RETORN A LES URNES

Podem i IU segellen la coalició per al 26-J

Iglesias i Garzón presenten el principi d'acord aquest dilluns a la nit a Madrid

Els negociadors arriben a un preacord que s'ultimarà les pròximes hores

Iglesias i Garzón anuncian a Twitter la firma de l’acord electoral Podem-IU. / periodico

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Podem i {Izquierda Unida} (IU) han aconseguit aclarir el camí i han {creat aquest dilluns la coalició que {els unirà en les eleccions generals del 26-J. Les dues forces han anunciat un principi d'acord que serà sotmès entre dimarts i dimecres a consulta entre les respectives militàncies per poder registrar l'aliança divendres, quan expira el termini legal per fer-{ho}. El repartiment dels {llocs en les llistes ha sigut l'escull més difícil de superar i el que ha dilatat un pacte {que té com a objectiu, segons Podem, "recuperar el país en favor de les majories socials i guanyar-li les eleccions al PP".

La coalició encara {no té marca electoral. Les dues formacions han avançat que l'aliança inclourà el nom de les forces integrants, els seus logotips i les imatges identitàries diferenciades que {cadascuna} {utilitzarà durant la campanya, que es farà per separat. Com que és possible que se sumin a la coalició forces polítiques d'àmbit estatal, autonòmic, o local, s'arbitrarà, de comú acord, el procediment a seguir perquè, en el marc general de la coalició, s'adaptin al territori les especificitats que pogués requerir la incorporació d'una altra força política a la coalició.

Respecte a les llistes, l'acord pren com a referència els resultats del 20-D i fa una estimació dels escons que obtindria la coalició. Els negociadors han establert una base de 58 escons per al Congrés i a partir d'aquesta xifra es confeccionaran les llistes de cada circumscripció, que han sigut el principal escull en el diàleg i que continuen sense {aclarir-se. El marge per presentar-les expira el 23 de maig.

L'acord arriba després que els equips negociadors de Pablo Iglesias i Alberto Garzón hagin estat tot el dilluns {embrancats a aconseguir un acord de coalició que no ha avançat a la velocitat que les dues parts haurien desitjat per inocular il·lusió a un electorat volàtil que observa amb {poc interès la tornada a les urnes. L'{encaix dels candidats de la federació d'esquerres a les llistes {amb les quals el partit morat es va presentar al 20-D ha sigut l'últim escull a superar, el punt de fricció que manté bloquejat el diàleg des de fa dies i que ni {tan sols les contraofertes han aconseguit suavitzar. Pablo Echenique (Podem) i Adolfo Barrena (IU) han conversat per telèfon per mirar de desbloquejar la situació, atesa la dificultat per llimar les últimes diferències. Finalment, quan faltaven deu minuts per a les vuit del vespre,  s'ha donat a conèixer l'acord.

CALENDARI I ENQUESTES

Notícies relacionades

En el context negociador, hi havia dos elements de pressió potencials que es colaven en el diàleg. D'una banda, el calendari. La coalició havia d'estar registrada abans de divendres que ve per complir els terminis de la convocatòria electoral. Però. a més, l'últim estudi del CIS concedia a Garzón arguments per ser més tenaç en la defensa de les seves exigències. El sondeig predeia una caiguda de Podem de tres punts en la repetició de comicis i augurava a IU un increment d'1,7. Amb l'extrapolació d'aquests resultats, l'aliança electoral tindria un efecte d'arrossegament en el vot progressista i la coalició aconseguiria superar el PSOE i col·locar-se com a segona força darrere el PP en la segona volta electoral.

Als resultats de les formacions, s'hi ha d'afegir la nota obtinguda pels seus màxims dirigents. Garzón segueix sent el líder més ben valorat pels ciutadans, seguit per Albert Rivera i Pedro Sánchez, mentre que la imatge d'Iglesias va a la baixa, en la quarta posició.