La gestora del PSOE es bolca en la rehabilitació de Zapatero

L'expresident del Govern torna a la primera línia del partit amb múltiples actes

La direcció socialista assenyala que el seu llegat social és ben vist pels més joves

dcaminal36667243 madrid 19 12 2016  pol tica   el grupo parlamentario sociali161219142235

dcaminal36667243 madrid 19 12 2016 pol tica el grupo parlamentario sociali161219142235 / AGUSTIN CATALAN

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

José Luis Rodríguez Zapatero ha tingut més protagonisme al PSOE durant aquestes tres setmanes que en els últims cinc anys. Des que va abandonar la Moncloa a finals del 2011, l'expresident del Govern ha ocupat un lloc estrany en el partit: seguia prenent part en gairebé totes les operacions internes, fidel a la seva fama de “conspirador”, però de portes enfora el seu paper, a causa de la seva presumpta incapacitat per fer front a la crisi econòmica i a les impopulars decisions que va prendre (des de les retallades socials fins a la reforma de la Constitució), era molt secundari. Amb prou feines participava en mítings de campanya amb el candidat, ja fos Alfredo Pérez Rubalcaba o Pedro Sánchez. Ara, no obstant, la direcció provisional dels socialistes s'afanya a exhibir i rehabilitar Zapatero, fins al punt que ha exercit de contrafocus davant Sánchez.

Les dues convocatòries que ha portat a terme des que va deixar el seu escó l'últim líder socialista han coincidit amb altres, àmpliament publicitades per part de la gestora, de l'excap de l'Executiu. Si Sánchez estava a Xirivella (València) el 26 de novembre, Zapatero, que el va ajudar a arribar a la Secretaria General però després es va distanciar d'ell, tenia al mateix temps una cita a Toledo amb les Joventuts Socialistes. El patró es va repetir dues setmanes més tard, quan Sánchez va tornar a cridar des d'El Entrego (Astúries) les bases socialistes contra la direcció provisional, mentre Zapatero participava a La Bañeza (Lleó) en un acte amb alcaldes.

Diuen a la gestora que les coincidències van ser “purament casuals”, però l'exposició de l'expresident ha anat a més des d'aleshores. Susana Díaz, presidenta d'Andalusia i principal favorita per convertir-se en la nova secretària general en les primàries que el partit celebrarà abans de l'estiu, va compartir escenari aquest divendres a Jaén amb Zapatero durant un acte sobre els deu anys de la llei de dependència. Allà, l'excap de l'Executiu, que recolza gairebé sense reserves l'andalusa, va dir que ella representava "la força per guanyar". 

L'aniversari d'una de les normes més importants dels governs socialista va servir també perquè Zapatero tornés a aparèixer dissabte a Saragossa, en un acte amb el president aragonès, Javier Lambán. Aquest dilluns, de nou, ha congregat al Congrés gran part del passat i present del partit: de l'exministre Jesús Caldera al president de la gestora, Javier Fernández. Allà, Zapatero, entre continus aplaudiments, ha demanat al seu partit que perseveri en la "cultura del pacte" reiniciada amb la traumàtica abstenció davant Mariano Rajoy

"NORMALITZAR" LA SEVA FIGURA

Notícies relacionades

Fonts de la direcció interina dels socialistes assenyalen que no es tracta tant d'una rehabilitació com d'una “normalització” de la figura de l'expresident, però també reconeixen que en aquest moment, i en un partit orfe de referents, convé reivindicar Zapatero, a qui el líder de Podem, Pablo Iglesias, es va referir en l'última campanya com “el millor president de la democràcia”. Felipe González continua sent molt ben vist entre els votants de més edat, majoritaris al PSOE, però la seva imatge entre els joves està molt desgastada. Els grans èxits de Zapatero (de la dependència a la llei d'igualtat, passant pel matrimoni homosexual i la sortida de les tropes de l'Iraq) estan en la memòria d'aquells que no havien nascut o eren molt joves durant les reformes que els primers governs socialistes van fer en les pensions, la sanitat i l'educació.

“Es tracta de tornar a la normalitat –assenyala un important dirigent-. Al principi, amb Rubalcaba, la gestió de la crisi estava massa recent. I després Sánchez va esborrar Zapatero. Al PSOE només hem tingut dos expresidents del Govern. Els hem de lluir”.