Homs impedirà que el PP s'amagui rere UPN per evitar eleccions el 25-D

El Partit Demòcrata no cedirà el seu torn al Congrés als navarresos per reformar la llei electoral

La decisió força els populars a 'mullar-se' amb una iniciativa pròpia abans del ple del 4-O

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Si Mariano Rajoy vol evitar eleccions per Nadal s'haurà de mullar i assumir la paternitat de la iniciativa parlamentària imprescindible per evitar-ho: una reforma de la llei electoral que retalli una setmana la campanya. Ni el PP ni el PSOE estan disposats a carregar amb la llosa que significa abanderar aquesta proposta, la rendició que implica tornar a les urnes. Els conservadors aposten per recolzar una proposició de llei que UPN va registrar al Congrés en aquesta direcció, i asseguren que Pedro Sánchez està d'acord a utilitzar aquest escut. Els socialistes ho neguen.

En tot cas, aquesta maniobra té dos punts febles. Un de salvable i l'altre no. Els navarresos, aliats del PP, s'integren al Grup Mixt, que no pot introduir les seves propostes fins al tercer ple de la legislatura. Però a més, i aquí hi ha el verdader escull, UPN ni tan sols és el primer partit dins del grup. Han d'esperar que els toqui torn. La tradició parlamentària indica que té preferència la força política amb més diputats, que és el Partit Demòcrata. I segons ha confirmat aquest diari, Francesc Homs no té la més mínima intenció de cedir el seu lloc als navarresos perquè Rajoy pugui passar de perfil.

Homs vol que el líder conservador doni la cara i assumeixi la seva responsabilitat. Al cap i a la fi, quan va elegir el 30 d'agost30 d'agost com a data per al debat d'investidura, sabia que un fracàs implicava eleccions el 25-D, i si va escollir aquesta data va ser en un últim intent de pressionar Pedro Sánchez a una abstenció que no va arribar. El portaveu del Partit Demòcrata assegura que ni tan sols li han sol·licitat encara que cedeixi el seu torn a UPN, però és previsible que això passi aquest dimecres, en la Junta de Portaveus. Homs, assegura, s'hi negarà i aquest rebuig obligarà el PP a presentar una iniciativa pròpia de reforma de la llei electoral.

El  PP no tindrà gaire temps. El  tràmit parlamentari d'urgència requereix un mínim de 20 dies hàbils. Això implica que, o bé s'accelera i la Junta d'aquest dimecres acorda portar-ho al ple del 27 de setembre, o bé s'espera i s'inclou en la sessió del 4 d'octubre. Després d'aquesta data ja no hi hauria temps d'aprovar-ho abans de la dissolució de les Corts, el 30 d'octubre, que serà inevitable si no hi ha president. 

Notícies relacionades

Tot i així, necessitarà que el Govern informe positivament. L'Executiu té 30 dies hàbils per enviar l'informe, pot fer-ho el primer (i permetre la reforma) o l'últim (i bloquejar-la), encara que aquesta possibilitat és remota ja que la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va anunciar que no l'obstaculitzarien.

NOMÉS EN CASOS EXCEPCIONALS

La reducció del període electoral no afectaria tots els comicis a partir d'ara. Es preveu que se cenyeixi als casos de dissolució anticipada de les Corts davant la impossibilitat de trobar un president i la necessitat de tornar a les urnes. La campanya exprés no seria efectiva per a les convocatòries habituals ni per a les eleccions anticipades.

"Un nyap tècnic"

La proposició presentada per UPN que el PP pretén utilitzar com a escut té, segons els experts, dos problemes. El primer, que indica que la campanya es reduirà a la meitat. Ara són 15 dies i sembla poc operatiu que redueixin a set i mig. Seria més lògic que es deixés en 7. El segon, el còmput total. En realitat, l'important no és que la campanya es redueixi, sinó que la retallada afecti tot el període electoral. Perquè si la campanya en lloc de ser de 15 dies és de 7 però no es modifica el total, les eleccions seguirien sent el 25-D. Perquè siguin el 18-D és necessari que aquest període electoral fixat en 54 dies es deixi en 47 dies. Els dos errors tècnics es poden solucionar en el període d'esmenes. Però els socialistes consideren que és "un nyap tècnic" i prefereixen que el PP presenti la seva pròpia proposició i es mulli.