EL REPTE INDEPENDENTISTA

L'Advocacia de l'Estat busca inhabilitar els sobiranistes de la Mesa del Parlament

El TC notificarà dimarts a Corominas, Simó, Nuet i Barrufet que obre investigació contra ells per desobediència

Si Forcadell i aquests quatre diputats fossin suspesos, la presidència de la Cambra catalana recauria en Ciutadans

 

  / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts

La Advocacia de l'Estat busca la inhabilitació de quatre diputats sobiranistes de la Mesa del Parlament per presumpta desobediència al Tribunal Constitucional (TC) al permetre la votació de les conclusions de la comissió d'estudis del procés constituent, i d'una resolució que apostava per un referèndum independentista, inscrita, aquesta, en el debat de política general del mes d'octubre passat.

Segons ha avançat aquest diumenge lavanguardia.com, el TC notificarà dimarts que ve als representants de Junts pel Sí i Catalunya Sí que es Pot a la Mesa del Parlament que, a petició de l'Advocacia de l'Estat, ha iniciat un "incident d'execució" contra ells per incomplir una de les seves sentències. L'advocat de l'Estat sol·licita un "testimoni de particulars" per al vicepresident primer de la Mesa, Lluís Corominas (PDECat); la secretària primera, Anna Simó (ERC); el secretari tercer, Joan Josep Nuet (EUiA), i la secretària quarta, Ramona Barrufet (PDECat).

Queden fora d'aquest incident d'execució el vicepresident segon José María Espejo-Saavedra (Ciutadans) i David Pérez (PSC) per haver-se oposat tant a la votació de les conclusions com a la resolució, inscrita en el debat de política general del mes d'octubre passat.

20 DIES PER AL·LEGAR

El procediment judicial continuarà per la mateixa via que ha seguit la causa contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que va declarar divendres passat davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) com a investigada per presumpta desobediència al Constitucional. Els membres de la Mesa tindran, a partir de dimarts, quan se'ls comuniqui, 20 dies per presentar un informe davant el TC amb les seves primeres al·legacions. Si no fossin acceptades, s'obriria la via penal en els mateixos termes que els seguits contra Forcadell.

Si finalment aquests diputats fossin inhabilitats, com sol·licitarà l'Advocacia de l'Estat, fins a la constitució d'una nova Mesa del Parlament, la presidència de la Cambra catalana quedaria transitòriament en mans de l'actual vicepresident segon, Espejo-Saavedra.

Notícies relacionades

Tant aquest últim com Pérez i Nuet declararan aquest dilluns davant el TSJC en qualitat de testimonis dins de l'anomenat 'cas Forcadell', la causa oberta contra la presidenta de la Cambra pel mateix delicte de desobediència al Tribunal Constitucional. La mateixa Forcadell va declarar divendres passat, per espai de mitja hora en què tan sols va respondre a les preguntes del seu advocat.

El 19 de juliol, a penes uns dies abans que se sotmetés a votació les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent, el Tribunal Constitucional va advertir la Mesa del Parlament que aquestes conclusions contravenien "clarament els mandats" de l'Alt tribunal i tramitar-les suposaria un desafiament inconstitucional. Els magistrats van recordar a l'òrgan rector de la Cámara catalana que té l'obligació d'"impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar" el Constitucional.