EL POLS INDEPENDENTISTA

El comissari Villarejo, al jutge: "M'encarregava d'investigar delictes a Catalunya"

El comissari va explicar en el seu interrogatori que va fer indagacions sobre la família Pujol

Va sostenir que Martín Blas, excap d'Afers Interns, coneixia les seves investigacions

El comissari José Manuel Villarejo relata al jutge les seves investigacions a Catalunya i sobre la família Pujol.

2
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

Encara que no va utilitzar l'expressió 'operació Catalunya', el comissari José Manuel Villarejo va reconèixer davant el jutge Arturo Zamarriego que, "en el tema de Catalunya", la seva missió era "investigar delictes, com el tema Pujol". Intentava justificar així la relació tan intensa que mantenia amb l'excap d'Afers Interns de la Policia Marcelino Martín Blas, amb qui més tard deixaria de parlar-se i que firma un informe policial sobre la hipotètica gravació il·legal de què va ser objecte quan parlava amb agents del CNI sobre Francisco Nicolás Gómez, conegut com el 'petit Nicolás'. Així consta en la gravació de la declaració judicial que va prestar Villarejo el 6 de juliol, en qualitat d'investigat, i que es va allargar gairebé durant dues hores.

Martín Blas va assegurar davant el jutge que amb Villarejo "només hi havia parlat en tres o quatre ocasions", però aquest últim ho va desmentir durant el seu interrogatori:

"Menteix totalment. Hem menjat, viatjat junts. Ten en compte que en el tema de Catalunya jo m'encarregava fonamentalment d'investigar delictes, com el tema Pujol, i ell [Martín Blas] s'encarregava de recolzar-me en algunes cites, i en altres de captar fonts, com el senyor que surt en la gravació del ministre [Daniel de Alfonso, exdirector de l'Oficina Antifrau], que deia que era la seva font".

Aquesta versió no va convèncer l'advocada de l'Estat, que es va interessar pels motius pels quals va investigar la família Pujol, unes indagacions que portava a terme la UDEF (Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal). I Villarejo va intentar aclarir-ho:

"El tema Pujol lo va judicialitzar la UDEF, que estan treballant i aportant la informació que prèviament le hem aportat, perquè la policia té estatus de responsables d'intel·ligència, que som els que ens encargamos de captar informació i, si és judicializable, la pasamos a les unitats oportunes".

DE LA ROSA I EL 'PETIT NICOLÁS'

El comissari Villarejo va centrar bona part del seu testimoni a desmarcar-se de la filtració d'aquesta gravació i va arribar a afirmar que no coneix el 'petit Nicolás'. Va explicar que va ser l'empresari Javier de la Rosa qui el va relacionar amb aquest cas al parlar d'ell amb el 'petit Nicolás', ja que De la Rosa pensa és un agent del CNI. Villarejo no va utilitzar paraules amables dirigides a l'empresari català, de qui va sostenir que és "una persona imaginativa" que li explicava "una sèrie d'històries" perquè "està influenciat per la seva necessitat de tornar a tenir notorietat".

Notícies relacionades

A més, va aprofitar el llarg interrogatori per desmuntar les acusacions abocades per Martín Blas en un informe de 500 pàgines en què fa una exhaustiva investigació sobre el seu patrimoni i les seves activitats. "L'han enganyat, senyoria", li diu al jutge, i afegeix. "A Marcelino jo el considero un impresentable". La relació professional entre aquests comissaris va començar el 2012: "Just quan hi ha un canvi de govern i de l''staff' a la policia, i a mi el DAO (director operatiu) nou, Eugenio Pino, em diu que és l'home (Martín Blas) que portarà la unitat d'Afers Interns".

Villarejo va assegurar que tots els comissaris sabien la mala relació que mantenia amb Martín Blas, i que la seva enemistat va començar quan l'excap d'Afers Interns va involucrar el seu fill en el sumari del cas de Gao Ping. "Es torna boig. Si no fos pel mal que m'ha causat, fins i tot em faria riure", afegeix el comissari.