En Comú Podem decideix si juga al doble o res o s'integra a Podem

La coalició tria avui, dilluns, si demana el grup propi al Congrés o s'uneix a Pablo Iglesias

La Mesa, amb el PP i C's, podria rebutjar la sol·licitud i enviar-los directament al Mixt

undefined32467416 madrid 19 01 2016 politica  podemos y las formaciones politi160722160240

undefined32467416 madrid 19 01 2016 politica podemos y las formaciones politi160722160240 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Els líders d’En Comú Podem han de prendre avui una decisió eminentment simbòlica: si presenten la sol·licitud al registre del Congrés com a grup propi o integrats dins del confederal de Podem. La disjuntiva pot semblar només procedimental, però té una elevada càrrega de significació política i no està exempta de risc. La coalició catalana està convençuda que compleix els requisits del reglament de la Cambra baixa per formalitzar-se com a grup propi, però a la vegada intueix que la Mesa li negarà aquesta possibilitat si arriba a presentar-la. Com que l’òrgan que regula el Parlament està dominat per una majoria conservadora –PP i Ciutadans–, Xavier Domènech sap que la interpretació de la normativa serà especialment estricta amb la seva coalició i que li denegaran la sol·licitud. D’aquí venen els esforços –frustrats– de presidir el Congrés.

Amb el domini conservador a la Cambra, sorgeix el dubte. Formalment, una vegada tombada la sol·licitud, la Mesa pot adjudicar  aquests diputats directament al grup Mixt, cosa que seria una mala notícia per a ells. Els parlamentaris catalans desitgen, si no els concedeixen tenir veu pròpia al Congrés, integrar-se com un subgrup dintre de Podem. Però no tenen clar que aquella majoria del PP i Ciutadans no els jugui la mala passada de desestimar la seva opció i obligar-los a sumar-se al Mixt directament. La determinació és una cosa arbitrària i depèn de la voluntat dels membres que controlin la Mesa, perquè en algunes ocasions han permès al partit rebutjat triar una segona opció.

Després de les eleccions del mes de desembre, tement que els penalitzessin d’enviar-los directament al Mixt, En Comú Podem es va registrar directament dins del grup de Podem, a dos minuts que expirés el termini permès, després de tenses discussions entre el partit morat i les seves aliances territorials. Les fotografies d’aquell instant mostren Íñigo Errejón i Domènech somrients, davant un rellotge situat en el límit legal, però en realitat cap dels dos tenia motius per a l’alegria. 

ELS VALENCIANS, AL MIXT

Notícies relacionades

Als socis valencians els va fer aleshores la sensació que la formació morada no havia lluitat tot el que era necessari perquè els seus aliats tinguessin grup propi i, en la repetició de les eleccions del 26-J, els satèl·lits van incloure en els seus acords condicions més dures. La candidatura A la Valenciana, fidel a aquell pacte, es va inscriure divendres com a grup propi, sabent com sabia que l’hi denegarien. Si no el poden tenir, els diputats que pertanyen a Compromís prefereixen anar al Mixt que integrar-se en el de Podem. Els podemistes valencians encara no han decidit què faran en aquell moment: anar-se’n amb els seus companys territorials o amb els seus companys de partit al grup confederal. Quan van haver de fer aquesta elecció, al gener, es van viure moments d’elevada confrontació per la pressió de la direcció de Podem, que els va exigir fer pinya i incorporar-se al confederal.

Dolguts amb aquella tensió, els diputats de Compromís van exigir aquesta vegada a Pablo Iglesias per escrit que Podem iniciï una batalla legal «fins al Constitucional» per defensar que els socis territorials de Podem tinguin grup propi al Congrés. Les aliances ja han explicat que estan disposades a renunciar als beneficis econòmics que comporta aquesta independència.