Javi López (PSC): "Si no cabem dins un projecte federal, es fa difícil pensar que Catalunya cap a Espanya"

L'eurodiputat socialista reivindica el federalisme com l'única solució al desafiament sobiranista

Augura que la legislatura de Rajoy serà "curta" i "de transició"

jrico25401338 viladecans  baix llobregat   16 03 2014    politica    acto 161114105025

jrico25401338 viladecans baix llobregat 16 03 2014 politica acto 161114105025 / Joan S Puig Pasqual

1
Es llegeix en minuts

A l'expectativa de la reunió d'Iceta i Fernández, l'eurodiputat socialista, Javi López, ha defensat aquest dilluns que la continuïtat de les relacions entre el PSOE i el PSC és la garantia que també es pugui arribar a un acord entre Catalunya i Espanya, i ha considerat que el federalisme és la solució al desafiament sobiranista. "Nosaltres enviem aquest missatge: si no cabem dins d'un projecte federal, es fa difícil pensar que Catalunya cap dins d'Espanya", ha reivindicat en una entrevista amb l'Agència Catalana de Notícies. En aquest moment de tensió entre els dos grups, López ha defensat que el seu partit és "un pont molt important entre Catalunya i la resta d'Espanya" i que, si "aquest es trenca" es dificulta l'acord.

Encara que López admet que el federalisme "potser no provoca entusiasme", el reivindica com l'únic projecte per treure Catalunya del "carreró sense sortida en què es troba". Ferm amb la línia del seu partit, aposta per una "sortida referendària" però no independentista a la situació catalana. "Creiem que el que hauríem de ratificar és un nou acord polític. Som federalistes, és normal que defensem un referèndum sobre la reforma fiscal" i no sobre la independència, indica. I en això no vol deixar de banda a ningú. Segons López, per aconseguir un estat federal "òbviament s'ha de negociar amb tothom", fins i tot el PP.

LA CRISI SOCIALISTA

López admet que és "un moment difícil" per al seu partit tot i que no creu que es tracti d'un cas aïllat. "És un mal moment per a la política en general, especialment per als partits tradicionals", ha afirmat. Però sense voler tirar la tovallola ha comentat que "el que està passant al món i a Europa dóna raons al projecte que ells defensen". 

Notícies relacionades

Referint-se a les últimes eleccions generals, ha lamentat que alguns votants socialistes "no hagin percebut la diferència" entre el PP i el PSOE, i considera que això "ha sigut un dels missatges que més mal han fet". L'eurodiputat creu que hi ha una diferència "molt clara" entre els dos partits, i diu que s'ha de remarcar, especialment després de l'abstenció a Rajoy, que ell rebutjava. "El paper que ens toca és el de l'oposició", afirma López, que no vol que el seu partit doni carta blanca a Rajoy amb els pressupostos.

López augura que serà una legislatura "curta" i "de transició" i, per això, demana al PSOE que triï un nou líder amb la màxima celeritat. "Hem d'estar preparats per a unes eleccions en qualsevol moment", destaca.