L'exvicepresidenta de la Comissió Europea denuncia "falta de diàleg" per resoldre la qüestió catalana

Viviane Reding proposa crear un "nucli dur" d'estats per a una integració política més gran

jrico25206938 barcelona 24 02 2014 inauguracion del hospital de la santa c161116111030

jrico25206938 barcelona 24 02 2014 inauguracion del hospital de la santa c161116111030

2
Es llegeix en minuts

L'exvicepresidenta de la Comissió Europea Viviane Reding ha assegurat aquest dimecres que a la Unió Europea (UE) la "preocupa moltíssim" la "falta de diàleg" entre Catalunya Espanya per solucionar el "conflicte territorial". En declaracions a Catalunya Ràdio, Reding ha demanat a les dues parts que s'obrin al diàleg, perquè "les coses no siguin tan rígides i tan terribles perquè no sigui possible arribar a una solució". 

Reding s'ha mostrat preocupada per la falta de comunicació entre el Govern i les institucions catalanes: "No ens agrada gens veure una part d'un país amb un conflicte tan important amb el centre del país. El que certament no ens agrada gens és la falta de diàleg. No hi ha cap qüestió que no es pugui resoldre mitjançant aquest", ha remarcat. Segons ella, "el diàleg sempre necessita un estira-i-arronsa, donar i rebre, asseure's en una mateixa taula, intentar entendre el que diuen les altres persones i intentar trobar solucions".

LA CRISI DE LA UE

Sobre la crisi política i institucional que travessa la Unió Europea, l'actual eurodiputada luxemburguesa del Partit Popular Europeu ha lamentat que alguns estats obrin la mà per rebre però no per contribuir. En aquest sentit, s'ha mostrat partidària de crear un "nucli dur" d'estats disposats a una integració política més gran, que no es vegin sotmesos al "bloqueig" d'altres països menys interessats a reforçar el projecte comú. "Veiem que Europa està dividida en dos. Potser ha arribat l'hora de començar a pensar en una Europa nuclear on aquells que volen treballar junts ho puguin fer i construir una Europa més política i que els altres continuïn d'una manera més laxa, en una segona fila, però que no bloquegin les nostres decisions". 

Notícies relacionades

Reding ha denunciat la mentalitat "egoista" d'alguns governs europeus, impregnats de l'onada de "populisme" que recorre Occident i que s'ha posat de manifest amb la crisi de refugiats. "En tenim alguns casos aquí, a Europa. Penso en Viktor Orbán, en Lech Kaczynski, en Putin, Erdogan i, potser, demà, tindrem la senyora Le Pen". Alguns Estats com el Regne Unit, Polònia o altres països de l'Est, ha assenyalat, no han mostrat "ni la més mínima solidaritat" amb els refugiats que trucaven a les portes d'Europa, i això és, per ella "senzillament fastigós". I encara ha anat més lluny. "No hauríem de donar més subvencions a aquells països que no vulguin participar en la solidaritat general", ha afegit Reding, que percep en l'Europa actual similituds amb l'Europa d'entreguerres.

En relació amb el Tractat de Lliure Comerç que la UE negociava amb els Estats Units, el TTIP, l'eurodiputada el dóna per mort i enterrat. "Està més que mort, està mort del tot. Per una raó molt senzilla i és que els interlocutors nord-americans no han acceptat la reciprocitat bàsica entre les dues parts", ha sentenciat.