LA DOTZENA LEGISLATURA

Rajoy ja incompleix el pacte amb Ciutadans en matèria de conciliació

L'acord fixa el final de la jornada laboral a les 18.00 hores, però el president anunciarà el seu nou Govern més enllà de les 19.00 hores

35191261 60

35191261 60 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts

Només dos dies després de prendre possessió del càrrec, el president del Govern, Mariano Rajoy, ja ha incomplert una de les mesures que el PP va pactar amb Ciutadans a canvi del seu suport a la investidura. Aquest acord apostava, en defensa de la conciliació familiar, perquè "la finalització de la jornada laboral amb caràcter general" es fixés a les 18.00 hores. Doncs bé, aquest dijous el cap de l'Executiu anunciarà la composició del seu nou Gabinet més enllà de les 19.00 hores, ja que a les sis de la tarda té audiència amb el Rei per comunicar-li els nous ministres.

El punt 67 d'aquell document de 150 mesures que unia PP i Ciutadans de cara a la investidura, firmat a finals d'agost, advocava per "obrir un diàleg per arribar en els tres primers mesos de govern a un Pacte Nacional per a la Conciliació Laboral i la Racionalització d'Horaris, per aconseguir una jornada laboral més compacta i flexible". El compromís, doncs, és a mitjà termini i, a més, amb condicions: "Es buscarà un consens de totes les forces polítiques, econòmiques i socials per recuperar el fus horari GMT i generalitzar mesures que permetin conciliar millor la vida laboral amb la personal i familiar.

Entre aquestes mesures, populars i 'taronges' en proposen vuit:

-La finalització de la jornada laboral amb caràcter general a les 18.00 hores.

-L'ampliació de forma progressiva de la durada del període d'excedència per cura de fills en el cas de famílies nombroses.

-El reconeixement per llei la possibilitat d'acumular la reducció de jornada en determinats períodes al llarg de l'any i també la facultat de disposar d'un nombre determinat de dies de vacances com a borsa d'hores per a assumptes propis.

-Impulsar en els convenis col·lectius fórmules per a la flexibilització de la jornada laboral.

-Facilitar la possibilitat de disposar d'un nombre determinat de dies de vacances com a borsa d'hores per a assumptes propis.

-Implementar fórmules de teletreball, quan el sector laboral ho permeti, per a la seva utilització almenys un dia per setmana.

Notícies relacionades

-Facilitar la possibilitat de treballar en diferents torns que s'adaptin particularment a l'horari desitjat pel treballador.

-Promoure que les escoles infantils i centres educatius ajustin els seus horaris d'obertura als horaris laborals dels pares, en col·laboració amb les comunitats autònomes.