que apuntava que l'ERC de Junqueras té tots els favors demoscòpics per guanyar amb comoditat unes eleccions al Parlament, embasta una crònica de Carmen Morodo i Toni Bolaño per presentar així el líder republicà: "Junqueras -títol- exerceix de Pujol a Madrid". "Espera -destacat- la patacada de Puigdemont al fracassar el referèndum". Subtítols: "Busca complicitats entre empresaris i amb el Govern [espanyol] per quedar-se la Generalitat després d'unes eleccions anticipades [el 2017]. 'És pragmàtic. No renuncia a la independència però sap el marge que deixa la realitat', asseguren en l'entorn del líder republicà".

DE DÍAZ I ERREJÓN 

Pel que fa al PSOE, l''Abc' desvela que els defensors de la tercera via entre Sánchez i Díaz fan circular un informe de 14 folis amb cinc raons per les quals la sultana andalusa no hauria de ser elegida secretària general; a saber: és part del problema; la seva gestió no representa cap miracle econòmic davant el repte de l'atur, ni té credibilitat amb la corrupció; no té de discurs sobre l'abstenció per donar la Moncloa a Rajoy i aguditza el problema territorial amb un partit del sud i debilitat a Catalunya, el País Basc, Galícia, el País Valencià...

De Podem aquí teniu Iñigo Rejón: "No som militants d'un partit polític sinó del canvi polític. I, per tant, militarem en el partit mentre segueixi sent un instrument útil". A 'El País' hi ha l'entrevista.

ESTELADES I 'FOOTBALL LEAKS'

I si us interessa, a banda de l'acord del Barça i la UEFA per al plet de les estelades que la premsa de la capital catalana presenta amb satisfacció mentre que la de la capital espanyola encara no sap com valorar-lo, 'El Mundo' remata la sèrie de 'Football Leaks' amb una última entrega a manera de resum dels 20 escàndols que ha desgranat per exhibir l'altra cara del futbol. Fent una ullada al recordatori es constaten dues coses: una, que Cristiano Ronaldo és el campió dels evasors ara enxampats; i una altra, que en aquesta entrega no hi ha blaugranes retratats. L'editorial ("Revelacions i lliçons de 'Football  Leaks") s'estalvia els noms tant com reitera que el que s'ha destapat són delictes en tota regla i de cap manera disculpables.

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"Matança amb un camió en un mercat nadalenc de Berlín"; "Assassinat l'ambaixador de Rússia a Turquia en venjança per Alep"; "Rajoy aborda a l'ONU el repte de la lluita contra el terrorisme"; "Íñigo Errejón: 'Militaré a Podem mentre sigui un projecte útil".

EL MUNDO

"El terror ataca en un mercat nadalenc de Berlín"; "Venjança gihadista contra l'ambaixador rus a Turquia"; "El PP ofereix al PSOE suavitzar la 'llei mordassa' si no la tomba"; "PNB i PSOE derogaran que el TC pugui suspendre polítics per desobediència".

ABC

"Nou morts a l'irrompre un camió en un mercat nadalenc a Berlín. La policia deté un sospitós i dóna per mort el copilot del tràiler assassí". "Un gihadista policia mata l'ambaixador rus a Turquia 'en venjança per Alep".

LA RAZÓN

"Berlín reviu la massacre de Niça"; "Mata a trets l'ambaixador rus a Turquia al crit d''Alep venjança"; "Junqueras exerceix de 'nou Pujol' i busca suports a Madrid"; "El Govern recorrerà si el PSOE recolza retirar poders al TC".

ARA

"Massacre a Berlín en una fira nadalenca. Assassinat a trets a Ankara l'ambaixador rus"; "18.118 avis esperen lloc en una residència pública"; "L'embaràs canvia el cervell de la mare durant dos anys"; "La UEFA deixarà de perseguir les estelades".   

EL PUNT AVUI

"Segon cop a Forcadell"; "Massacre a Berlín"; "L'ambaixador rus a Turquia, mort a trets"; "A Lagarde, culpable, li perdonen la pena"; "Apareixen morts Alfons Quintà i la seva dona"; "La UEFA permetrà l'exhibició d'estelades". 

LA VANGUARDIA

"Atac amb camió contra un mercat nadalenc a Berlín"; "Assassinat l'ambaixador rus a Turquia"; "Acord entre el Barça i la UEFA per a l'exhibició d'estelades"; "Gairebé 4.000 dones viuen en risc d'assassinat i amb vigilància"; "El PSOE intenta forjar una candidatura d'unitat".

EL PERIÓDICO

"El terrorisme sacseja Europa. I ara Berlín"; "L'assassinat de Turquia agreuja la crisi amb Rússia"; "El periodista Alfons Quintà mata a trets la seva dona i se suïcida"; "ERC evita el triomfalisme després del bon sondeig d'EL PERIÓDICO".

Notícies relacionades

EL CORREO

"Terror al Nadal de Berlín. 9 morts i 50 ferits a l'envestir un camió les parades d'un mercat ple de famílies"; "Un policia turc assassina l'ambaixador rus a Ankara".