LA DOTZENA LEGISLATURA

Setmana clau per comprovar la salut del pacte entre el PP i Ciutadans

El Govern ha de decidir abans de dimecres si intenta recuperar més diners de l'amnistia fiscal, com reclama el partit taronja

L'absència de reunions amb Hisenda posa de manifest la difícil relació entre l'Executiu i l'equip de Rivera

 

  / EFE / JUAN CARLOS HIDALGO

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

La setmana passada, sense miraments i davant un nodrit nombre de periodistes, un ministre es burlava als passadissos del Senat de l’acord de 150 mesures amb Ciutadans. «És un pacte d’investidura, no pas de Govern», deia abans d’afegir que veia molt «nerviosos» l’equip encapçalat per Albert Rivera.

«Nosaltres ara hem de parlar amb tots, no només amb Ciutadans», comentava per remarcar l’obvietat que únicament amb el partit taronja el PP no pot tirar cap votació endavant. I en aquesta complicada situació es troba Ciutadans: es va empassar el gripau d’oblidar el veto a Mariano Rajoy amb el qual havia fet campanya i li va donar el sí a la investidura a canvi de pactar una llista de 150 mesures que, per ara, van per mal camí.

 Aquesta setmana és clau per comprovar si aquell paquet de «compromisos per millorar Espanya» que Rivera es va enorgullir de deixar negre sobre blanc, servirà a Ciutadans per marcar perfil en una legislatura en la qual corre el risc d’acabar difuminat i com una crossa accessòria del Partit Popular. 

Una d’aquestes 150 mesures de les quals el dirigent de la formació taronja ha fet bandera és la recuperació del 10% dels diners corresponents a l’amnistia fiscal. I és la més urgent de totes. El Govern va ronsejant i el partit taronja considera que Hisenda disposa només fins demà per reobrir els procediments perquè els expedients no prescriguin legalment.

COMPROVACIONS

Ciutadans exigeix que s’obligui la Direcció General de l’Agència Tributària a portar a terme amb caràcter d’urgència les comprovacions inspectores abans d’aquell dia 30. Fonts d’Hisenda ja han fet arribar als de Rivera que no són partidaris de canviar les regles de joc ara si no es vol acabar als tribunals, i perdre, i que, com ja van deixar clar en una iniciativa al Congrés, a l’única cosa que estan disposats els populars és a revisar les declaracions de tots aquells que es van acollir a l’amnistia per comprovar que efectivament van regularitzar tot el que tenien i no es van oblidar res al calaix.

L’altre gran assumpte que també es dirimirà aquesta setmana i servirà de termòmetre per veure com va la relació és l’aprovació del sostre de despesa. Ciutadans va fer públic la setmana passada el seu malestar per l’absència d’Hisenda en unes converses que l’equip liderat per Luis Garicano ha mantingut en exclusiva amb el departament d’Economia, de Luis de Guindos.

SOSTRE MÉS ALT

El partit taronja volia que aquest sostre fos més elevat que aquest any per poder-se assegurar que hi haurà cobertura per a algunes de les mesures de més transcendència del seu acord establert amb el PP (complement social garantit, 1.300 milions; pla contra la pobresa infantil, 1.000 milions, o més diners per a la dependència, 400 milions). No obstant, el missatge que li ha arribat d’Hisenda no ha sigut gaire positiu.

A més a més, Ciutadans i el Partit Popular van acordar formar «en el primer mes de Govern» un grup de treball que actués de forma paral·lela i coordinada amb el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) amb l’objectiu d’oferir propostes sobre un nou model de finançament territorial, però aquest òrgan, el CPFF, es reunirà dijous sense que s’hagi creat.

«Veurem la fiabilitat del pacte quan finalitzi aquesta setmana», diu el vicesecretari general, José Manuel Villegas, que insisteix que si Rajoy destaca en tots els seus discursos que «Espanya està creixent gràcies a les seves mesures» llavors «hi ha d’haver prou marge per aplicar totes les mesures aprovades pels dos partits».

També «en els dos primers mesos», afirma Villegas, s’ha de posar en marxa una reforma exprés de la Constitució per eliminar els aforaments i s’han de limitar per llei els mandats presidencials a vuit anys o dues legislatures.

EDUCACIÓ

Fins ara, el PP sí que ha començat a complir en dues àrees sensibles amb Ciutadans: l’educació i els autònoms. Els populars, els socialistes i el partit taronja van acordar crear una subcomissió parlamentària amb l’objectiu d’impulsar un pacte educatiu per elaborar una nova llei que substitueixi la polèmica i criticada LOMCE.

Notícies relacionades

Respecte als autònoms, precisament avui el Congrés decideix si tramita la que serà la primera proposició de llei de Rivera, amb mesures per modular les multes per endarreriments en el pagament de quotes i més flexibilitat per al canvi de la base de cotització, entre altres punts.

Villegas va tenir ocasió de mostrar la seva preocupació per l’embús de l’acord a la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, divendres passat. La número dos de l’Executiu el va rebre al seu despatx de la Moncloa per parlar sobre el sostre de despesa i el calendari legislatiu de les pròximes setmanes, segons el dirigent de Ciutadans. Aquesta setmana es veurà si la pressió de Ciutadans té cap efecte.