LA NOVA LEGISLATURA

Iglesias avisa el PSOE que si s'absté amb Rajoy es convertirà en el seu "soci"

El líder de Podem sosté que qualsevol acció dels socialistes per facilitar la presidència del líder del PP els convertiria a ells en la verdadera oposició

 

  / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Pablo IglesiasPedro Sánchez i Albert Rivera van seure en un sofà a l'espera d'un Barack Obama que no semblava arribar mai a la base aèria de Torrejón de ArdozBarack Obama, diumenge passat. En les estretors d'espai esperaven intercanviar les primeres impressions sobre les possibilitats de la investidura. Era la primera vegada que coincidien després del 26-J. Però no van poder fer cap plantejament sobre el Govern, incomodats per la presència d'una funcionària de l'ambaixada dels Estats Units que no es va allunyar en cap moment. Frustrada la possibilitat informal d'anar avançant en aquell diàleg asseguts en aquell sofà, els líders han començat a fixar la seva posició en el marc protocol·lari que imposa el Congrés dels Diputats, encara que amb algun marge per a l'espontaneïtat.

Pablo Iglesias

SECRETARIO GENERAL

"Si el PSOE no ha de permetre que Rajoy sigui president, el més lògic és que explorin el que nosaltres hem plantejat"

Iglesias ha arribat dotze minuts tard a la cita amb Mariano Rajoy, aquest dimarts, esbufegant a la pujada de la Carrera de San Jerónimo amb un ambigu “Madrid em mata” que la premsa ha decidit atribuir als 32 graus de sufocació col·lectiva a la capital d'Espanya. Ja amb les bondats de l'aire condicionat, li ha transmès el que és obvi, que Podem no recolzarà sota cap circumstància un Govern del PP i que l'única alternativa que té és persuadir el PSOE. Això sí, ha advertit Iglesias, si Pedro Sánchez decideix abstenir-se, això el converteix immediatament en “no gaire menys que un soci” del PP i, per conseqüència, situa Podem com a líder de l'oposició “sense etiquetes”. Fonts socialistes li han contestat amb la següent pregunta: “¿Com es diu aquell que va votar amb Rajoy en contra d'un president socialista?, potser per aquí li van marxar un milió de vots”.

PRESSIÓ EN AUGMENT

Notícies relacionades

Queixes al marge, Iglesias està convençut que la pressió sobre el PSOE anirà en augment. Que si els terminis es dilaten i comença a fer-se més visible l'escenari d'unes terceres eleccions, el cap del PP tindrà la temptació de pausar encara més els ritmes per redoblar aquesta tensió sobre els socialistes. ”Rajoy és de naturalesa prudent”, somriu, i rebutja que Podem tingui en ment algun dels seus famosos cops d'efecte per donar un cop de volant a les negociacions. La seva finalitat, ve a admetre, és reivindicar-se com a líder de la oposició a Rajoy.

En el camí, dóna perfil bajo les negociacions amb socialistes i C’s per evitar que el PP domini la Mesa del Congrés. ¿Recolzaria Podem Patxi López com a president de la Cambra? “Si el PSOE ens fa una proposta, la valorarem”, s'ha limitat a dir, per posar a resguard unes converses que, si van bé, podrien formar un acord divendres.