LA FESTA NACIONAL D'ESPANYA

L'alcaldessa de Badalona dóna l'opció de treballar el 12 d'octubre per no commemorar un "genocidi"

"Aquesta festa no té arrelament a la ciutat", justifica Dolors Sabater

El PP avisa que portarà el cas davant la Inspecció de Treball perquè investigui si s'incorre en una il·legalitat

Dolors Sabater, alcaldessa de Badalona. 

Dolors Sabater, alcaldessa de Badalona.  / RICARD FADRIQUE

3
Es llegeix en minuts

Els empleats municipals de Badalona tindran l'opció de treballar aquest dimecres, 12 d'octubre, festa nacional d'Espanya12 d'octubre. L'alcaldessa de la localitat, Dolors Sabater, de la CUP, ha justificat aquesta decisió, pactada amb els sindicats, per la "connotació colonialista i de genocidi ètnic" que segons ella acompanya el 12-O, una festivitat que, ha afegit, "no té arrelament a Badalona". L'any passat, l'equip de govern (integrat per Guanyem, ICV-EUiA i ERC) ja va treballar en aquesta data per les mateixes raons esgrimides aquest dilluns per l'alcaldessa.

En declaracions a Onda Cero, Sabater ha puntualitzat que dimecres serà oficialment festiu a Badalona, però que s'ha acordat amb els treballadors municipals que ho desitgin que puguin treballar aquest dia de manera voluntària, "a compte del 9 de desembre, per poder disfrutar del pont de la Constitució".

"Hi ha persones que celebren la seva hispanitat en dies que no tenen les connotacions del 12 d'octubre, que és una data lligada al colonialisme, a la conquista de les Amèriques i a un genocidi ètnic", ha argumentat Sabater. "Franco va utilitzar el 12-O per exalçar els valors més arrelats al règim, el va convertir en el Dia de la Raça. I actualment es commemora amb una desfilada militar, que és totalment contrari a la cultura de la pau que molts moviments socials defensem", ha remarcat la regidora.

Segons ha explicat després el tinent d'alcalde, José Téllez, l'Executiu municipal fa un pas més respecte a l'any passat, i als regidors de l'equip de govern s'hi afegiran els treballadors que així ho desitgin, que a canvi podran fer festa el 9 de desembre, cosa que els permetrà fer el pont de la Immaculada. La mesura afecta principalment les oficines d'atenció ciutadana, encara que només s'oferirà informació i es donaran cites, ja que al ser festiu a la resta de l'Estat no es podrà fer cap tràmit legal com empadronar-se o tramitar llicències urbanístiques. 

ALBIOL RESPON

La proposta de Sabater ha sigut replicada immediatament per l'oposició municipal. El líder del PP a l'Ajuntament de Badalona, Xavier García Albiol, ha qualificat a Twitter de "covarda" l'alcaldessa i ha assegurat que "la que no té arrelament a la ciutat és ella" perquè van ser els populars els que "van arrasar" en les últimes eleccions municipals.

Per la seva part, el líder municipal del PSC, Àlex Pastor, ha comentat en un comunicat que "desgraciadament Badalona torna a ser notícia, com en època del PP, per les sortides de to del govern municipal i per la seva mala gestió i no per la feina en pro de la ciutadania". "El govern el dirigeix un mal humorista, segurament el mateix que volia treure l'estàtua de Colom a Barcelona", ha lamentat.

Notícies relacionades

El portaveu del PP, Juan Fernández, ha advertit que si s'aplica l'anunci portaran el cas davant la Inspecció de Treball perquè investigui les possibles irregularitats a nivell legal.

AGUIRRE DEMANA BANDERES ESPANYOLES

En el debat també hi ha intervingut Esperanza Aguirre. Preguntada per aquesta polèmica, la portaveu del PP a l'Ajuntament de Madrid ha recordat que "la llei que regula la festa nacional és del segon Govern de Felipe González i la creació de la festa és del 1918". "Aquesta senyora no sap què diu. El que uneix aquesta gent és el seu odi a Espanya; a nosaltres, tot al contrari, el que ens uneix és l'alegria de ser espanyols i per això animem tots els espanyols a treure la bandera nacional al balcó", ha afegit.