RETORN A LES URNES

Ciutadans fustiga el PP per tornar a l'eix vella-nova política

Girauta diu que el seu partit també vetaria Sáenz de Santamaría com a possible recanvi al capdavant del nou Govern perquè "és de l'equip" de Rajoy

jrico34335341 divendres  17 juny 2016 12 52  fuentes b   la l de160617194333

jrico34335341 divendres 17 juny 2016 12 52 fuentes b la l de160617194333

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Ciutadans ha augmentat la pressió al PP aquests últims dies de campanya amb un objectiu: recuperar l'eix de la vella i de la nova política que tant pes va tenir en les eleccions de desembre i gràcies al qual va irrompre al Congrés amb 40 diputats. El partit taronja ha aconseguit col·locar-se sota els focus amb el veto a Mariano Rajoy, al qual considera un obstacle per regenerar la política, i ha aconseguit trencar la polarització que els primers dies van imposar tant el PP com Podem.

Segons fonts de la direcció de Ciutadans, en el debat de dilluns Albert Rivera va saber trobar el cos a cos amb Rajoy en l'assumpte de la corrupció i des d'aquell dia el candidat català ha continuat en aquesta línia per “mobilitzar” el vot. “Espanya necessita un president amb les mans netes i lliures”, ha repetit cada jornada des d'aleshores. I Rajoy, segons el seu parer, ni les té netes (el va acusar de rebre suposadament 343.000 euros en diner negre) ni lliures (perquè companys de partit com Rita Barberá i Luis Bárcenas li poden “fer xantatge”). Per això, segons va assegurar dijous el candidat català en el fòrum Primera Plan@, no ajudarà que el líder del PP segueixi com a president ni amb el seu suport ni amb abstenint-se.

El candidat de CIUTADANS, respon a les preguntes dels lectors d’EL PERIÓDICO / RICARD FADRIQUE

Davant aquesta tessitura, ¿Ciutadans donaria via lliure a Soraya Sáenz de Santamaría? El número u per Barcelona, Juan Carlos Girauta, fue clar aquest divendres al matí a Catalunya Ràdio: no, perquè “és de l'equip de Rajoy”. Hores després, se le va plantejar ese dilema a Rivera i no va voler opinar. “Nosaltres no anem a fer-le les primàries que no té el PP”, va contestar.  

Girauta es va atrevir a concretar a qui sí que veu amb bons ulls i va citar la presidenta de Madrid, Cristina Cifuentes; el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, i els ministres Ana Pastor i Alfonso Alonso.

Albert Rivera

CANDIDAT DE CIUTADANS

"¿Sáenz de Santamaría en lloc de Rajoy? Nosaltres no li farem les primàries que no té el PP"

Notícies relacionades

La vicepresidenta ha hagut de respondre sobre aquest veto en la roda de premsa del Consell de Ministres. En la primera ocasió que se li ha tret el tema, Santamaría ha donat allargues, però la segona vegada sí que ha contestat. I també ho ha fet Alonso, que casualment ha comparèixer per explicar diverses mesures del seu ministeri. "Una pregunta per a tots dos", ha dit el periodista. "¿Volia saber si se senten part de l'equip Rajoy fins a les últimes conseqüències i si lliguen el seu futur polític a ell?", ha llançat el redactor. "Jo, sí. Estic amb ell des de fa la barbaritat de 16 anys. Estic orgullosa d'haver format part d'un Govern que ha encarat la recuperació al nostre país", ha declarat Santamaría. "I jo sóc de les que mantenen que són els ciutadans els que decideixen. Van decidir al desembre i ara decidiran una altra vegada", ha afegit.

Alonso, una mica més incòmode que la vicepresidenta, ha dit que li sembla “absurd que es valori tant l'equip i no què fa l'equip".