CARTA ALS CANDIDATS

Recupereu el valor de la política, article d'Ignacio Fernández Toxo

Em dirigeixo als dirigents dels partits perquè a partir del 27-J recuperin la cultura de la negociació més que mostrar línies vermelles

undefined34170054 madrid 06 06 2016  pol tica   participaci n en el 160606093430

undefined34170054 madrid 06 06 2016 pol tica participaci n en el 160606093430 / AGUSTIN CATALAN

2
Es llegeix en minuts
Ignacio Fernández Toxo
Ignacio Fernández Toxo

Secretari general de CCOO. President de la CES.

ver +

El 26 de juny tornarem a anar a les urnes. És una responsabilitat de tothom, també del moviment sindical, incentivar la participació de la ciutadania en els processos electorals, per més que aquests se succeeixin i precipitin. La democràcia sense la participació de les ciutadanes i  els ciutadans és menys democràcia.

A partir d’aquí, correspon als partits i a les coalicions debatre, convèncer, dialogar i, el que és més important, oferir solucions als principals problemes de la societat: ocupació de qualitat, mercat de treball, activitat econòmica, salaris, SMI i pobresa social i laboral, polítiques públiques i protecció social, Pacte de Toledo per garantir el futur de les pensions, lluita per la igualtat, renda mínima, pla estratègic per a la indústria, reforma fiscal i ingressos de l’Estat, millora dels serveis públics, reforçar la qualitat de la democràcia, consens per reformar la Constitució i superar amb diàleg les tensions territorials, una Unió Europea més social, democràtica i respectuosa amb els drets humans.

Són propostes que han fet els sindicats a les formacions polítiques perquè siguin debatudes en campanya electoral. Però amb això no n’hi ha prou. Aquestes iniciatives necessiten recursos i memòria econòmica. Hem de dir a les treballadores i als treballadors, a la ciutadania, quant costa posar en marxa aquestes polítiques, d’on sortiran aquests recursos i com fer-les compatibles amb una raonable i més flexible reducció del dèficit públic. Europa ha de saber que som ferms partidaris de la nostra integració, però les forces polítiques i socials han de transmetre a les autoritats comunitàries a Espanya i a la resta dels països de la UE que el vell continent ha de canviar de rumb, avançar en la unitat política, harmonitzar les polítiques fiscals, defensar el seu model social i posar fi a les polítiques d’austeritat.

Al capdavall, és l’essència del debat democràtic. Ningú s’ha d’alarmar per l’existència i la coexistència de diverses idees d’Europa.

Desitjo  temps al nostre país

I finalment, em dirigeixo als principals dirigents i candidats i candidates dels partits i coalicions perquè facin un esforç de pedagogia democràtica, i evitin l’espectacle de la grolleria i l’insult. Que a partir del 27-J recuperin el valor de la política, la cultura de la negociació i el diàleg i més que mostrar inflexibilitat i línies vermelles, s’esforcin a compartir diagnòstic de la situació i pactar alternatives viables als problemes esmentats. És evident que això no ho pot fer un Govern com el que hem tingut, perquè continua creient en les polítiques d’austeritat i en les retallades per a la immensa majoria, en comptes d’anteposar els drets de les persones i especialment dels qui més ho necessiten.

Notícies relacionades

Per tot això, desitjo que les forces polítiques interessades en el canvi i el progrés es posin d’acord, aconsegueixin una majoria per a la investidura i facin possible un Govern disposat a inaugurar un temps nou al nostre país. 

*Secretari general de Comissions Obreres (CCOO)